Amazon arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer aldığınızda daha fazla müşteri ürünlerinizi bulup satın alma eğilimine sahip olur. Bunun için ise Amazon SEO çalışmalarından yararlanmanız gerekir. Bu yazımızda Amazon SEO’nun nasıl yapılabileceğinden ve Amazon’un sıralama algoritmasından bahsedeceğiz.
Amazon SEO Nedir?
Amazon SEO, ürünlerinizi arama sonuçlarında daha yüksek sıralara çıkarmak için kullanılan bir dizi teknik ve stratejilerin uygulanmasıdır. Bu uygulamalar, ürünlerinizin Amazon’da daha fazla görünürlük ve satış elde etmesine yardımcı olur.
Amazon SEO stratejileri; anahtar kelime araştırması, ürün başlığı ve açıklamalarının optimize edilmesi, ürün görsellerinin iyileştirilmesi, müşteri yorumları ve derecelendirmelerinin yönetimi ve diğer faktörler gibi birçok farklı faktörü kapsar. Bu faktörler, ürünlerinizin Amazon’da daha üst sıralarda yer almasını sağlar ve böylece potansiyel müşterilerin ürünlerinizi daha kolay bulmasına yardımcı olur.
Amazon SEO’nun önemi, özellikle rekabetin yüksek olduğu kategorilerde önemli hale gelir. Doğru anahtar kelimeleri ve diğer optimizasyon tekniklerini kullanıp ürünlerinizi optimize ederek daha fazla müşteriye ulaşabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.
Amazon Sıralama Algoritması (A9)
Aralarından seçim yapabileceğiniz milyonlarca ürünle, alıcılar Amazon’da her ay yüz milyonlarca arama sorgusu gerçekleştiriyor. Her bir arama sorgusu için Amazon’un yüz milyonlarca üründen hangisinin 1. ya da 2. konumunda gösterileceğine karar vermesi gerekiyor. Amazon bu çok karmaşık sorunu çözmek için ise aşağıdaki faktörleri dikkate alıyor:
1. Amazon, ürünleri satın alma olasılığına göre sıralar.
Amazon’da üç taraf bir araya gelir: Alıcı, satıcı ve Amazon.
Alışveriş yapanların Amazon’a gelmelerinin tek bir nedeni vardır: Ürün satın almak. Bu arama amacı, Google’ın algoritmasıyla önemli bir zıtlık oluşturur. Bir kullanıcı Google’a “iPhone” yazdığında bu kullanıcının ne aradığı belli değildir. Kullanıcı bir iPhone satın almak isteyebilir, ancak aynı zamanda iPhone hakkında bilgi veya bir sunumda kullanacağı bir görsel de arıyor olabilir. Amazon’da, her arama sorgusunun arkasında tek bir niyet vardır: İşlemsel. Çünkü kullanıcılar bir ürün satın almak istedikleri için Amazon’dadır.
Satıcılar ise Amazon’u tek bir nedenle kullanır: Ürün satmak.
Son olarak Amazon da gelir elde etmek istemektedir. Ancak Amazon, yalnızca bir satış gerçekleşirse para kazanır. Sonuç olarak üç tarafın da ortak bir amacı var: Hepsi bir işlemin gerçekleşmesini istiyor.
Bu nedenle Amazon’un amacı, işlem sayısını artıran bir algoritma oluşturmaktır. Bunu başarmak için Amazon, alışveriş yapanların satın alma olasılığının en yüksek olduğu ürünü her bir arama sorgusu için 1., 2. vb. şeklinde yerleştirir.
2. Anahtar kelime, sıralamaları ve satın alma olasılığını belirler.
Amazon, ürünleri satın alma olasılığına göre sıralar. Bu da şöyle bir soruyu ortaya çıkarır: Amazon satın alma olasılığını nasıl belirler?
Kullanıcı için saniyeler içinde gerçekleşiyor gibi görünse de perde arkasında satın alma olasılığının doğrulanması çok karmaşık bir süreçtir ve bir ürünün satın alma olasılığı her arama sorgusu için değişir.
