Skip to main content
SEO

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılmalı?

By 21/11/2023Haziran 1st, 2024No Comments12 min read

SEO uyumlu içerik, SEO çalışmalarının temel yapı taşlarından biridir. Alakasız ya da düşük kaliteli içerikler, Google’da sıralama alma şansına sahip değildir. Sıralama alsalar dahi bir süre sonra onlarca içerik arasında kaybolup gideceklerdir. Çünkü kullanıcıya değer katmayan bir içerik, sadece arama motorları tarafından değil kullanıcı tarafından da sevilmez. Bu nedenle web sitenizde yayınlanacak olan içeriklerin belli başlı özelliklere göre hazırlanmış olması gerekir.

SEO Uyumlu İçerik Nedir?

SEO uyumlu içerik, arama motorlarının üst sıralarda yer almasına yardımcı olacak şekilde oluşturulan içerik türüdür. Bu tür içerikler, hedef kitle düşünülerek yazılır ve alakalı anahtar kelimeler ve kelime öbekleri içerir. Ayrıca arama motorlarının içeriği anlamasına ve arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilecek meta etiketler, başlıklar ve açıklamalar gibi öğeleri de barındırır.

Ancak son günlerde yapay zeka tarafından yazılan içeriklerin sayısı artmaktadır. Her ne kadar yapay zeka işimizi kolaylaştırıyor gibi görünse de konu SEO uyumlu içerik yazmak olduğunda bundan kaçınmak gerekir. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise Google’ın politikalarıdır. Çünkü Google’ın en büyük misyonu, kullanıcıya değer veren içerikleri sunmaktır. Eğer web siteniz değerli ve kaliteli içeriklerden oluşmuyorsa Google web sitenizi sevmeyecektir. Bundan 10 yıl önce anahtar kelimelerle doldurulmuş içerikler ilk sayfalarda yer alsa da günümüzde işler böyle yürümez. Bu nedenle bazı kriterler çerçevesinde içerik üretmek gerekir.

SEO Uyumlu İçerik Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

SEO uyumlu içerik yazmanın birçok kriteri vardır. Bu kriterlerden ilki, metnin özgün olmasıdır. Diğer bir ifadeyle web sitenizde bulunan içeriğin diğer hiçbir sitede bulunmaması gerekir. Bunun yanı sıra metnin, kullanıcının sorgusu ile alakası olması da önemlidir. Örneğin; bir kullanıcı “Kahve nasıl yapılır?” diye bir sorgu yapıyorsa karşısına bu sorunun cevabını veren bir sayfa çıksın ister. Eğer bu kişinin karşısına “Ülkelere Göre Kahve Çeşitleri” yazısı çıkarsa kişi bu sayfaya girmez veya girerse sorusunun cevabını alamayacağı için geri çıkar. Bu nedenle arama niyetini karşılamak gerekir.

Ayrıca SEO uyumlu içeriklerde en önemli faktörlerden biri anahtar kelimedir. Yukarıda verdiğimiz örnekten gidecek olursak “Ülkelere Göre Kahve Çeşitleri” adlı bir makale yayınlayacaksanız ve bu makalede kahve çeşitlerinden bahsedecekseniz seçeceğiniz anahtar kelimenin “kahve fiyatları” ya da “kahve nasıl yapılır” değil; “kahve çeşitleri” olması gerekir. Aynı zamanda anahtar kelimenin fazla kullanımı, Google tarafından bir spam olarak görüldüğü için bu anahtar kelimenin içeriğin uzunluğuna oranla %1 ila %2 oranında kullanılması gerekir. Yani 1000 kelimelik bir içerik üretmişseniz anahtar kelime, 10-20 kere geçmelidir.

Bu kriterlerin yanı sıra Google’ın E-E-A-T (Deneyim, Uzmanlık, Otorite, Güvenilirlik) yönergesi de dikkate alınmalıdır. Yönergeye göre yazılacak içeriğin bir uzman tarafından yazılmış olması önemlidir. Bunu göstermek için ise bir yazar alanı oluşturmalısınız. Çünkü Google, içeriğin yazarını araştırmaktadır. Bu doğrultuda yazarın otorite sahibi olup olmadığını da anlayabilir. Örneğin; 5 yıldır psikiyatristiniz, diplomalarınız sitede yer alıyor, çeşitli seminerlere konuşmacı olarak katılıyorsunuz, psikoloji alanında yazılar yazıyorsunuz ve kendi deneyimleriniz doğrultusunda bilgiler veriyorsunuz. O halde E-E-A-T yönergelerini karşılıyorsunuz demektir. Çünkü kendi deneyimlerinizi paylaşarak “Deneyim”; diplomalarınıza yere vererek “Uzmanlık”; konuşmacı olarak seminerlere katılıp insanların sizi otoriter olarak kabul ettiklerini göstererek “Otorite” ve “Güvenilirlik” ilkelerini karşılarsınız.

