Yapılandırılmış veriler, Schema.org ve JSON-LD gibi kavramları daha önceden görmüş olabilirsiniz. Belki de bunları sitenize eklemenin önemli olduğunu da duymuş olabilirsiniz. Ancak bu terimlerin tam olarak ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Yapılandırılmış veri nedir ve SEO ile ne ilgisi var? Tüm bu soruların cevaplarını bu içeriğimde açıklayacağım.
Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Nedir?
Yapılandırılmış veri, arama motorlarının anlamasını kolaylaştırmak için sitenizi tanımlamanın bir yoludur. Sitenizi arama motorlarına anlatmak için içeriği arama motorlarının anlayabileceği şekilde sunmanız gerekir. Büyük arama motorları tarafından kullanılan kelime dağarcığı, içeriğinizi kolayca işleyebilecekleri koda çeviren Schema.org olarak adlandırılır. Arama motorları kodu okur ve arama sonuçlarını belirli ve çok daha zengin bir şekilde görüntülemek için kullanır. Bu kod parçasını web sitenize kolayca koyabilirsiniz.
Örneğin; yemek tarifleri verdiğiniz bir web siteniz olduğunu hayal edin. Tarif içeren bir sayfaya yapılandırılmış veri eklerseniz arama motorlarındaki sonuçlarınızın görünümü değişebilir. Sizin içeriğiniz, diğer içerikleregöre çok daha “zengin” olacaktır. Bu sonuçlara zengin sonuçlar veya zengin snippet’ler denmesinin nedeni budur. Zengin sonuçlar şöyle görünebilir:
İçeriğin başlığı, URL’i ve açıklamasının yanı sıra bu yemeği yapmanın ne kadar süreceğini de görebilirsiniz. Ayrıca kullanıcıların verdiği oyları da görebilirsiniz. İşte böyle bir görünüm elde etmek için sayfanıza yapılandırılmış veri eklemeniz gerekir.
Yapılandırılmış Veri Çeşitleri
Google, sayfadaki içeriği anlamak ve bu içeriği arama sonuçlarında zengin sonuç olarak adlandırılan daha zengin bir görünümde göstermek için yapılandırılmış verileri kullanır. Google’ın desteklediği yapılandırılmış veri çeşitleri ise şu şekildedir:
1. Makale
Haber ya da blog sayfalarınıza “Article” yapılandırılmış verileri eklemek, Google’ın sayfanız hakkında daha fazla bilgi edinmesine ve arama sonuçlarında daha iyi başlık metni, resimler ve tarih bilgileri göstermesine yardımcı olabilir.
2. Breadcrumb
Bir sayfadaki breadcrumb, sayfanın site hiyerarşisini gösterir ve kullanıcıların bir siteyi etkili bir şekilde anlamasına ve keşfetmesine yardımcı olabilir.
3. Kurs
Kurs listelerinizi, “Course” yapılandırılmış verisiyle işaretlerseniz öğrenciler sizi Google Arama aracılığıyla daha kolay bulabilir. Kurs adı, kursu kimin sunduğu ve kısa bir açıklama gibi ayrıntıları sağlayabilirsiniz.
4. Etkinlik
Google’daki etkinlikler, kullanıcıların arama sonuçları ve haritalar gibi diğer Google ürünleri aracılığıyla etkinlikleri keşfetmesini ve etkinliklere katılmasını kolaylaştırır. Bu özellik, daha etkileşimli sonuçlar sunar. Bu sayede etkinlikleriniz; logonuzu, etkinlik açıklamasını ve daha fazlasını içerecek şekilde Google’daki etkinliklerinde görüntülenmeye uygun olabilir.
5. FAQ
Sıkça Sorulan Sorular (SSS), belirli bir konuyla ilgili soruların ve cevapların bir listesini içerir. Düzgün bir şekilde işaretlenen SSS sayfaları, arama sonuçlarında zengin bir sonuç sunar. Bu, sitenizin doğru kullanıcılara ulaşmasına yardımcı olabilir.
6. How To
Google’a içeriğinizin bir “Nasıl Yapılır” içeriği olduğunu açıkça söylemek için “How To” yapılandırılmış verilerini kullanabilirsiniz. Bu tür içerikler, bir görevi başarıyla tamamlamak için kullanıcılara bir dizi adımda yol gösterir ve video, resim ve metin içerebilir. Örneğin; “SEO Nasıl Yapılır?” veya “Google Search Console Nasıl Kurulur?” içerikleri.
7. Logo
Google, kuruluşun logosu olarak kullanılacak resmi tanımak için “Logo” yapılandırılmış verisini kullanır. Bu, mümkün olduğunda resmin şirketle ilgili arama sonuçlarında görünmesini sağlar.
8. Öğretici Videolar
Google, öğrencilerin ve öğretmenlerin eğitici videoları keşfetmesi ve izlemesi için bir giriş noktasıdır. Eğitim düzeyi, kavram ve videoda yer alan beceriler gibi yapılandırılmış verilerle birlikte öğrenmeye özgü bilgileri açıkça sağladığınızda Google videonuzdaki içeriği daha iyi anlayabilir ve öğrencilerin doğru içeriği bulmasına yardımcı olmak için gelişmiş bir deneyim sağlayabilir.
9. Film
Kullanıcıların filmleri Google’da yeni yollarla keşfedebilmesi için film listelerinizi yapılandırılmış verilerle işaretleyebilirsiniz. Bunun için filmin adı, yönetmeni ve filmin görüntüsü gibi ayrıntıları sağlayabilirsiniz.