Örneğin; bir iPhone’un “iPhone” arama sorgusu için satın alma olasılığı çok yüksek olabilir, ancak aynı iPhone’un “akıllı telefon” arama sorgusu için satın alma olasılığı daha düşük olacaktır.
Sonuç olarak Amazon, yalnızca her ürün için değil, her ürün ve arama sorgusu kombinasyonu için satın alma olasılığını belirlemek zorundadır. Amazon, bu zorluğun üstesinden gelmek ve ürünleri sıralamak için iki adımlı bir süreç izler.
1. Adım: Anahtar kelimeler, ürününüzün Amazon’da sıralanıp sıralanmayacağını belirler.
İlk adımda Amazon, anahtar kelimelere bakarak müşterinin arama sorgusuyla alakalı olmayan tüm ürünleri filtreler. Bir ürün, arama sorgusunun tüm anahtar kelimeleri içermiyorsa arama sonuçlarında görünemez. Bu adım teknik olarak da önemlidir çünkü Amazon’un satın alma olasılığına göre sıralaması gereken ürün sayısını büyük ölçüde azaltır.
2. Adım: Performans, ürününüzün Amazon’da ne kadar üst sıralarda yer alacağını belirler.
İkinci adımda Amazon, kalan ürünler için satın alma olasılığını belirler ve bunları belirli bir sıraya göre sıralar. Bunu yapmak için ise ürünlerin performansına bakar. Performans; arama sonucundaki tıklama oranı, ürün sayfasındaki dönüşüm oranı ve özellikle satışlarla ölçülür. Bunlar, kullanıcıların bir ürünü satın almak için atması gereken adımları temsil ettikleri için Amazon için önemli KPI’lardır.
Amazon, bu KPI’lara anahtar kelimeye özgü bir düzeyde bakar. Örneğin; bir iPhone, “iphone” ve “akıllı telefon” anahtar kelimeleri için farklı tıklama oranlarına, dönüşüm oranlarına ve satışlara sahip olacaktır. Satıcılar için bunun anlamı şudur: Belirli bir anahtar kelime için tıklama oranınız, dönüşüm oranınız ve satışlarınız ne kadar iyiyse ürününüzün bu anahtar kelimedeki sıralaması o kadar yüksek olur.
Tıklama oranınızı, dönüşüm oranınızı ve satışlarınızı aktif bir şekilde artırmak ve sıralamalarınızı iyileştirmek için ürün görselleri, açıklamalar, yorum yönetimi ve en önemlisi anahtar kelime araştırması gibi çeşitli alanları bilmeniz gerekir.
Amazon Ürünlerinin Anatomisi
Amazon SEO’ya başlamadan önce, bir Amazon ürün sayfasının anatomisine hızlıca bir göz atalım. Çünkü ürün sayfanız kullanıcıya iki şekilde sunulacaktır:
- Arama sonuçlarındaki ürün önizlemesi
- Ürün sayfasının kendisi
Bu iki yerde görüntülenen bilgiler aynı kaynaktan geliyor olsa da her iki görüntünün etkisi çok farklıdır. Amazon, diğer arama motorları gibi çalışır. Bu nedenle kullanıcıların içeriğinizle ilgili ilk göreceği, arama sonuçlarında görüntülenen ürün önizlemesidir. Bu önizlemelerde görünen ürün listelemelerinizin içeriğini optimize etmek, arama sonuçlarındaki tıklama oranınızı artıracaktır.
Tıkladıktan sonra kullanıcı, ürün sayfanıza yönlendirilir. Bu bilgileri optimize etmek, kullanıcıları ürünü sepetlerine eklemeye teşvik edecek ve dönüşüm oranınızı artıracaktır. Hem tıklama oranı hem de dönüşüm oranı satışları artırır ve dolayısıyla ürününüzün sıralamasını yükseltir.