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

1. Adım: Anahtar Kelime Araştırması

Daha önceden de bahsettiğimiz gibi SEO’nun temeli anahtar kelimelerde yatar. Bu nedenle içerik yazmaya başlamadan önce bir anahtar kelime belirlemek gerekir. Ancak belirleyeceğiniz bu anahtar kelimenin;

  • Arama niyetini karşılayabilir olması,
  • Aranma hacminin bulunması,
  • Rekabetinin çok yüksek olmaması,
  • Hedef kitlenizle uygun olması gerekir.

Ayrıca web sitenizde daha önceden bu anahtar kelimeye odaklanan bir içeriğin olmaması da önemlidir. Aksi takdirde bu durum, cannibalization yaratır ve her iki içeriğiniz de rekabete gireceği için sıralama almakta zorlanabilirsiniz.

Yukarıda sıraladığımız maddeleri tek tek açıklamak gerekirse; arama niyeti, kullanıcının neden o sorguyu yaptığını anlatır. Daha önceki paragraflarda anlattığımız gibi seçtiğiniz anahtar kelime, bu nedenin bir çözümünü sağlamalıdır.

Aranma hacmi ise bir anahtar kelimenin aylık ne kadar arandığını gösterir. Çok yüksek bir aranma hacmine sahip bir kelime seçerseniz ve web sitenizin otoritesi düşükse bu anahtar kelimede sıralama almakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle uzun kuyruklu anahtar kelimeleri tercih etmek daha mantıklıdır. Ancak bu, seçtiğiniz anahtar kelimenin aranma hacminin olmaması anlamına gelmez.

Hacmi olmayan bir kelime üzerine içerik yazmak, boşa kürek çekmek gibi olacaktır. Çünkü insanlar o konuyu araştırmıyorsa içeriğinizi kimse ziyaret etmeyecektir. Fakat kullanacağınız anahtar kelime bulma araçları her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle en güvenilir yöntem, Google’da bu kelimeyi aratmak ve konuyla ilgili içeriklerin olup olmadığına bakmaktır. Ayrıca yeni trend olan bir konunun da aranma hacmi olmayabilir. Böyle bir durumda yine de bu konuyla ilgili içerik yazmak yanlış olmayacaktır.

Aranma hacmi çok yüksek olan anahtar kelimelerin rekabeti de yüksek olma eğilimindedir. Bu nedenle daha kolay sıralama almak için rekabeti daha düşük anahtar kelimelere odaklanılabilir.

Son olarak hedef kitleniz doğrultusunda bir anahtar kelime seçmek gerekir. Örneğin; dijital pazarlama alanında hizmet veriyorsanız üniversite öğrencilerini ilgilendiren bir konu ile ilgili içerik yazmanız doğru olmayacaktır. Her ne kadar içeriğin trafik alma oranı yüksek olsa da bu trafik kaliteli olmayacaktır ve size fayda sağlamayacaktır.

2. Adım: İçerik Yapısını Planlama

Bir anahtar kelime seçtikten sonra içeriğinizin yapısını planlamanız gerekir. Aksi takdirde içeriğin nereye doğru gideceğini bilemezsiniz. Bunun için ilk olarak bu anahtar kelimede sıralama almış siteleri inceleyebilir ve bu yazılarda nelerden bahsedildiğini not edebilirsiniz. Ardından içeriğinizin başlıklarını planlayabilir ve sonrasında yazım aşamasına geçebilirsiniz.

3. Adım: İlgi Çekici Bir Başlık ve Meta Description Oluşturma

İçeriğiniz ne kadar iyi olursa olsun kullanıcıların dikkatini çekmediği sürece ziyaret alamaz. Hatta içeriğiniz ilk sayfada yer alsa dahi kullanıcıların içeriğinize tıklamaması bile muhtemeldir. Çünkü kullanıcılar yalnızca sitenizin adını, URL’ini, içeriğinizin başlığını ve açıklamasını görecektir. Bu nedenle onları web sitenize çekecek bir başlık ve meta description yazmanız gerekir.

4. Adım: İçerik Yazımı

Başlığınızı ve meta descriptionınızı oluşturduktan sonra artık içeriğinizi yazabilirsiniz. Bu süreçte istediğiniz kadar kaynaktan yararlansanız da içeriğinizi “sizin” yazmanız önemlidir. Yabancı bir kaynaktan birebir çeviri yapmak ya da Türkçe bir kaynağı paraphrase etmek doğru değildir. Çünkü bu tür içerikler hem Google tarafından saptanabilir hem de kullanıcıya bir değer katmaz.

