Skip to main content
SEO

Google Algoritma Güncellemelerinin Tarihi (2003-2023)

By 13/11/2023Haziran 2nd, 2024No Comments15 min read

Günümüzde yapılan SEO çalışmaları, 10 yıl öncesine göre biraz farklı. Bunun nedeni Google’ın arama yapanlara mümkün olan en iyi sonuçları vermek için algoritmalarını sürekli olarak geliştiriyor olması. Son 10 yıl içerisinde Google algoritma güncellemesi çok fazla değişti ve bu güncellemelerinin her birinin SEO üzerinde büyük bir etkisi oldu. Gelin 2003 yılından günümüze kadar yapılan bu güncellemelere bir göz atalım.

Google Algoritma Güncellemelerinin Tarihi

Google algoritma güncellemeleri genel olarak yılda bir kere yapılır. Bu değişikliklerin çoğu küçüktür. Ancak, “core” güncellemeler, web sitesi sahiplerine güncellemeye göre hazırlık yapma şansı vermek için kullanıma sunulmadan çok önce duyurulur.
Herhangi bir Google algoritma güncellemesine hazırlanmanın ve bundan yararlanmanın en kolay yolu, Google’ın arama motoru optimizasyonu hakkındaki belgelerini incelemektir. Genel olarak konuşursak sitenizi yüksek kaliteli içerik üretecek ve kullanıcılar ve arama motorları için harika deneyimler sağlayacak şekilde optimize edebilirseniz endişelenmenize çok gerek olmaz.

2003 Google Algoritma Güncellemesi

Florida – 16 Kasım 2003

Florida güncellemesi, bir dizi anahtar kelime için belirli filtre mekanizmaları uyguladı ve bu da web sitelerinin sıralamalarında büyük bir değişiklikle sonuçlandı.

Florida güncellemesinin ana hedeflerinden biri, sıralamaları manipüle etmek amacıyla bir web sayfasını olabildiğince çok anahtar kelimeyle doldurma uygulaması olan anahtar kelime doldurmanın etkisini azaltmaktı. Bu güncelleme aynı zamanda, arama motorlarına kullanıcılara gösterilenden farklı içerik gösterme uygulaması olan “cloacking” ve arama motorları için özel olarak oluşturulmuş ve herhangi bir değer sağlamayan sayfalar olan “doorway pages” gibi diğer spam tekniklerini de hedef almıştır. Spam tekniklerini hedeflemenin yanı sıra Florida güncellemesi, kullanıcılara değerli ve alakalı bilgiler sağlayan web sitelerine öncelik vererek arama sonuçlarının genel kalitesini iyileştirmeyi de amaçlıyordu. Bu, yararlı ve bilgilendirici içerik sağlamaya odaklanan web sitelerinin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alması, daha az alakalı veya düşük kaliteli web sitelerinin ise sıralamasının düşmesi anlamına geliyordu.

2005 Google Algoritma Güncellemeleri

Jagger – 1 Eylül 2005

Google; karşılıklı bağlantılar, link farm ve ücretli bağlantılar dahil olmak üzere çoğunlukla düşük kaliteli bağlantıları hedefleyen bir dizi güncelleme yayınladı. Bu tür spamları ortadan kaldırmayı amaçlayan Jagger güncellemesi, Eylül ayı başlarında başlayan üç aşamalı bir güncellemeydi.

Big Daddy – 15 Aralık 2005

Teknik olarak, Big Daddy güncellemesi bir altyapı güncellemesiydi ve birkaç ay içinde kullanıma sunuldu. Bu güncelleme, Google’ın URL standartlaştırma, yönlendirmeler ve diğer teknik sorunları ele alma şeklini değiştirdi.

2009 Google Algoritma Güncellemeleri

Vince – 18 Ocak 2009

Vince güncellemesi, daha önce sıralamada olan sitelere (genellikle daha az yetkili siteler) kıyasla büyük marka alan adları için ilk sayfa sıralamalarını desteklemek adına rekabetçi anahtar kelimelerde hızlı ve dikkat çekici bir değişiklikti.

Caffein – 10 Ağustos 2009

Google; taramayı hızlandırmak, dizini genişletmek ve dizinleme ile sıralamayı neredeyse gerçek zamanlı olarak entegre etmek için tasarlanmış büyük bir altyapı değişikliğinin önizlemesini yayınladı. Güncelleme resmi olarak 8 Haziran 2010’da kullanıma sunuldu. Ancak developer’lara Ağustos 2009’da erken erişim verildi.

