Skip to main content
Araçlar

Google Search Console Kurulumu Nasıl Yapılır?

By 18/11/2023Haziran 1st, 2024No Comments8 min read

Google Search Console, web sitenizin performansını izlemek ve optimize etmek için vazgeçilmez bir araçtır. Web sitenizin Google arama sonuçlarındaki görünürlüğünü artırmak, SEO stratejilerinizi geliştirmek ve sitenizin sağlığını kontrol etmek için Google Search Console’u etkin bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Bu yazıda adım adım Google Search Console kurulumunu ve bu araç ile neler yapabileceğinizi detaylı bir şekilde ele alacağız.

Google Search Console Nedir?

Google Search Console (GSC); kullanıcıların sitelerinin trafiğini ölçmelerine, anahtar kelime performansını izlemelerine, sorunları düzeltmelerine ve web siteleri hakkında Google’dan mesajlar almalarına yardımcı olan ücretsiz bir araçtır. Bu araç, bir web sitesinin organik aramada nasıl bir performans gösterdiğine dair fikir vermesinin yanı sıra sayfaların indekslenebilmesi için ayarlamalar yapmanın yollarını da sunar.

Ancak Google Analytics’in aksine Search Console, yalnızca organik trafik hakkında bilgi sağlar. Diğer bir ifadeyle doğrudan, reklamlardan gelen veya yönlendirmelerden gelen trafik gibi diğer trafik kanalları hakkında bilgi sağlamaz.

Google Search Console Kurulumu

Google Search Console kurulumu için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır:

  1. İlk olarak buraya tıklayın ve karşınıza çıkan sayfada “Şimdi başla” seçeneğine tıklayın.
  2. Ardından sitenizi nasıl kaydedeceğinizi seçin. Eğer alan adı ile kaydetmek istiyorsanız “Txt Dosyası” ya da “CNAME” ile doğrulama yapmanız gerekecektir. Bu aşamada ilgili kodları hosting firmanıza ileterek doğrulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Eğer URL olarak kaydetmek istiyorsanız web sitenizin tam adresini girmeli ve devam etmelisiniz.
  3. Burada karşınıza yine doğrulama seçenekleri çıkacaktır. Eğer GTM ya da GA hesabınız varsa bunlarla hızlıca doğrulama gerçekleştirebilirsiniz.

Kurulum aşamasında sorun yaşarsanız yukarıda yer alan videodan da yardım alabilirsiniz.

Google Search Console ile Neler Yapılabilir?

Google Search Console, web sitenizin performansı ve teknik alanları ile ilgili bilgi almanıza yardımcı olur. Hesabınızı ilk açtığınızda karşınıza “Ön İzleme” sayfası gelir. Bu sayfada özet bilgiler içeren grafikler görürsünüz. Bunun yanı sıra aşağıdakileri de yapabilirsiniz:

1. Google Search Console’a Site Haritası Ekleme

“Dizin Oluşturma” sekmesinin altında bulunan “Site Haritaları” sayfası, web sitenizin site haritasını göndermenizi sağlar. Bu sayede GSC ölçümleri daha doğru olur ve site haritanızda herhangi bir sorun olup olmadığını görebilirsiniz.

2. Web Sitesi Performansını İzleme

“Performans” sayfası, web sitenizin genel performansı hakkında bilgi verir. Bu alanda toplam tıklama ve gösterim sayınızı görebilirsiniz. Ayrıca hangi sorgulardan tıklama ya da gösterim aldığınızı analiz edebilir, bir sorgu girdiğinizde karşınıza hangi sayfaların çıktığını görebilir ve tüm bu bilgileri sayfa, sorgu ve tarih aralığı şeklinde inceleyebilirsiniz. Şimdi bakalım bütün bunlar ne anlama geliyor.

  • Toplam Tıklama Sayısı: Tıklama, organik olarak web sitenizin sayfalarına tıklayan kişileri ifade eder. Bu, SEO çalışmalarının sonucudur.
  • Toplam Gösterim Sayısı: Gösterim, organik olarak web sitenizin sayfalarını SERP’lerde gören kullanıcı sayısını ifade eder. Yukarıdaki grafik üzerinden açıklamak gerekirse 2.130 kişi sayfalarımı görmüş ancak bu kişilerin 21 tanesi çeşitli sayfalara tıklamış.
  • Ortalama TO: Ortalama Tıklama Oranı, gösterim oranının tıklama oranına bölünmesi ile elde edilir.
  • Ortalama Konum: Organik trafik almanızı sağlayan sorguların ortalama sıralamasını ifade eder.

Ayrıca bu sayfada tarih aralığını değiştirebilir ve karşılaştırma da yapabilirsiniz. Bu sayede belirlediğiniz tarihler arasında en çok yapılan sorguları ve bu sorguların tıklama ve gösterim oranlarını da görebilirsiniz. Buna ek olarak “+ Yeni” alanından özellikle bakmak istediğiniz bir sorgunun, sayfanın, ülkenin ya da cihazın verilerine ulaşabilirsiniz.

