Skip to main content
Web

Web Sitesi Güvenliğine Dair İpuçları

By 12/12/2023Haziran 1st, 2024No Comments7 min read

Günümüzde internet; işlerimizi hızlandıran, iletişimimizi kolaylaştıran ve bilgiye ulaşmamızı sağlayan vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir. Ancak bu dijital çağ, avantajlarıyla birlikte ciddi güvenlik risklerini de beraberinde getirmiştir. Web sitesi güvenliği, online varlıklarımızı korumanın ve gizliliğimizi sürdürmenin temel taşıdır. Bu blog yazısında internet üzerindeki tehditleri anlamak, güvenliğin neden bu kadar kritik olduğunu kavramak ve kullanıcıların bu konuda alabileceği önlemleri keşfedeceğiz.

Web Sitesi Güvenliği Nedir?

Web sitesi güvenliği, web sitesinin herhangi bir şekilde kötüye kullanılmasını önlemek için alınan herhangi bir önlem veya uygulamadır. Bu eylemler; bir web sitesindeki hassas verileri, donanımı ve yazılımı çeşitli saldırı türlerinden korumaya yardımcı olur.

Uygun güvenlik çözümlerini uygulamak, sitenizi aşağıdaki güvenlik tehditlerinden koruyacaktır:

  • DDoS saldırıları: Bu saldırılar, sitenizi tamamen yavaşlatabilir veya çökertebilir, tüm işlevleri ortadan kaldırabilir ve sitenizi ziyaretçiler için erişilemez hale getirebilir.
  • Kötü amaçlı yazılımlar: Kötü amaçlı yazılım; müşteri verilerini çalmak, spam göndermek, siber suçluların sitenize erişmesine izin vermek ve daha fazlası için kullanılan çok yaygın bir tehdittir.
  • Kara listeye alma: Arama motorları web sitenizde kötü amaçlı yazılım bulursa sitenizi kara listeye alabilir. Bunun sonucunda siteniz, arama motoru sonuçlarından kaldırılabilir ve ziyaretçileri uzaklaştıran bir uyarı ile işaretlenebilir.
  • Güvenlik açığı: Siber suçlular, bir sitedeki eski bir WordPress eklentisi gibi zayıf alanlardan yararlanarak bir siteye ve burada depolanan verilere erişebilir.

Web sitesi güvenliğiyle ilgili en iyi uygulamaları hayata geçirmek, ziyaretçilerinizi şu risklerden de koruyacaktır:

  • Çalınan veriler: Bilgisayar korsanları, e-posta adreslerinden ödeme bilgilerine kadar sıklıkla bir sitede depolanan ziyaretçi veya müşteri verilerinin peşine düşer.
  • Kimlik avı: Kimlik avı yalnızca e-postada gerçekleşmez; bazı saldırılar meşru görünen ancak kullanıcıyı hassas bilgiler sağlaması için kandırmak üzere tasarlanmış web siteleri biçiminde olabilir.
  • Oturum çalma: Bazı siber saldırılar, bir kullanıcının oturumunu devralabilir ve onların bir sitede istenmeyen eylemler yapmasına neden olabilir.
  • Kötü amaçlı yönlendirmeler: Belirli saldırılar, ziyaretçileri ziyaret etmek istedikleri siteden kötü amaçlı bir web sitesine yönlendirebilir.

Web Sitesi Güvenliğinin İhlal Edilmesi

Web sitesi güvenliğinin ihlal edilmesi, ciddi ve geniş çaplı sorunlara yol açabilir. İlk olarak kullanıcıların kişisel bilgileri, kredi kartı numaraları ve diğer hassas verileri tehlikeye girebilir. Bu tür bir güvenlik ihlali, kötü niyetli kişilerin bu bilgileri ele geçirmelerine ve kötüye kullanmalarına olanak tanır. Ayrıca güvenlik ihlali, zararlı yazılımların veya kötü amaçlı yazılım saldırılarının web sitesine sızmasına neden olabilir, bu da kullanıcıların bilgisayarlarına veya cihazlarına zarar verebilir.

