Skip to main content
SEO

Link İnşası: İç Linkler ve Backlinkler

By 01/05/2024Mayıs 19th, 2024No Comments11 min read

Link inşası, web sitenizin otoritesini ve görünürlüğünü artırmak amacıyla iki farklı biçimde yapılır. Bunlar, iç linkleme ve backlink şeklindedir. Ancak bunlara geçmeden önce bir linkin nasıl özelliklere sahip olduğuna bakalım.

Linklerin Özellikleri

 

Linkler, hedef bir URL ve anchor metin içerir. Anchor metin, linkin tıklanabilen metnidir. Kullanıcı buna tıkladığında hedef URL’e ulaşır. Ayrıca linkleri follow ya da nofollow şeklinde işaretleyebilirsiniz. Buradaki seçim, botların bu linki takip etmesini isteyip istemeyeceğinize bağlıdır. Bunun yanı sıra link inşası oluştururken alaka ve yerleşim de önemlidir. Blog içeriğinizin konusu “kahve çeşitleri” ise “SEO hizmeti” landing sayfanıza link vermek alakasız olacaktır. Aynı zamanda linki nereye yerleştirdiğinize de dikkat etmelisiniz. Metnin giriş paragrafına yerleştirilen linkler daha değerli olarak kabul edilir. Son olarak bir link, otoriter olup olmamasına göre de değişir.

İç Linkleme

İç linkler, Google’ın sitenizdeki sayfaları bulmasına, dizine eklemesine ve içeriği anlamasına yardımcı olur. Bu tür linkleri kullandığınızda A sayfasının B sayfasıyla ilişkili olduğunu belirtmiş olursunuz. Bu; arama motorlarının, sayfaların içeriğini ve farklı sayfaların birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu anlamasını sağlar. Sağlam bir iç link inşası, arama motorlarının sitenizdeki sayfaları bulmasına ve dizine eklemesine de destek verir. Örneğin; yukarıdaki görseli ele alalım. Googlebot, ilk olarak bir sayfayı keşfediyor. Keşfettiği sayfada yer alan diğer iki sayfanın linki sayesinde ise bu iki sayfayı keşfederek sürece devam ediyor.

Peki sağlam bir link inşası oluşturmak için ne yapmalıyız? Bunun için aşağıda yer alan görselleri inceleyelim.

Sayfalarınızda link verirken bunların birbiriyle olan ilişkisini ve kapsamlarını belirlemelisiniz. Örneğin; Türkiye, İstanbul, Anıtkabir, Taksim, Beyoğlu, Ankara, İzmir, Çankaya ve Konak adlı sayfalarınız olduğunu varsayalım. Bunları kapsayan sayfa, Türkiye olacaktır. Bunun altındaki sayfalar ise şehirler ve ilçeler şeklinde yapılandırılabilir. Bu açıdan Türkiye’nin altına İstanbul, Ankara ve İzmir’i ekleyebiliriz. Geriye kalan sayfalar ise yine bu sayfalarla olan ilişkilerine göre yerleştirilir. Beyoğlu, İstanbul’un ilçesi; Çankaya, Ankara’nın ilçesi ve Konak, İzmir’in ilçesi olduğu için görseldeki gibi bir yapılandırma yapılacaktır. Eğer bu sayfaların alt sayfaları da varsa yine diğer sayfalarla olan ilişkilerine göre yerleştirilir. Bu örnekte Taksim, Beyoğlu’nun altına ve Anıtkabir de Çankaya’nın altına yerleştirilecektir. Sonuç olarak sayfalarınızın birbiri ile olan ilişkisi mantıklı bir şekilde yapılmalıdır. Çünkü bu sayede Google, web sitenizin yapılandırmasını anlayacaktır.

Ayrıca daha önceden de bahsettiğimiz gibi iç linkler, sitenizdeki diğer sayfaların otoritesini (PageRank) artırmayı sağlar. PageRank, Google’ın bir web sayfasının önemini ölçmek için kullandığı bir algoritmadır. Diyelim ki otoritesi yüksek bir A sayfasında B sayfasına link verdik. Bu, B sayfasının PageRank aracılığıyla daha fazla otoriteye sahip olmasını sağlar. Yukarıdaki görseli inceleyecek olursak 2 farklı sayfamız var. Bu iki sayfadan çeşitli sayfalara link verilmiş. Ancak ortadaki sayfaya dikkat edecek olursak diğer 3 sayfaya göre daha büyük görünüyor. Bunun nedeni otoriter olan 2 sayfadan bu sayfaya link verilmiş olması. Diğer bir deyişle bir sayfaya, otoriter sayfalardan ne kadar link verirseniz sayfanın otoritesi de o kadar artar. Ancak aşırı kaçmamaya dikkat etmelisiniz. Link vereceğiniz sayfanın, link verilen sayfayla ilgili olması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra bazı zamanlarda linklerinize nofollow etiketi vermeniz gerecektir. Örneğin; ana sayfanızda müşterileriniz için bir giriş bağlantınız varsa bu linke nofollow etiketi verebilirsiniz. Çünkü bu sayfanın, arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması gerekmez. Bir nofollow etiketi, Google’dan bağlantıyı takip etmemesini ister, ancak bu; sayfaların SERP’lerde bulunamayacağı anlamına gelmez. Sayfaların arama sonuçlarında görünmemesi için onlara “noindex” etiketi de vermeniz gerekir.