3. URL Denetimi

URL denetimi alanında web sitenizde yer alan sayfaların indekslenip indekslenmediğini kontrol edebilir, indeks almamış sayfalarınızı indekse gönderebilir ve güncelleme yaptığınız sayfalar için botların yeniden sayfanızı tarayıp indekslemesini isteyebilirsiniz.

4. Dizin Kontrolü

“Dizin Oluşturma” alanında bulunan “Sayfa Sayısı” alanı, dizine eklenen ve eklenmeyen sayfaları gösterir. Burada web sitenizin hangi sayfalarının neden dizine eklenemediğini görebilirsiniz. Burada karşılaşabileceğiniz bazı veriler şu şekildedir:

Yukarıda bulunan verilerin hepsi bir hata olarak görülmemelidir. Örneğin; sayfanın dizine eklenememe nedeni yönlendirilmiş olmasıysa yönlendirilen URL’in zaten dizinde olmaması gerekir. Aynı şekilde “noindex” nedeniyle dizine eklenemiyorsa bu etiket, sizin tarafınızdan verilmişse bir sorun yoktur. Ancak “Bulunamadı” ve “Soft 404” nedenlerine sahip sayfaları analiz etmeli ve bu sayfaları yönlendirmelisiniz. Çünkü web sitenizde ulaşılamayan sayfaların olmaması önemlidir. Buna ek olarak keşfedilip ya da taranıp dizine eklenemeyen sayfaları da görebilirsiniz. Bu aşamada bu sayfaları analiz edip tekrardan Google’a gönderebilirsiniz. Eğer Google bir sayfayı taradıysa ancak indekslemediyse bunun nedeni içeriğin kalitesinin düşük olması ya da sayfanın tasarımının indekslemeyi zorlaştırması olabilir.

Eğer yukarıda bulunan hataları çözdüyseniz yeni bir doğrulama başlatabilirsiniz. Bunun için ilgili nedenin üstüne tıklayıp “Doğrulamayı Başlat” seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Eğer doğrulama başarısız olduysa ve doğrulamanın başarısız olmasına neden olan sayfadaki sorunu çözdüyseniz yine sebebin üstüne tıklayıp “Ayrıntıları Göster” seçeneğine ve ardından “Yeni Doğrulamayı Başlat” butona tıklayabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse bu alan, sayfalarınızın indeks durumunu kontrol edebildiğiniz, sizin kararlarınızın dışında yapılan bir hareket olup olmadığını görebildiğiniz ve 404 ya da 505 gibi HTTP durum kodlarını analiz edebildiğiniz bir sayfadır.

5. Google Search Console URL Kaldırma

Eğer web sitenizdeki bir sayfayı sildiyseniz ya da önceden indeksli olan bir sayfayı indekse kapattıysanız bu URL’i Google’dan kaldırmak için bir istek göndermeniz gerekir. “URL Kaldırma” sayfasında bulunan “Yeni İstek” butonu bunu yapmanızı sağlar. Açılan pop-upta Google’da bulunmamasını istediğiniz URL’i girip bir istek gönderebilirsiniz.

6. Sayfa Deneyimi

“Deneyim” alanı; sayfalarınızın mobil kullanılabilirliğini, hız sorunlarını ve kullanıcıların gerçek zamanlı deneyimlerini analiz etmenizi sağlar. Bu alanda “Kullanılamaz” olarak gösterilen sayfalarda çeşitli sorunlar bulunur. Bu sorunları çözmek, kullanıcılara daha güzel bir deneyim sunmanızı sağlar.

Örneğin; yukarıdaki görselde de gördüğünüz gibi sayfalarla ilgili birtakım sorunlar mevcuttu. Bu sorunların üstüne tıkladığınız zaman hangi sayfaların bunlara neden olduğunu görebilirsiniz. Ardından ilgili sayfada güncelleme yapabilir ve yeni bir doğrulama başlatabilirsiniz. Bu sayfadaki doğrulamalar, eğer sorun hala devam etmekteyse anlık olarak geri bildirim verir. Eğer sorun çözülmüş gibi algılanırsa doğrulama başlayacaktır. Genel olarak doğrulamalar, 20-28 gün sürer.

7. Ayarlar

Google Search Console’un “Ayarlar” bölümünde diğer Google araçları ile ilişkilendirmeler yapabilir, Semrush gibi araçların hesabınıza erişmesi için izin verebilir ve başka kullanıcıların sahipliğini doğrulayabilirsiniz.

GSC hesabınızı görebilmesi için bir kullanıcı eklemek istiyorsanız bu kişinin mail adresini girmeniz ve yetki türünü seçmeniz yeterlidir. “Sınırlı” yetki verirseniz ilgili kişi, bazı verileri görüntüleyebilir; “Tam” yetki verirseniz ilgili kişi, tüm verileri görüntüleyebilir ancak ilişkilendirme yapamaz; “Sahibi” yetkisini verirseniz ilgili kişi, bütün yetkilere sahip olur.