Skip to main content
Araçlar

Ubersuggest Kullanımı: Kapsamlı Rehber

By 28/04/2024Nisan 30th, 2024No Comments10 min read

Başarılı bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmanın anahtarı, hedef kitlenizi anlamak ve onların arama alışkanlıklarını ve çevrimiçi davranışlarını analiz etmektir. Ancak bu verileri toplamak ve yorumlamak bazen karmaşık bir süreç olabilir. Neyse ki dijital pazarlamacılar için kullanımı kolay ve etkili bir araç olan Ubersuggest, bu süreci büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Ubersuggest kullanımına dair bilgileri öğrenmek için okumaya devam edin!

Ubersuggest Nedir?

Ubersuggest, anahtar kelime araştırması, rakip analizi ve site analizi yapmanızı sağlayan bir SEO aracıdır. Ücretsiz bir şekilde Google Chrome uzantısı olarak kullanabileceğiniz gibi satın alınarak da çeşitli özelliklere erişebilirsiniz. Ücretler 3 farklı şekilde aylık ve yıllık olarak sunulur:

  1. Bireysel: Aylık 12 $ olan bireysel paketi; 1 web sitesi, 1 domain ve 1 kullanıcı eklemenize izin verir. 125 anahtar kelimeyi takip edebilir, 1.000 sayfayı tarayabilir, 5 rakip ekleyebilir ve günlük olarak 150 anahtar kelime araştırabilirsiniz.
  2. İşletme: Aylık 20 $ olan işletme paketi; 2-7 web sitesi, 7 domain ve 2 kullanıcı eklemenize izin verir. 150 anahtar kelimeyi takip edebilir, 5.000 sayfayı tarayabilir, 10 rakip ekleyebilir ve günlük olarak 300 anahtar kelime araştırabilirsiniz.
  3. Kurumsal: Aylık 40 $ olan kurumsal paketi; 8-15 web sitesi, 15 domain ve 5 kullanıcı eklemenize izin verir. 200 anahtar kelimeyi takip edebilir, 10.000 sayfayı tarayabilir, 15 rakip ekleyebilir ve günlük olarak 900 anahtar kelime araştırabilirsiniz.

Diğer SEO araçlarına kıyasla daha uygun bir fiyata sahip olan Ubersuggest, kullandığım ve tavsiye edebileceğim bir SEO aracıdır. Özellikle bireysel web siteleri için oldukça kullanışlıdır. Şimdi gelelim Ubersuggest nasıl kullanılır?

Ubersuggest Kullanımı

İlk olarak bir proje yaratarak işe başlıyoruz. Ubersuggest’e giriş yaptıktan sonra karşımıza aşağıdaki sayfa geliyor. Burada web sitenizin URL’ini girerek “Next” seçeneğine tıklıyoruz.

Ardından anahtar kelime sıralamalarını ve organik trafiği takip edebilmek için bölge ekliyoruz. Eğer web siteniz tek bir dilde ve tek bir ülkeyi hedefliyorsa 1 adet lokasyon ve dil seçebilirsiniz. Ancak Türkçe ve İngilizce gibi iki farklı ülkeyi hedefleyen iki dilli bir web siteniz varsa her iki lokasyon ve dili de seçip “Add” butonuna tıklayabilirsiniz. Sonrasında ise yine “Next” butonuna tıklıyoruz.

Bir sonraki adımımız takip etmek istediğimiz anahtar kelimeler. Eğer henüz anahtar kelime araştırmanızı yapmadıysanız bu alanı “Skip” butonuna tıklayarak geçebilirsiniz. Ancak sıralama almak istediğiniz anahtar kelimeler belli ise her birini sağ kutucuğa girebilirsiniz. Ayrıca 2 farklı dil ve lokasyon eklediyseniz bu anahtar kelimelerin hangi lokasyonlar için takip edileceğini de sol altta bulunan seçenekten işaretleyebilirsiniz.

Şimdi sıra rakiplerimizi eklemeye geldi. Yine aynı şekilde rakip analizi yapmadıysanız bu adımı da geçebilirsiniz. Ancak rakipleriniz belliyse sağ kutucuğa rakiplerinizi ekleyebilirsiniz. Bu adımla birlikte projeniz artık eklenmiş oluyor.