Bunun yanı sıra içeriğinizi yazarken akıcılığına da dikkat etmelisiniz. Kullanıcıyı içine çeken bir içerik, Google’ın da hoşuna gidecektir. Bu nedenle yazıyı uzun tutmak adına aynı konuyu tekrar etmemeli, konunun bütün detaylarını ele almalı ve kullanıcının aklında soru bırakmamalısınız.

5. Adım: İçerik Kontrolü

İçeriğinizi tamamladıktan sonra onu 1 kere okumak yetmeyebilir. Özellikle konunun uzmanıysanız içeriğinizi anlamak oldukça kolay olacaktır. Ancak hedef kitleniz bu konuda uzman değilse onların da anlayabilmeleri gerekir. Bundan dolayı içeriğinizde her şeyin açıklayıcı olduğundan emin olmak ve hataları görebilmek için içeriğinizi birkaç saat sonra tekrar okumanız önemlidir.

6. Adım: Görsel Ekleme

İçeriğin daha anlaşılabilir olması ve dikkat çekmesi için görsellerden yararlanmak gerekir. Özellikle bazı konular sadece yazı ile anlatılamayabilir. Bu sebeple içeriğinizi görsel olarak da süslemeli ve kullanıcıların konuyu daha iyi anlamasını sağlamalısınız. Ancak seçeceğiniz görsellerin konuyla ilgili olmasına dikkat edin. Ayrıca sadece gerekli alanlarda görsel kullanın ve okuyucuyu metinden koparmayın.

7. Adım: İç Link Ekleme

İç link inşası, SEO çalışmalarında sıklıkla yapılan bir uygulamadır. Bunun en büyük nedenlerinden biri kullanıcıyı bir dönüşüme çevirmektir. Örneğin; bir kişi evini boyamak istiyor ve “ev nasıl boyanır” diye aratıp yazınızı ziyaret ediyor. Ancak yazınızı okuduktan sonra bu işlemi yapamayacağına karar verip sizi arayabilir, form bırakabilir ya da size mesaj gönderebilir. Bunu yapabilmesi içinse içeriğinizde kullanıcıyı bu hizmetinize yönlendiren bir linkin olması gerekir. Ancak bu link, metnin içeriğine düzgün bir şekilde yerleştirilmelidir.

Bunun yanı sıra iç link inşasının landing sayfalarınızı güçlendirme yönü de vardır. İlk sırada yer alan ve çok fazla trafik alan bir yazınız olduğunu varsayalım. Bu sayfanızın otoritesi, diğer sayfalarınızın otoritesine göre daha yüksektir. Yüksek bir otoriteye sahip bir sayfadan başka bir sayfaya link vermek ise diğer sayfanızı güçlendirir.

8. Adım: Dış Link Ekleme

İç linklerin yanı sıra dış linkler de önemlidir. Ancak dış link verirken dikkatli olmak gerekir. Kullandığınız her kaynağı belirtmek yerine; otoriter ve güvenilir olan sitelere link verebilirsiniz. Üstelik içeriğinizle alakalı web sitelerine link vererek Google’a içeriğinizin ne hakkında olduğunu da anlatmış olursunuz. Örneğin; Wikipedia ya da Google link vermek için tercih edebileceğiniz siteler olabilir.

9. Adım: Headingler

İçeriğinizin son kontrolleri de bittiğine göre artık yayınlayabilirsiniz. Ancak yayınlamadan önce başlıklarınıza etiketler atamanız gerekir. Örneğin; ilk başlığınız H1 olmalı, ara başlıklar ise H2, H3.. şeklinde devam etmelidir. Başlıklarınızı bu şekilde etiketlemek, Google’ın içeriğinizin yapısını anlamasına yardımcı olur.

ChatGPT ile SEO Uyumlu İçerik Üretilebilir Mi?

ChatGPT gibi yapay zeka uygulamaları ile içerik üretmek mümkün. Ancak yazımızın girişinde de bahsettiğimiz gibi yapay zeka ile SEO uyumlu içerik üretmenin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Belki bir terimin tanımı için bu uygulamalardan yararlanabilirsiniz, ancak tüm içeriğinizi yapay zekaya yazdırmak olumlu sonuçlar almanızı sağlamayabilir. Bunun en büyük nedenlerinden biri yapay zekanın güncel olmayışıdır.

Ayrıca yapay zeka, E-E-A-T gereksinimlerini de karşılayamaz. Çünkü kendisi bir insan değil ve deneyime sahip olabilmesi imkansız. Bu nedenle yapay zekayı içerik üretmek için kullanmak yerine anahtar kelime bulma ya da başlık oluşturma gibi süreçlerde kullanabiliriz. Her ne kadar Google, yapay zeka ile üretilen içeriklerin kullanıcıya fayda sağladığı sürece bir yaptırımı olmadığını belirtse de yine de dikkatli olmakta fayda var.