2010 Google Algoritma Güncellemesi

Mayday – 28 Nisan 2010

Nisan sonu ve Mayıs başında web yöneticileri uzun kuyruklu trafiklerinde önemli düşüşler fark ettiler. MayDay güncellemesi, Google’ın uzun kuyruklu sorgular için hangi sitelerin en iyi eşleşme olduğunu değerlendirme yönteminde yapılan algoritmik bir değişiklikti. Bu güncelleme 28 Nisan ile 3 Mayıs arasında kullanıma sunuldu.

2011 Google Algoritma Güncellemeleri

Panda – 24 Şubat 2011

Panda güncellemesi, Google’ın kullanıcılara kaliteli içerik sunma misyonunun bir parçası olarak içerik gruplarını ve anahtar kelime doldurmayı cezalandıran yeni bir sıralama sinyali getirdi. Spam içerikli ve düşük kaliteli içeriği belirleyerek ve ardından en üstteki arama sıralamalarından kaldırarak arama sonuçlarında iyileştirmeler sağladı.

Bunun sonucunda SEO uzmanları taktiklerini değiştirmek zorunda kaldı. Anahtar kelime doldurma gibi black hat SEO taktikleri artık işe yaramıyordu ve SEO çalışmaları, içeriğin okuyuculara gerçekten değer sağlamasını ve arama sorgularını etkili bir şekilde yanıtlamasını sağlayarak uyum sağlamak zorunda kaldı.

Panda güncellemesi, web sayfalarına bir “kalite puanı” atamaktaydı. Bu puan daha sonra bir sıralama faktörü olarak kullanılır. Başlangıçta Panda’nın etkileri hafifti, ancak Ocak 2016’da kalıcı olarak Google’ın temel algoritmasına dahil edildi.

Scheme.org – 2 Haziran 2011

Google, Yahoo ve Microsoft ortaklaşa yapılandırılmış verilere birleştirilmiş bir yaklaşım için destek duyurdu. Ayrıca daha da zengin arama sonuçlarına doğru ilerlemek için bir dizi yeni “şema” oluşturdular.

2012 Google Algoritma Güncellemeleri

Venice – 27 Şubat 2012

Venice algoritma güncellemesi, Google’ın arama yapanların bazen kendileri için yerel olan sonuçları aradığını anladığını göstermesi açısından dikkate değer bir güncellemeydi. Bu güncellemeden sonra Google’ın arama sonuçları, belirlenen konuma veya IP adresine dayalı sayfaları içeriyordu.

Penguin – 2 Haziran 2012

Penguin güncellemesi, web sitelerinin diğer sitelerden aldığı bağlantılara baktı. Bir siteye verilen backlinklerin gerçek olup olmadığını veya arama motorlarını kandırmak için satın alınıp alınmadığını analiz etti. Geçmişte, birçok kişi sıralamalarını yükseltmenin kısayolu olarak bağlantılar için para ödemekteydi. Yapay bağlantılar bulması durumunda Google, ilgili siteye önceden alacağı pozitif bağlantı değeri yerine negatif bir değer atadı. Penguin güncellemesi ilk ortaya çıktığından beri birkaç kez çalıştı ve Google bunu 2016’da çekirdek algoritmasına ekledi.

Tahmin edebileceğiniz gibi, çoğunlukla çok sayıda yapay bağlantı içeren web sitelerini sert bir şekilde vurdu. Düşük kaliteli bağlantıların sıralamaları üzerinde aniden olumlu yerine olumsuz bir etkisi olduğu için arama sonuçlarından kayboldular. Penguin, bağlantı kurmayı kalıcı olarak değiştirdi. Artık düşük çabayla, ücretli backlinkler almak yeterli değildi. Bunun yerine, değerli kaynaklardan alakalı bağlantılar almak için başarılı bir link inşası stratejisi oluşturmayı teşvik etti.

2013 Google Algoritma Güncellemesi

Hummingbird – 26 Eylül 2013

Hummingbird algoritması, Google’ın arama sorgularını daha iyi yorumlamasına ve arama yapanın amacına uygun sonuçlar sağlamasına yardımcı oldu. Anahtar kelimeler önemli olmaya devam ederken Hummingbird algoritması; bir sayfanın, arama yapan kişinin girdiği kelimeleri tam olarak içermese bile bir sorgu için sıralanmasını mümkün kılar. Bu, gizli semantik indekslemeye, birlikte ortaya çıkan terimlere ve eşanlamlılara dayanan doğal dil işlemenin yardımıyla elde edilir.