Bir sayfada hangi bağlantıların olması gerektiğine karar verdikten sonra ise anchor metni kullanmalısınız. Anchor metni, ziyaretçilerin gördüğü tıklanabilir metindir. Ancak bu metni iyi optimize etmeniz önemlidir. Bu açıdan link verdiğiniz sözcüğün, metnin içine anlamlı bir şekilde yerleştirilmiş olması ve eğer bir blog içeriğine yerleştiriliyorsa giriş paragrafında yer alması önemlidir.

İç Link İnşası Stratejileri

1. Siteniz için ideal yapıyı belirleyin

Web sitenizi bir piramit olarak hayal edin. Piramidin en üstünde ana sayfanız; onun altında bazı bölümler veya kategoriler; daha aşağıda gönderiler bulunur. Bu yapıyı oluşturabilirseniz web siteniz hem arama motorları hem de kullanıcılar tarafından daha iyi anlaşılabilir.

2. En önemli içeriğinizin ne olduğuna karar verin

En önemli içeriğiniz, web sitenizde bulunan en eksiksiz ve uzmanlaştığınız konuları veya ürünleri ararken insanların bulmasını istediğiniz içeriktir. Bunun en önemli içeriğiniz olduğunu Google’a bildirmek için bu sayfaya birden çok sayfadan link vermeniz gerekir.

3. Bağlamsal linkler ekleyin

Belirli bir konu hakkında çeşitli makaleler yazdığınızda bunları birbiriyle ilişkilendirmelisiniz. Bu, Google’a ve kullanıcılarınıza bu makalelerin konuyla ilgili olduğunu gösterecektir.

4. Hiyerarşik sayfaları birbirine bağlayın

Web sitenizde hiyerarşik sayfalarınız varsa üst sayfaları alt sayfalarına bağlayın. İyi organize edilmiş bir sitede bu sayfaların birbiriyle ilişkili olması gerekir.

5. “İlgili Gönderi” bölümü eklemeyi düşünün

İçeriklerinize “ilgili gönderi” bölümleri ekleyen birçok eklenti bulunmaktadır. Bu, içeriklerinizi daha fazla ziyaretçiye göstermenin iyi bir yoludur.

Backlink

Backlink; organik arama sıralamaları iyileştirmeye yardımcı olan bir SEO yaklaşımıdır. İç linkleme ile arasındaki farkı; backlinklerin farklı web siteleri arasında oluşturulmasıdır. Yüksek kaliteli backlinkler; web sitenizdeki içeriğin doğru ve yararlı olduğunu belirten ilgili web sitelerinden alınan onaylardır. Bu, arama motorlarının web sitenizi görme biçimini geliştirir. Bunun yanı sıra yüksek domain otoritesine sahip web sitelerinden backlink almak, web sitenizin sıralamasını ve sonuç olarak arama sonuçlarındaki görünürlüğünü artırabilir. Ancak bu süreçte backlink “kazanmayı” bilmeniz önemlidir. Çünkü Google; backlink satın almayı doğru bulmamaktadır.

Backlink İnşası Nasıl Oluşturulur?

Backlink İsteyerek

Backlink istemek, bir web sitesiyle aktif olarak iletişime geçip onlardan sizin sitenize bağlantı vermelerini istemenizdir. Bu aşamada web sitelerinden;

  • Blog gönderileri,
  • Ayrıntılı kılavuzlar,
  • E-kitaplar,
  • Görseller,
  • Case çalışmaları

gibi öğeler aracılığıyla backlink isteyebillirsiniz.

Backlink ekleyerek

Size ait olmayan bir web sitesine gidip bağlantınızı manuel olarak oraya yerleştirebiliyorsanız buna “backlink ekleme” denir. Bu kategoriye uyan en yaygın taktikler şunlardır:

  • Blog yorumları,
  • Forumlar,
  • Topluluklar,
  • Soru-cevap siteleri.

Backlink Kazanarak

Backlink kazandığınızda diğer web siteleri siz istemeden sizin sitenize link verir. Backlink kazanmanın en iyi yolu, insanların backlink vermek isteyeceği yüksek kaliteli içerik oluşturmaktır. İnsanların backlink verme eğiliminde olduğu birkaç farklı içerik türü şunlardır:

  • İnfografikler,
  • Orijinal araştırma ve veriler,
  • Online araçlar ve hesaplayıcılar,
  • Ayrıntılı kılavuzlar.