Amazon’un ürün önizlemesi, Google SERP’deki snippet’in eşdeğeridir. Ürün sayfası ise landing sayfasının kendisidir. Ancak Google’ın aksine Amazon, bir kullanıcı ürün sayfasını ziyaret ettikten sonra tam olarak ne olduğunu izleyebilir. Bu da Amazon’un ve Google’ın arama algoritmaları arasındaki farklılıkların ana nedenlerinden biridir.
Ürün Önizlemesi
Ürün önizlemesi; marka, ürün başlığı, yıldız derecelendirmesi ve yorum sayısı, fiyat ve ürün görselini içerir. Google ve Amazon’un arasındaki en belirgin olan fark, ürün önizlemesinde herhangi bir meta descriptionın olmamasıdır. Dolayısıyla anahtar kelimeler için tek alan ürün başlığıdır.
Ürün Sayfası
Ürün önizlemesinde görünen öğelere ek olarak, Amazon ürün sayfası ayrıca ek ürün görselleri ve ürün bilgisini içerir.
Artık hangi içerik öğelerinin var olduğunu ve bunların kullanıcıya nasıl gösterildiğini anladığımıza göre Amazon SEO stratejilerini öğrenmeye başlayabiliriz.
10 Amazon SEO Stratejisi
1. Ürün Kategorilerini Optimize Edin
Amazon SEO çalışmalarınızda başarılı olmak için ilk olarak ürün kategorinizi optimize etmelisiniz. Ürün kategorileri, alışveriş yapanlar için kullanışlı bir filtre işlevi görür. Online alışveriş yaptığınızı düşünün, muhtemelen seçimlerinizi daraltmak ve en alakalı sonuçları bulmak için bir filtre kullanırsınız.
Bir arama terimi için sıralamanız iyi olsa bile bir müşteri bir filtre kullanarak ürün kategorinizi sonuçlarından hızla kaldırabilir. Örneğin; kısa kadın elbisesi sattığınızı ve onu “Kadın Elbiseleri” yerine “Kısa Kadın Elbiseleri” kategorisine yerleştirdiğinizi varsayalım. Kısa kadın elbisesi arayan biri, aramasını yaparken “Mini Kadın Elbiseleri” filtresini seçerse ürün listelemeniz bir anda arama sonuçlarından kaybolur, bu da potansiyel bir satışı kaybettiğiniz anlamına gelir. Bu nedenle ürün kategorilerinizi optimize etmeniz gerekir.
2. Ürünleriniz için Anahtar Kelime Araştırın
Şimdi ürünleriniz için anahtar kelime araştırma sürecine başlayabilirsiniz. Amazon SEO çalışmaları için anahtar kelime araştırması söz konusu olduğunda iki anahtar kelime türünü gözden geçirmek çok önemlidir:
Birincil anahtar kelimeler
Birincil anahtar kelime; ürün başlıklarınızda, açıklamalarınızda ve özelliklerinizde görünen bir anahtar kelimedir. Alışveriş yapanlar tarafından görülebilir. Birincil anahtar kelimeler, en çok aranan ve satışa dönüşme potansiyeli olan anahtar kelimeler veya arama terimleri olmalıdır.
Gizli anahtar kelimeler
Gizli anahtar kelime, ürün listelemelerinizin arka tarafında görünen bir anahtar kelimedir. Alışveriş yapanlar gizli anahtar kelimeleri görmezler. Gizli anahtar kelimeler için kısaltmalara ya da eşanlamlılara odaklanırsınız. Örneğin; “Yüzüklerin Efendisi” için “lotr” gibi.
Ayrıca anahtar kelimelerinizi verimli bir şekilde eklemek için bazı genel anahtar kelime kurallarına uymalısınız. Anahtar kelimelerinizin biçimlendirmesini optimize etmek için aşağıdakileri dikkate alabilirsiniz:
- Anahtar kelimeleri tekrarlamak zorunda değilsiniz. Örneğin; gizli anahtar kelimeleriniz için “erkek cüzdanı deri cüzdan” yerine “deri erkek cüzdanı” kullanabilirsiniz. Tekrarın sıralama üzerinde olumlu bir etkisi yoktur. Bunun yerine daha alakalı anahtar kelimeler eklemek için alanı daha değerli kullanmalısınız.