10. Ürün
Ürün sayfalarınıza yapılandırılmış veri eklediğinizde Google arama sonuçları (Google Görseller ve Google Lens dahil) ürün bilgilerini daha zengin şekillerde gösterebilir. Kullanıcılar, doğrudan arama sonuçlarında fiyatı, stok durumunu, değerlendirme puanlarını, gönderim bilgilerini ve daha fazlasını görebilir.
11. Soru-Cevap
Q&A(Soru-Cevap) sayfaları, bir soru ve ardından cevaplarından oluşan soru-cevap biçimindeki verileri içeren web sayfalarıdır. Bir soruyu ve yanıtlarını temsil eden içerik için verilerinizi schema.org QAPage, Question ve Answer türleriyle işaretleyebilirsiniz.
12. Tarif
“Recipe” yapılandırılmış verisi ile tarifinizi Google’a bildirerek kullanıcıların tarif içeriğinizi bulmasına yardımcı olabilirsiniz. Değerlendirmeler, pişirme ve hazırlama süreleri ve beslenme bilgileri gibi bilgileri sağladığınızda Google, tarifinizi daha iyi anlayabilir ve kullanıcılara ilginç şekillerde sunabilir. Tarifler, Google Arama sonuçlarında ve Google Görseller’de görünebilir.
13. Yorum
“Review“, bir incelemenin veya bir inceleme web sitesindeki derecelendirmenin kısa bir alıntısıdır ve genellikle birçok yorumcunun puanlarının ortalamasıdır. Google, geçerli incelemeler veya puan işaretlemesi bulduğunda incelemelerden veya puanlardan elde edilen yıldızları ve diğer özet bilgileri içeren bir zengin snippet gösterebilir. İnceleme metnine ek olarak derecelendirme, sayısal bir ölçekte (1’den 5’e kadar) açıklanabilir.
14. Sitelinks
Site bağlantısı arama kutusu, kullanıcıların arama sonuçları sayfasında sitenizin içindeki içeriği hemen aramasının hızlı bir yoludur.
15. Yerel İşletme
Kullanıcılar işletmeleri aradığında arama sonuçları, sorguyla eşleşen bir işletmeyle ilgili ayrıntıları içeren belirgin bir Google bilgi panelini görüntüleyebilir. Kullanıcılar bir işletme türünü aradıklarında (Örneğin; İzmir’deki en iyi restoranlar), sorguyla ilgili bir işletme döngüsü görebilirler. Local Business yapılandırılmış verileriyle Google’a çalışma saatleriniz, işletmeniz için yapılan incelemeler ve daha fazlası hakkında bilgi verebilirsiniz. Kullanıcıların doğrudan arama sonuçlarında rezervasyon yapmasına veya sipariş vermesine yardımcı olmak istiyorsanız rezervasyonları, ödemeleri ve diğer işlemleri etkinleştirmek için Maps Booking API‘yi kullanabilirsiniz.
16. Uygulama
Uygulama ayrıntılarınızı arama sonuçlarında daha iyi göstermek için “Software App” yapısal verisini kullanabilirsiniz.
Yapısal Veri İşaretleme Aracı
Google tarafından sunulan Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı, yapısal veri eklemek istediğiniz sayfalarda işaretleme yapmanıza yardımcı olur. Bunun için ilk olarak bir şema türü seçmeli ve sayfanızın URL’ini girmelisiniz. Ardından açılan sayfada sağ listede bulunan verileri sayfanız üzerinden işaretleyebilirsiniz. Örneğin; görselinizin üzerine tıkladığınızda bunu “Resim” olarak, tarihin üzerine tıkladığınızda bunu “Yayınlanma Tarihi” olarak işaretleyebilirsiniz. Tüm işaretlemelerinizi bitirdikten sonra bu sayfanıza özel olarak bir HTML kodu alabilirsiniz. Eğer bir CMS kullanıyorsanız yapılandırılmış verileri çeşitli eklentiler ile kolayca ekleyebilirsiniz. Örneğin; Schema & Structured Data for WP & AMP eklentisi, çeşitli yapısal veriler eklemenize izin verir. Bunun yanı sıra sadece FAQ için FAQ Schema For Pages And Posts eklentisini kullanabilirsiniz. Ancak JS kullanıyorsanız Google’ın yayınladığı kılavuzdan yardım almanız gerekebilir.
Yapılandırılmış Veri Nasıl Test Edilir?
Sayfalarınızın yapılandırılmış veri içerip içermediğini ve kodların doğru olup olmadığını kontrol etmek için Google’ın Zengin Sonuçlar Testi aracını kullanabilirsiniz.
Eğer kodunuz ya da girdiğiniz sayfadaki yapısal verilerde bir hata yoksa yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi her şey yeşil olacaktır. Ancak kodunuzda bir hata varsa bir uyarı alırsınız. Bu sorunu tespit ettikten sonra tekrardan kodunuzu test edebilirsiniz.
Yapılandırılmış Veriler ve SEO Arasındaki İlişki
Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının içeriğinizi ve web sitenizi bulmasına ve anlamasına yardımcı olduğundan SEO için önemlidir. Google ve diğer motorlar kullanıcı deneyimini kişiselleştirmeye ve soruları doğrudan SERP’lerinde yanıtlamaya çalıştığı için geleceğe hazırlanmanın da önemli bir yoludur. Ayrıca yapılandırılmış veriler arama sonuçlarınızın nasıl görüneceğini değiştirecektir. Hedef kitlenize daha fazla bilgi gösterecektir. Bu da bir müşterinin sayfanıza tıklama olasılığını artıracaktır. Daha fazla tıklama sonunda daha da yüksek sıralamalara yol açacaktır. Ancak yapılandırılmış verileri kullanmak, bunların kesinlikle Google’da gözükeceği anlamına gelmez. Bazen hiç görünmeyebilir veya tutarsız görünebilir. Bu yanlış bir şey yaptığınız anlamına gelmez.