Dashboard

Dashboard, Ubersuggest’in anasayfası. Bu sayfada web siteniz için uygulanabilecek fikirlere dair bir özet bulunur.

Sayfanın alt bölümlerinde organik trafiğinizin verilerini, anahtar kelime sıralamalarınızı ve tahmini trafiğinizin maddi değerini görebilirsiniz. Bu alanın altında ise backlink sayınızı ve site içi SEO puanınızı görürsünüz. Eğer herhangi bir rakibinizi de eklediyseniz en altta ise rakiplerinize dair verileri görebilirsiniz.

Rank Tracking

Rank Tracking, Semrush’ın Position Tracking’i ile aynı mantığa sahiptir. Bu sayfada takip etmek istediğiniz anahtar kelimelere dair veriler bulunur. Grafiğin üstünde bulunan 3 kutuda son 30 gün içerisinde sıralaması yükselen, düşen ve değişmeyen anahtar kelimelerin sayısını görürsünüz. Dilerseniz “Showing Rankings For” seçeneğinden tarihi değiştirebilirsiniz.

Average Position grafiği, eklediğiniz anahtar kelimelerin ortalama sıralamasını gösterirken; Current Search Result Rankings grafiği, eklediğiniz anahtar kelimelerden kaç tanesinin ilk 3, 10 ve 100’de bulunduğunu ve kaç tanesinin sıralama almadığını gösterir.

Bu sayfanın alt bölümünde ise eklediğiniz anahtar kelimelerin daha detaylı verisini görürsünüz. “Position”, anahtar kelimenin sırasını; “Change”, en son güncellemesinden bugüne sıralamasında ne kadar artış ya da azalış olduğunu; “Vol”, anahtar kelimenin aylık aranma hacmini; “SD”, anahtar kelimenin sıralanma zorluğunu; “URL” ise ilgili anahtar kelimenin hangi sayfa ile sıralandığını gösterir.

SEO Opportunities

Anasayfada da karşımıza çıkan SEO Opportunities, web siteniz için yapabileceğiniz uygulamaları gösterir. Bunlar zorunlu olmamakla birlikte, sadece birer tavsiyedir. Verilen bu tavsiyeler ile ilgili görüşlerinizi “Preference” alanında belirtebilir, önerileri yaptığınız takdirde “Mark as done” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Site Audit

Site Audit, tıpkı diğer SEO araçlarında olduğu gibi sitenizin teknik yönü ile ilgili bilgi verir.

  • On-Page SEO Score: Sitenizin genel sağlığı hakkında bir puanı ifade eder.
  • Organic Monthly Traffic: Sitenizin aylık organik trafiğini gösterir.
  • Organic Keywords: Organik aramalarda sıralanan kelime sayısını gösterir.
  • Backlink: Sitenize verilen toplam baclink sayısını gösterir.
  • Page Discovered: Taranan sayfa sayısını gösterir.
  • SEO Issues Discovered: Bulunan sorunları gösterir.

Site Speed alanında ise sitenizin hızına dair veriler bulunur. Bu alanda mobil ve masaüstü site hızınızı görebilirsiniz.

Keyword Overview

Keyword Overview; web sitenizde odaklanmak istediğiniz herhangi bir anahtar kelimenin hacmini, organik sıralama için zorluğunu, reklam sıralaması için zorluğunu ve CPC’sini öğrenebilirsiniz. Buna ek olarak ilgili anahtar kelimenin mobil ve masaüstü hacmi için aylık olarak nasıl değiştiğini de grafikte görebilirsiniz.

Sayfanın biraz aşağısında ise kaç kişinin bu anahtar kelimeye tıkladığını ve bu anahtar kelimeyi arayan kişilerin yaş aralığını görebilirsiniz. Ayrıca yine anahtar kelimeyle ilgili diğer kelime önerilerini ve önerilen bu anahtar kelimelerin verilerini de görebilirsiniz. Daha geniş bir alanda bu önerileri görmek istiyorsanız “Keyword Ideas” bölümüne geçebilirsiniz.