- Anahtar kelimenizi tekil veya çoğul kullanabilirsiniz. Her ikisini de eklemek gerekli değildir. Ancak Almanca uzun bileşik kelimeler (ör. Mehrzweckregal, Fitnessarmbänder) bir istisnadır.
- Harflerin büyük yazılması önemsizdir.
- Diğer diller için vurgular (entrecôte, roségold, mèches) aksansız yazımla (antrecote, rosegold, meches) eşleştirilir. Her iki versiyonun eklenmesi gerekli değildir.
- Küçük yazım hataları (erkrk cüzdan, erkek cuzdan) doğru yazımla aynı şekilde eşleştirilir. Her iki versiyonun eklenmesi gerekli değildir.
- Bileşik kelimelerin farklı yazımları (yapboz – yap boz) otomatik olarak dizine eklenmez. Her iki sürümü de dahil etmeniz veya tire kullanmanız gerekir.
3. Ürün Başlıklarınızı Optimize Edin
Müşterinin dikkatini çekmek için sadece birkaç saniyeniz var. Ürün başlığı, müşteri aramasının bir parçası olarak ürün sayfasının alaka düzeyini ölçmek için kullanılan birincil alanlardan biridir. Bir müşterinin bir başlığa tıklama şansını artırmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
- Ürün başlığınız, ürününüzün fiziksel ambalajında yer alan adla eşleşmelidir.
- Başlık uzunluğuna dikkat etmelisiniz. Başlığınızın yaklaşık 60 karakter uzunluğunda ve 80 karakterden az olması önemlidir. Daha uzun başlıkların okunması, daha kısa başlıklara göre daha zordur.
- Başlığınızın tamamında büyük harf kullanmayın. Edatlar, bağlaçlar (ve, veya) veya artikeller (the, a, an) dışında her kelimenin ilk harfini büyük yazın.
- Rakamları kullanın. “İki” yerine “2”.
- Æ, © veya ® gibi dil dışı ASCII karakterleri kullanmayın.
- Başlıklar, gereken minimum bilgiyi içermeli ve daha fazlasını içermemelidir.
- “Popüler” veya “En Çok Satan” gibi sübjektif yorumlar kullanmayın.
- Başlıklar, tire (-), eğik çizgi (/), virgül (,), ve işareti (&) ve nokta (.) gibi gerekli noktalama işaretlerini içerebilir.
- Başlıklarda “cm”, “inç” ve “kg” gibi ölçümler kısaltılabilir.
4. Ürün Açıklamalarınızı Optimize Edin
Müşterilerin ürünleri bulmasına, değerlendirmesine ve satın almasına yardımcı olmak için ürün açıklamalarında ürün özellikleri ve ürün kullanımı hakkında ayrıntılı bilgiler vermelisiniz. Burada başka yerde bulunmayan belirli ürün bilgilerini de vurgulayabilirsiniz. Ürün açıklamalarınızı optimize ederken;
- Marka adlarını dahil edin.
- Ayakkabı numarası gibi boyutları ekleyin.
- Masa için ahşap gibi malzeme türü ekleyin.
- Renkler, paketleme ve miktar gibi ayrıntılardan bahsedin.
5. Ürünlerinizin Öne Çıkan Özelliklerinden Bahsedin
İyi yazılmış açıklamalar, doğal olarak anahtar kelimeler içerecektir, ancak birinci öncelik açık bir şekilde iletişim kurmak ve müşterilerin satın alma kararı vermesine yardımcı olmak olmalıdır. Kısa ve net açıklamalar, en iyisidir. Ürünlerinizin öne çıkan özelliklerini oluştururken aşağıdakileri dikkate alabilirsiniz:
- Her ürün için en fazla beş özellik (madde işareti) ekleyin.
