Teknik SEO, SEO’nun en önemli parçasıdır. Sıralama şansına sahip olmak için sayfaların taranabilir ve dizine eklenebilir olması gerekir. Teknik SEO’nuzla ilgili sorunlar varsa SEO çalışmalarınızın beklenen sonuçları vermemesi muhtemeldir. Bu nedenle teknik SEO’nun ne olduğunu ve nasıl doğru yapılacağını anladığınızdan emin olmak çok önemlidir. İyi haber şu ki web sitenizde teknik SEO çalışmaları yaptıktan ve olası sorunları çözdükten sonra, bunlarla sürekli olarak uğraşmak zorunda kalmayacaksınız. Bu yazıda teknik SEO’nun ne olduğunu, izlenecek en iyi uygulamaların neler olduğunu ve teknik SEO kontrol listesini kullanarak web sitenizin teknik denetiminin nasıl yapıldığını öğreneceksiniz.
Teknik SEO Nedir?
Teknik SEO, sayfalarının arama motorlarındaki sıralamasını artırmak için bir web sitesinin teknik yönlerini geliştirmekle ilgilidir. Bir web sitesinin daha hızlı ve daha kolay taranması sağlamak ve arama motorları için daha anlaşılır hale getirmek, teknik optimizasyonun temelidir. Teknik SEO, daha yüksek sıralamalar elde etmek için web sitenizdeki öğeleri iyileştirmeye odaklanan sayfa içi SEO’nun bir parçasıdır.
Teknik SEO Neden Önemlidir?
Web sitenizde dünyanın en ilgi çekici ve kaliteli içeriğini oluşturuyor olabilirsiniz. Ancak arama motorları web sitenizi düzgün bir şekilde tarayamaz ve dizine ekleyemezse çabalarınız boşa gidecektir. Bu nedenle teknik SEO önemlidir.
Google ve diğer arama motorları, kullanıcılarına sorguları için mümkün olan en iyi sonuçları sunmak ister. Bu nedenle Google’ın botları web sayfalarını çok sayıda faktöre göre tarar ve değerlendirir. Bir sayfanın ne kadar hızlı yüklendiği gibi bazı faktörler, kullanıcının deneyimine bağlıdır. Diğer faktörler, arama motoru botlarının sayfalarınızın ne hakkında olduğunu kavramasına yardımcı olur. Bu, diğerlerinin yanı sıra yapılandırılmış verilerin yaptığı şeydir. Böylece teknik yönleri geliştirerek arama motorlarının sitenizi taramasına ve anlamasına yardımcı olursunuz. Bunu iyi yaparsanız daha yüksek sıralamalarla ödüllendirilebilirsiniz.
Aynı zamanda bunun tersi de geçerlidir. Sitenizde ciddi teknik hatalar yaparsanız bunlar size pahalıya mal olabilir. Örneğin; robots.txt dosyanızda yanlış yere eğik çizgi ekleyerek arama motorlarının sitenizi taramasını tamamen engelleyebilirsiniz.
Ancak sadece arama motorlarını memnun etmek için bir web sitesinin teknik detaylarına odaklanmanız gerektiğini düşünmeyin. Bir web sitesi, ilk etapta kullanıcılarınız için iyi çalışmalı, hızlı, net ve kullanımı kolay olmalıdır.
Teknik SEO Kontrol Listesi
1. SSL kullanın
SSL, bir web sunucusu ve bir tarayıcı arasında şifreli bir bağlantı oluşturan güvenlik teknolojisidir. SSL kullanan bir siteyi oldukça kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz. Çünkü web sitesi URL’i “http://” yerine “https://” ile başlar.
2014’te Google, HTTPS’yi her yerde görmek istediklerini ve arama sonuçlarında HTTPS web sitelerinin, güvenli olmayan web sitelerine tercih edileceğini duyurmuştur. Bu nedenle sitenizin güvenli olduğundan emin olmak mantıklıdır.
2. Robots.txt dosyanızı optimize edin
Robots.txt, web sitenizin kök dizininde bulunan ve arama motorlarına web sitenizin hangi sayfalarını tarayabilecekleri ve dizine ekleyebilecekleri konusunda talimat veren bir metin dosyasıdır.
Bu dosyanın formatı çok basittir ve çoğu durumda dosyada herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmez. Ancak önemli olan, arama motoru tarayıcılarını web sitenizi dizine eklemekten caydıracak yanlış engellemeler olmadığını kontrol etmektir.
3. Sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun
Responsive bir web site tasarımı, herhangi bir cihazda kolayca gezinilebilmesi ve okunabilmesi için kendini otomatik olarak ayarlar.
Google; responsive bir siteye sahip olmanın, algoritmaları tarafından çok önemli bir sıralama sinyali olarak kabul edildiği konusunda nettir. Ayrıca Google’ın içeriği dizine eklemeye yönelik “önce mobil” yaklaşımının tanıtılmasıyla birlikte responsive bir web sitesi artık her zamankinden çok daha önemli bir hale gelmiştir. Bu nedenle web sitenizin tamamen responsive olmasını ve mobil, tablet veya masaüstü kullanıcıları için mümkün olan en iyi biçimde görüntülenmesini sağlamak önemlidir.
