Arama motorları, web sitelerini indekslerken benzer veya aynı içeriğe sahip sayfalar arasında kararsızlık yaşayabilir. İşte bu noktada önemli bir kavram devreye girer: Canonical etiketi. Bu etiket, sadece arama motorları için değil aynı zamanda kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına da kritik bir rol oynar. Bu yazıda canonical etiketi nedir, ne işe yarar ve web sitesine nasıl eklenir sorularını ele alacağız.
Canonical Etiketi Nedir?
Canonical URL (veya rel=canonical), arama motorlarının sayfanın “ana” sürümünü, aynı veya ona çok benzeyen diğer sayfalardan ayırmasına yardımcı olur ve şu şekilde görünür:
- <link rel=”canonical” href=”https://dijitaldegorunurolmak.com/canonical-etiketi/” />
Bu etiketler, Google’ın arama sonuçlarında sayfanın hangi sürümünün görünmesini istediğinizi bilmesini sağlamak ve web sitenizin taranmasını iyileştirmek için kullanılır. Canonical etiketinin birincil amacı, arama motorlarına hangi sayfanın orijinal sürüm olduğunu ve hangilerinin aynı görünen kopyalar olduğunu söylemektir.
Bazen web siteleri yinelenen sayfalar içerir. Yani içerik aynıdır ancak URL farklıdır. Bu gibi durumlarda Google’ın indeksleme için hangi sayfayı seçeceğine karar vermesi gerekir. Çünkü sayfalar aynı veya çok benzer göründüğü için hepsini arama sonuçlarında kullanmaz. Örneğin; ürün sayfaları genellikle yalnızca 1 ana URL ile görüntülenmez. Sıklıkla kullanılan çeşitli URL parametreleriyle de görüntülenebilirler.
- https://trendyol.com/kadin/tisort
- https://trendyol.com/kadin/tisort?Size=L
- https://trendyol.com/kadin/tisort?Size=L&color=red
Yukarıdaki örnekte ürün sayfası, ana kategori “/tisort/” içinde görüntülenebilir, ancak aynı zamanda filtrelenebilir ve beden ve renk parametreleriyle de görüntülenebilir.
Canonical etiketlerin önem kazandığı yer burasıdır. Google’a /tisort/ ana URL kategorisini dizine eklemek, bunu bir arama sonucu olarak kullanmak ve geri kalan URL’leri yok saymak istediğinizi belirtirler. Peki Google, neden tek bir sayfa seçmek istiyor?
Google bir siteyi tarayıp dizine eklediğinde sayfadaki içeriği inceler. Bu tarama esnasında benzer sayfaları da keşfeder ve ardından kullanıcılara iletilmek istenin mesajı, en iyi temsil eden sayfayı seçer. Bu aşamada doğru sayfanın dizine eklenmesine yardımcı olmak için canonical etiketini kullanırız. Ancak canonical, bir yönerge değildir. Bu nedenle Google, bu etiketin yanı sıra diğer sinyalleri de dikkate alır.
Canonical Etiketi Nasıl Eklenir?
Sayfalarınıza canonical etiketler eklemek oldukça kolaydır. Yinelenen herhangi bir sayfanıza gidin ve sayfanın <head> bölümüne rel=”canonical” etiketini ekleyin. Burada dikkat etmeniz gereken etiketteki bağlantının orijinal sayfaya işaret etmesi gerektiğidir. WordPress sitelerde bu işlem daha da kolay ve hızlıdır. Örneğin; Yoast SEO ve Rank Math gibi eklentilerle sayfanızın canonical olduğunu belirtebilirsiniz.
Rank Math ile bunu yapabilmek için “Düzenle” seçeneğine tıklayın ve ardından “Gelişmiş” özelliklere gelerek “Aynı Adres” alanına ana sürümün URL’ini yapıştırıp kaydedin.
Yoast SEO ile bunu yapmak için ise yine aynı adımları izlemeniz yeterli olacaktır. Ayrıca arama motoruna sayfaların canonical olduğunu söylemek için site haritasını da tercih edebilirsiniz. Google, site haritasında listelenen tüm URL’lerin ana sürümler olduğunu otomatik olarak varsayabilir.
Canonical URL’leri Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
1. Self-Referencing Canonical URL Kullanın
Self-referencing canonical URL, bir sayfanın kendisini işaret eden etikettir. Örneğin; web sitemizde aşağıdaki gibi sayfalar olsaydı;
- https://dijitaldegorunurolmak.com/blog/canonical-URL/
- https://dijitaldegorunurolmak.com/seo-sozlugu/canonical-URL/
İkinci sayfa için sayfa self-referencing canonical etiket ekleyebilirdik:
- <link rel=“canonical” href=“https://dijitaldegorunurolmak.com/blog/canonical-URL/” />
2. Canonical Olmayan URL’leri Site Haritanızdan Hariç Tutun
Google, canonical olmayan URL’leri site haritanızdan hariç tutmanız gerektiğini çünkü bu URL’leri önerilen sayfalar olarak gördüğünü söyler.
3. 404 Veren Sayfaları Canonical URL’ler Olarak Ayarlamayın
Bir sayfa veya kaynak bulunamadığında tarayıcı tarafından bir 404 durum kodu verilir. Bunun nedeni genellikle sayfanın silinmesidir. Muhtemelen 404 veren bir sayfayı kasıtlı olarak canonical belirtmezsiniz. Ancak bu, daha önceden canonical etiketi verilmiş ve sonrasında silinmiş sayfalar nedeniyle meydana gelebilir. Bu nedenle site analizi yaptığınız sırada bu hatayı görüyorsanız düzeltmeniz gerekir. Bunun için tek yapmanız gereken canonical etiketi verdiğiniz sayfayı, yayında olan ana sürümle değiştirmektir.
4. Sayfalara Birden Çok Canonical Eklemeyin
Bir sayfada birden fazla canonical etiketinin bulunması, arama motorları için kafa karışıklığı yaratabilir ve bu canonical etiketinin yok sayılmasına neden olabilir.
5. Canonical URL’leri Robots.Txt Aracılığıyla Engellemeyin
Canonical etiketlere sahip URL’leri robots.txt dosyası aracılığıyla engellememelisiniz. Çünkü robots.txt, Google’ın yinelenen sayfaları taramasını engelleyecektir. Bu nedenle sayfanın ana sürümüne atıfta bulunan canonical etiketi de göremeyecektir.
6. <body> İçinde Canonical Kullanmayın
Canonical etiketler her zaman sayfaların <head> bölümüne eklenmelidir. Google, <body> bölümündeki veya başka herhangi bir yerdeki etiketi yok sayar.
7. Canonical Loops ve Chain Yaratmaktan Kaçının
Redirect loops ve chaine benzer şekilde canonical etiketlerde de bu durumlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin; A sayfasından B sayfasına ve ardından B sayfasından C sayfasına bir canonical etiket kullanmak, arama motorlarının kafasını karıştırabilecek, kaynaklarını ve zamanını boşa harcayabilecek bir sorun oluşturacaktır.