- Madde işaretlerinizi toplamda 1.000 karakterin altında tutun. Bu, okunabilirliği artırır.
- Boyutlar, yaşa uygunluk, ürün için ideal koşullar, beceri düzeyi, materyal, üretilen ülke vb. gibi müşterilerin dikkate almasını istediğiniz beş temel özelliği vurgulayın.
- Tutarlı bir düzen koruyun. İlk madde işareti menşe ülkeniz ise tüm ürünler için aynı sıralamayı koruyun.
- Her madde işaretine büyük harfle başlayın.
- Promosyon ve fiyatlandırma bilgilerini dahil etmeyin.
6. Yüksek Kaliteli Ürün Görselleri Kullanın
Yüksek kaliteli görseller, müşterilerin ürünleri değerlendirmesine ve karşılaştırmasına yardımcı olur. Birden çok görsel, ürünü farklı açılardan görmelerini sağlar ve bir müşteriyi satın alma işlemi gerçekleştirmeye ikna edebilir. Etkili ürün görselleri, müşterinin hayal gücünü harekete geçirir ve onları bir satın alma işlemi yapmaya teşvik eder. Bu açıdan görseller; ürünü kullanım halinde ve çeşitli açılardan göstermeli ve farklı özelliklerini vurgulamalıdır.
Görseller ile ilgili akılda tutulması gerekenler şu şekildedir:
- Her ürün sayfası en az bir ürün görseli gerektirir. Altı resim ve bir video idealdir.
- Görseller; net, bilgilendirici ve çekici olmalıdır.
- Görsellerin arka planı beyaz olmalı ve görsel alanının en az %85’ini doldurmalıdır.
- Görseller için 500 x 500 veya 1000 x 1.000 piksel kullanılmalıdır.
Bunun yanı sıra görselleriniz aşağıdaki yönergeleri karşılamalıdır:
- Görsel; boyut, renk ve doğruluk açısından ürün açıklamasıyla eşleşir.
- Ürün tanınabilir.
- Görsel; bir fotoğraftır, çizim değil.
- Görsel; ürün odaklı ve iyi aydınlatılmıştır.
- Yakın plan çekimler, parlak noktalar veya gölgeler tarafından engellenmez.
- Görselde ürünün tamamı gösterilmiştir.
- Üründe olan dikkati dağıtmamak için arka plan, basit ve temizdir.
7. Arama Sorgularına Odaklanın
Arama sorguları, Amazon’un ürünle ilgili tüm anahtar kelimeleri dizine eklemesini sağlarken; bir ürün sayfası için ilgi çekici ve okunabilir içerik oluşturmanıza olanak tanıyan sözcüklerdir. Alışveriş yapanlar bu anahtar kelimeleri görmezler, dolayısıyla bunları ürünlerin “arka planına” ekleyerek ürünlerinizin keşfedilebilirliğini artırabilirsiniz.
Arama sorgularını optimize etmek için;
- Yalnızca genel sözcükleri dahil edin.
- Bir ürün için eşanlamlıları, kısaltmaları ve alternatif adları ekleyin.
- Uzunluk sınırının altında kalın. 250 bayttan daha az alanınız vardır. Bu nedenle gereksiz karakterleri en aza indirin.
- Sözcükleri mantıksal bir arama sırasına göre yazın.
- Mümkünse yazım varyasyonlarını dahil edin, ancak yaygın yazım hatalarını dahil etmeyin.
- Kısaltmalar ve alternatif adlar ekleyin.
- Herhangi bir noktalama işaretine ihtiyacınız yoktur, bu nedenle kısa çizgileri (-), iki nokta üst üsteleri (:) vb. eklemeyin.
- Kelimeleri yalnızca boşluklarla ayırın.
- Sadece tekil veya çoğul kullanın.