4. URL yapınızı optimize edin
Teknik SEO denetim listenizdeki bir sonraki öge, web sitenizin URL yapısını optimize etmektir. Bu açıdan URL’lerinizde;
- Küçük harf kullanmalısınız.
- URL’deki kelimeleri ayırmak için – (tire) kullanmalısınız.
- Gereksiz karakterler veya kelimeler kullanmaktan kaçınmalısınız.
- Anahtar kelime doldurmadan URL’de hedef anahtar kelimelerinizi kullanmalısınız.
5. Duplicate içerik sorunlarını düzeltin
Duplicate içerik, kullanıcılar ve arama motoru algoritmaları için kafa karıştırıcı olabilir. Bu sorunları ise şu şekilde düzeltebilirsiniz:
- CMS’nizin bir sayfanın veya gönderinin birden çok sürümünü yayınlamasını önleyin.
- Arama motorlarının içeriğinizin “ana” sürümünün hangisi olduğunu bilmesini sağlamak için cannonical etiketi kullanın.
6. Breadcrumb menüleri ekleyin
Bir breadcrumb menüsü, kullanıcıların bir önceki sayfaya (genellikle kategori sayfası) veya bir web sitesinin ana sayfasına gitmesine olanak tanıyan bir sayfanın üstünde veya altında bulunan bir dizi bağlantıdır.
Bu menüler iki ana amaca hizmet eder. Kullanıcıların tarayıcılarında geri düğmesine basmak zorunda kalmadan bir web sitesinde kolayca gezinmelerine yardımcı olur ve bir web sitesinin yapısı hakkında arama motorlarına bir ipucu verir. Breadcrumb, Google tarafından şiddetle tavsiye edildiği için önemli bir teknik SEO öğesidir.
7. XML site haritası oluşturun
XML site haritası, arama motorlarının web sitenizi tararken anlamasına yardımcı olan bir dosyadır. Bunu, arama motorlarına her sayfanın tam olarak nerede olduğunu söyleyen bir tür “arama yol haritası” gibi düşünebilirsiniz. Ayrıca sitenizdeki her sayfa hakkında aşağıdakiler de dahil olmak üzere yararlı bilgiler içerir:
- Bir sayfanın en son ne zaman değiştirildiği,
- Sayfanın sitenizde ne kadar önceliğe sahip olduğu,
- Sayfanın ne sıklıkla güncellendiği.
8. Canonical URL’lerinizi kontrol edin
Web sitenizin her sayfasının canonical bir URL’i olmalıdır. Bu, gönderilerinizin ve sayfalarınızın <head> bölümüne <link rel=”canonical” href=”sayfaurli”> etiketi eklenerek tanımlanır.
Benzer içeriğe sahip sayfalarınız olduğunda ve web sitenize başka web sitelerinden içerik eklediğinizde duplicate içerik sorunlarını önlemek için rel=”canonical” etiketini kullanabilirsiniz.
Genel bir kural olarak tüm web sitesi sayfalarınız için standart bir URL belirtmelisiniz. Web sitenizin standart bir URL sağlayıp sağlamadığını kontrol etmenin en basit yolu, sayfalarınızdan herhangi birini ziyaret etmek, sayfada sağ tık yapıp “Sayfa Kaynağını Görüntüle” seçeneğini seçmektir. Ardından açılan sayfada rel=canonical’i arayabilirsiniz.
Eğer canonical URL bulamazsanız bunu otomatik olarak eklemek için bir eklenti kullanabilirsiniz. Örneğin; WordPress kullanıyorsanız Yoast SEO eklentisini kurabilirsiniz.
Teknik SEO Araçları
1. Google Search Console
Google Search Console, web sitenizin arama sonuçlarındaki görünümünü izlemenize ve sorun gidermenize yardımcı olan ücretsiz bir Google aracıdır. Teknik hataları bulup düzeltmek, site haritaları göndermek, yapılandırılmış veri sorunlarını görmek ve daha fazlası için bu aracı kullanabilirsiniz.
2. Zengin Sonuçlar Testi
Google’ın Zengin Sonuçlar Testi aracı, bir web sitesinin veya sayfanın zengin sonuçlarını görüntüleme durumunu kontrol etmek, hataları belirlemek ve iyileştirmeler yapmak için kullanılabilir.
3. Chrome DevTools
Chrome DevTools, Chrome’un web sayfasındaki hataları tespit etme aracıdır. Sayfa hızı sorunlarını tespit etmek, site performansını iyileştirmek ve daha fazlası için kullanabilirsiniz.
4. PageSpeed Insights
PageSpeed Insights, web sayfalarınızın yüklenme hızını analiz eder. Performans puanının yanı sıra, sayfaların daha hızlı yüklenmesini sağlamak için eyleme geçirilebilir öneriler de gösterir.