Backlink Nasıl Kazanılır?

1. Rakiplerinizi Analiz Edin

Rakiplerinizin backlinklerini bulmak büyük bir avantajdır. Bunların SEO için kaliteli backlinkler olacağından emin olabilirsiniz. Çünkü bunlar, muhtemelen işinizle ilgili olan web siteleridir.

2. İçeriğinizi Paylaşılabilir Kılın

Yüksek kaliteli backlink kazanmak, paylaşılabilir içerik oluşturulmasını gerektirir. Bu nedenle diğer web sitelerini, web sitenize backlink vermeye teşvik etmek için içeriğinizin paylaşılabilir olduğundan emin olun. İçeriğinizde anket sonuçları, akademik çalışmalar, infografikler ve yeni trendler gibi bilgilere yer vererek bu süreci basitleştirebilirsiniz. Ayrıca sektörünüze faydalı görseller oluşturmak da birçok web sitesinden backlink kazanmanızı sağlayacaktır.

3. “En İyiler” Listelerine Girin

“En iyiler” listelerinde yer almak, şüphesiz ürününüzü veya hizmetinizi doğrulamanın harika bir yoludur ve aynı zamanda güvenilir bir web sitesinden backlink almanızı sağlar. Bu açıdan yüksek otoriteye sahip web siteleri ile iletişime geçerek ürününüz ya da hizmetinizle ilgili bir içeriği yayınlamalarını isteyebilirsiniz.

4. Sektör Uzmanlarıyla Bağlantı Kurun

Etkinlikler veya sosyal medya aracılığıyla sektörünüzdeki diğer kişilerle bağlantı kurmak, web sitenizi ve içeriğinizi daha fazla kişiye göstermenize yardımcı olabilir. Örneğin; ilgili Facebook gruplarına katılabilir, sohbet edebilir ve içeriklerinizi paylaşabilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamalısınız. Çünkü bunu yapmak, yorumlarınızı spam gibi gösterebilir. Amaç, fayda sağlayacağına inandığınız bilgileri paylaşmaktır.

Toxic Backlinkler

Kimi zaman sizin haberiniz dahi olmadan web sitenize backlink veren siteler olabilir. Üstelik bu backlinkler otoritesi düşük sitelerden gelebilir ve web sitenize zarar verir. Toxic olarak adlandırılan bu backlinkler, Google’ın gözündeki itibarınızı zedeler. Bu tür linklerin kökeni black hat SEO’dan gelmektedir ve Google, toxic backlinklere sahip siteleri cezalandırır. Evet böyle bir durumdan sizin haberiniz olmayabilir ancak Google, bunu engellemeniz için bir araç sağlıyor. Bu nedenle düzenli olarak sitenize verilen backlinkleri kontrol etmeli ve domain otoritesi çok düşük olduğu ve siteler spam gibi göründüğü zaman bunları engellemelisiniz.

Bunu yapmak için Backlink Disavow aracını açıp “Mülk Seç” alanından sitenizi seçin. Şu an için alan adı mülkleri desteklenmediğinden dolayı sitenizin URL’ini seçmeli ve ardından bir metin dosyası yüklemelisiniz. Yükleyeceğiniz bu metin dosyasında engellemek istediğiniz web sitelerinin domainleri yer almalı. Bunun en kolay yolu ise Semrush ya da Ubersuggest gibi bir araç ile toxic backlinkleri analiz edip bu listeyi indirmektir. Ardından indirdiğiniz listeyi düzenleyerek yükleyebilirsiniz.

Örneğin; Ubersuggest ile bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

  1. Panelin sol tarafında bulunan alandan Backlinks > Backlinks Overview sayfasına geçerek domaninizi girin.
  2. Sayfayı biraz aşağıya kaydırdığınızda sitenize verilen tüm backlinklerin analizlerini görebilirsiniz.

Ancak Ubersuggest ile indirdiğiniz dosyayı direkt olarak yükleyemezsiniz. Çünkü indirdiğiniz dosya bütün backlinkleri kapsamaktadır. Diğer bir ifadeyle bu dosyada toxic olmayan backlinkleri de görürsünüz. Ayrıca dosya sadece Excel formatında indirilebilir. Bu da toxic backlinkleri tek tek seçerek bir txt dosyasına aktarmanız gerektiği anlamına gelir.

Fakat Semrush, daha kolay bir yol sunar. “Backlink Audit” sayfasında toxic backlinkleri seçip direkt olarak disavow edebilirsiniz. Ardından “Disavow” alanına geçerek bu listeyi indirip Google’ın Disavow aracına yükleyebilirsiniz. Unutmayın, yükleyeceğiniz dosyanın “.txt” şeklinde olması gerekir.