8. Fiyatlandırma Stratejinizi Gözden Geçirin
Ürünlerin fiyatı, dönüşüm oranlarını ve satışı etkileyebilir. Ürünleri rekabetçi bir şekilde fiyatlandırmak için rekabeti araştırın ve fiyatlandırma stratejinizi optimize edin. Ürün fiyatlarını optimize etmenin bazı yolları şunlardır:
- Nakliye masraflarını göz önünde bulundurun. Ücretsiz gönderim sunmak, satışları önemli ölçüde artırabilir.
- Fiyatları karşılaştırın. “Amazon Dışındaki Fiyatları Karşılaştır” özelliği, rekabetçi fiyatlar vermenizi sağlar.
- Ürünleri farklı fiyatlarla sunmanın satışlarda fark yaratıp yaratamayacağını görmek için A/B testleri yapın.
9. Amazon FBA’den Yararlanın
Yalnızca Amazon’da nasıl sıralanacağını değil aynı zamanda Amazon’da nasıl daha üst sıralarda yer alacağını öğrenmek isteyen şirketler, FBA’i kullanmayı düşünebilir. Amazon Lojistik üyesi olduğunuzda Amazon, ürünlerinizin paketlenmesi ve gönderilmesinin yanı sıra ürün iadelerinizle de ilgilenir. Amazon SEO için FBA kullanmanın en büyük avantajı, FBA’nin;
- Amazon Prime gönderimi sağlaması,
- Sipariş karşılama ve nakliye sürelerini hızlandırması,
- Müşteri deneyimlerini iyileştirmesidir.
Amazon Prime gönderim hizmeti sağlamak, işletmenizin başka bir müşteri grubuna ulaşmasına yardımcı olur. İnsanlar siparişlerini verir vermez kendilerine ulaşmasını isterler ve Amazon Prime ile iki gün veya daha kısa sürede siparişlerine ulaşabilirler. Siparişleri daha hızlı göndermek, şirketinizin daha iyi bir müşteri deneyimi oluşturmasına yardımcı olabilir. Harika bir ürünle birleşen bu iyileştirilmiş müşteri deneyimi, işletmeniz ve ürününüz için daha olumlu yorumlarla sonuçlanabilir. Unutmayın ki Amazon ürün listelemelerini sıralarken müşteri yorumlarına bakar. Olumlu yorumlar alabilmek, Amazon SEO’nun en zorlu kısımlarından biridir. Ancak FBA ile ürünlerini mümkün olan en kısa sürede teslim edip alışveriş yapanların olumlu yorum yapma şansını artırabilirsiniz.
10. Müşteri Yorumlarına Önem Verin
İlk adım, müşteri yorumlarını ve ürünlerinizle ilgili soruları nasıl yanıtladığınız ve yönettiğinizdir. Yorumlar, bir ürünün tıklama oranı, dönüşüm oranı ve satışları ve dolayısıyla sıralaması açısından kritik öneme sahiptir. Müşteriler genellikle önceki alıcıların geri bildirimleri okumak için yorumlara bakarlar. Ürününüz ne kadar olumlu yorum alırsa o kadar iyi performans gösterecektir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken iki yön vardır:
- Yorum sayısı,
- Yıldız derecelendirmesi.
Yorum sayınızı çeşitli şekillerde artırabilirsiniz. Genel olarak müşteriler, mükemmel bir alışveriş deneyimi yaşamışlarsa yorum yapabilirler. Ancak yüksek yorum sayısını korumak için yapılan yorumlarla düzenli olarak etkileşime geçmeniz gerekir. Bununla birlikte yorumları okuyarak ve varsa olumsuz yorumları inceleyerek müşterilerin hangi aşamada sorun yaşadığını öğrenebilirsiniz. Çoğu zaman kötü bir yorum, kötü bir üründen değil alıcının ürün açıklamasından dolayı kandırıldığını hissetmesinden kaynaklanır. Bu nedenle yanlış anlamaları önlemek için içeriğinizi güncelleyebilir ve gelecekteki olumsuz yorumların önüne geçebilirsiniz.