Son olarak ilgili anahtar kelimeyle ilgili sıralama alan web sitelerini ve bu web sitelerinin tahmini ziyaret sayısını ve backlink sayısını da öğrenebilirsiniz.

Similar Websites

Similar Websites, web sitenizde yoğunlaştığınız anahtar kelimelere yoğunlaşan diğer web sitelerini gösterir.

Sayfanın aşağısında bu web sitelerinde odaklanılan anahtar kelimelerin kaçının web sitenizdekileriyle benzediğini ve kaçının web sitenizde olmadığını görebilirsiniz.

“Keyword Gap” sütununda bulunan “View All” seçeneğine tıkladığınızda ise web sitenizde odaklanılmayan anahtar kelimeleri öğrenebilirsiniz.

Traffic Overview

Traffic Overview sayfası, herhangi bir sayfanın organik trafiği ve domain otoritesi hakkında bilgi verir.

Sayfanın biraz altında yer alan grafikte son 1 yılın aylık olarak verilerini görebilirsiniz.

Aynı zamanda bu alanda anahtar kelimelerinizin sıralamaları hakkında da bir grafik bulunur.

Bunun yanı sıra domaininize trafik sağlayan sayfalar hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Backlinks Overview

Backlinks Overview; URL’ini girdiğiniz herhangi bir sitenin domain otoritesi, backlink sayısı ve backlink veren site sayısını gösterir. Bu alanda yıllık olarak backlinklerin verilerini gösteren bir grafik de bulunur.

Aynı zamanda yeni ve kaybedilen backlinklerin bir analizini ve verilen bu backlinklerin domain otoritesine dair grafikleri de görebilirsiniz.

Sayfanın en aşağısında ise siteye verilen tüm backlinklerin detaylı bir listesi bulunur. Bu liste sayesinde backlink veren sayfayı, bu sayfanın otoritesini, sitenin domain otoritesini, toxic skorunu, anchor metnini, ilk ve son ne zaman görüldüğünü öğrenebilirsiniz.

Backlink Opportunity

Semrush’ta Backlink Gap olarak adlandırılan Backlink Opportunity ile kendi ve rakiplerinizin web sitelerini girerek sizin için uygun olabilecek backlink fırsatlarını öğrenebilirsiniz.

Keywords Generator

Keywords Generator; bir web sitesinin domaini, lokasyonu ve rakipleri sayesinde ilgili web sitesi için odaklanılabilecek anahtar kelimeler üretir. Anahtar kelime araştırması esnasında size yardımcı olabilecek bir özellik olsa da verilen anahtar kelimeleri birebir kullanmamayı tercih ederim.

AI Writer

AI Writer; tıpkı diğer yapay zeka uygulamaları gibi içerik üretmeniz konusunda size yardımcı olur. Bunu kullanmak için bir anahtar kelime girmeniz yeterlidir.

Ardından sizin için birkaç adet başlık oluşturulacaktır. Burada içeriğiniz için uygun olduğunu düşündüğünüz bir başlığı seçebilir ya da dilerseniz “Edit” seçeneği ile üzerinde düzenleme yapabilirsiniz.

Sonrasında seçtiğiniz başlığa göre bir meta description yazılır. Yine burada da aynı adımları izleyebilirsiniz.

Sonrasında içeriğinizin alt başlıkları üretilir. Bu adımda bütün alt başlıkları içeriğe dahil etmeyi tercih edebilirsiniz.

Son olarak bu alt başlıklar çerçevesinde bir içeriğe sahip olabilirsiniz. İçeriğiniz üzerinde düzenleme yapmanız, paragrafların yerini değiştirmeniz gibi işlemlere izin verilir. Ancak AI Writer, henüz beta aşamasında olduğu için içeriği kontrol etmeden yayınlamamanızı öneririm. Aynı zamanda daha önceden de bahsettiğim gibi yapay zeka tarafından oluşturulan içerikler, E-E-A-T uyumlu olmayacağından dolayı bu içeriği sadece bilgi vereceğiniz “Nedir?” gibi sorular için kullanmanızı tavsiye ederim.