Web sitesi sahipleri için güvenlik ihlali müşteri güvenini sarsabilir ve itibarlarını zedeleyebilir. Müşteriler, güvenlikleri konusunda endişe duyduklarında web sitesini kullanmaktan kaçınabilirler. Ayrıca güvenliği ihlal edilmiş bir web sitesi, hukuki sorumlulukları da beraberinde getirebilir. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu‘na uymamak, ciddi para cezalarına ve yasal sorunlara yol açabilir.

Son olarak bir web sitesi güvenlik açığı, iş sürekliliğini olumsuz etkileyebilir. Çünkü saldırı sonucunda web sitesi geçici olarak veya kalıcı olarak erişilemez hale gelebilir. Bu durum; müşteri kaybına, gelir kaybına ve iş süreçlerinin aksamasına neden olabilir. Dolayısıyla web sitesi güvenliği, sadece kullanıcıların değil aynı zamanda işletmelerin sağlıklı ve sürdürülebilir bir dijital varlık yönetimi için hayati öneme sahiptir.

Web Sitenizi Güvende Tutmak için Neye İhtiyacınız Var?

Web sitenizi güvende tutmak, dijital dünyada sağlıklı ve güvenilir bir varlık oluşturmanın en önemli unsurdur. Güçlü bir şifre oluşturmaktan SSL sertifikalarına ve yazılım güvenliğini artırmaya kadar bir dizi önlem, web sitenizi potansiyel tehditlere karşı korumanın temelini oluşturur.

1. SSL Sertifikası

SSL/TLS sertifikaları, sitenizden bir web sunucusuna aktarılırken web siteniz tarafından toplanan e-postalar, adresler ve kredi kartı numaraları gibi hassas verileri korur. Bu temel bir web sitesi güvenlik önlemidir. Çünkü tarayıcıların ve arama motorlarının SSL’si olmayan siteleri “güvensiz” olarak etiketlemesi, ziyaretçilerin sitenizden şüphelenmesine neden olabilir.

2. WAF

WAF, bilgisayar korsanlarının bir siteye kötü amaçlı kod yüklemesini engeller ve genellikle küçük veya daha az bilinen markaları hedefleyen otomatik saldırıları durdurur. Bu saldırılar, yararlanabilecekleri güvenlik açıklarını otomatik olarak arayan veya web sitenizi yavaşlatan veya çökerten DDoS saldırılarına neden olan kötü amaçlı botlar tarafından gerçekleştirilir.

3. Web Sitesi Tarayıcısı

Bir siber saldırının bulunması ne kadar uzun sürerse maliyeti o kadar artar, bu nedenle bir site bir saldırıyla karşılaştığında zaman çok önemlidir. Bir web sitesi tarayıcısı kötü amaçlı yazılımları, güvenlik açıklarını ve diğer güvenlik sorunlarını otomatik olarak arar ve ardından bunları uygun şekilde azaltabilmeniz için bunları hemen kaldırmak veya işaretlemek için çalışır.

4. Yazılım Güncellemeleri

Bir içerik yönetim sisteminde (CMS) barındırılan web siteleri, genellikle üçüncü taraf eklentilerde ve uygulamalarda bulunan güvenlik açıkları ve güvenlik sorunları nedeniyle daha yüksek bir risk altındadır. Bunlar, eklentilere ve temel yazılımlara zamanında güncellemeler yükleyerek önlenebilir, çünkü bu güncellemeler genellikle gerekli olan güvenlik yamalarını içerir.

5. Güçlü Şifre Politikaları

Güvenli bir web sitesi için kullanıcı şifreleri güçlü ve karmaşık olmalıdır. Ayrıca düzenli şifre güncellemeleri ve çok faktörlü kimlik doğrulama kullanımı gibi şifre politikaları belirlenmeli ve yönetilmelidir.

6. Güvenli Hosting Hizmetleri

Güvenilir bir hosting sağlayıcısı seçmek, web sitesi güvenliğini artırmak için kritik bir adımdır. Güvenli altyapı ve düzenli güvenlik denetimleri sunan hosting hizmetleri tercih edilmelidir.