2014 Google Algoritma Güncellemeleri

Pigeon – 24 Temmuz 2014

Pigeon güncellemesi, yerel aramayı iyileştirmeye odaklandı. Bu güncelleme, fiziksel yakınlığa dayalı sıralama parametrelerini iyileştirmek için Google’ın yerel arama algoritması ile Google’ın web algoritması arasındaki boşluğu kapatmak üzere tasarlanmıştır.
Pigeon güncellemesinin yerel arama topluluğu üzerinde büyük bir etkisi oldu. Küçük işletmelerin yerel bir kitleye ulaşmasını kolaylaştırdı. Ek olarak bu güncelleme ile küçük işletmelerin yerel SEO uygulamalarını takip etmeleri ve yerel aramalar için zengin sonuçlarda kolayca öne çıkmak için yapılandırılmış veri uygulamaları artık daha önemli.

HTTPS/SSL – Ağustos 2014

HTTPS/SSL güncellemesi, Google’ın interneti daha güvenli hale getirmeye ve kullanıcıların arama sonuçlarında güvenli web sitelerine erişmelerini sağlamaya yönelik “HTTPS Everywhere” kampanyasının bir parçasıydı. Kısacası web yöneticilerini, web sitesi sunucularına SSL sertifikaları yükleyerek web sitelerini HTTP’den HTTPS protokollerine aktarmaya teşvik ettiler.
Bu güncellemede Google, HTTPS’yi bir sıralama sinyali haline getirdi ve organik arama sonuçlarında güvenlik düzeyi için yeni kullanıcı beklentileri belirledi.

2015 Google Algoritma Güncellemeleri

Mobilegeddon – 21 Nisan 2015

Google’ın “mobil uyumlu” güncellemesi olarak da bilinen Mobilegeddon, Nisan 2015’te yayınlandı. Bu, Google’ın “mobil öncelikli” girişimine yönelik ilk büyük güncellemesiydi. Bir sayfanın mobil uyumlu olarak değerlendirilmesi için belirli görsel gereksinimleri karşılaması gerekir. Spesifik olarak, oranların bir mobil cihazın (akıllı telefon) ekranına uygun olması zorunludur. Bugün Google, tüm web sitelerini mobil sürümlerinin ne kadar hızlı ve kullanıcı dostu olduğuna göre sıralıyor.

RankBrain – 26 Ekim 2015

RankBrain, Google’ın Hummingbird algoritmasının bir parçasıdır. Google’ın sorguların ardındaki anlamı anlamasına ve bu sorgulara yanıt olarak en iyi eşleşen arama sonuçlarını sunmasına yardımcı olan bir makine öğrenimi sistemidir. Google, RankBrain’i üçüncü en önemli sıralama faktörü olarak adlandırır.

Bu büyük güncellemenin arkasındaki formülü tam olarak bilmesek de RankBrain’in bir kullanıcının Google arama sonuçlarını özelleştirmekten sorumlu olduğu konusunda fikir birliği var. Temel olarak Google, bir kişinin arama sorgusunun ötesine geçer ve eşanlamlılar, ima edilen kelimeler ve kişisel arama geçmişi gibi daha geniş bağlamı dikkate alır.

2016 Google Algoritma Güncellemesi

Possum – Eylül 2016

Possum güncellemesi, yerel arama sonuçlarını iyileştirdi. Bu güncellemeden önce bir konumun fiziksel şehir sınırlarının hemen dışında kalan işletmeler, ilişkili anahtar kelimeler için sıralamada büyük bir mücadele veriyordu. Bu güncelleme, bunun gibi sorunları düzeltti. Ayrıca arama yapanın fiziksel konumunun yanı sıra yerel terimlerin varyasyonlarını da daha hassas hale getirdi.

2018 Google Algoritma Güncellemeleri

Mobile Page Speed – Ocak 2018

Ocak 2018’de Google, mobil arama sonuçlarında hızlı mobil sayfa hızına sahip sayfaları tercih eden yeni sıralama sinyallerini içerecek algoritmaya bir “hız güncellemesi” yayınladı. Bu güncelleme hem Google’ın kapsayıcı “interneti hızlandırma” girişiminin hem de Google’ın “mobil öncelikli” girişiminin bir parçasıydı.

Mobil hızı ölçmek ve gerçek kullanıcılar için mobil yükleme deneyiminin daha doğru bir temsilini elde etmek için Google, PageSpeed Insights’ın artık Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporundan verileri içereceğini duyurdu ve geliştiricilerin ve web yöneticilerinin hangi yükleme metriklerini karşılaması gerektiğini açıkladı.

O zamanlar Google, hızlı yükleme deneyiminin en önemli göstergelerinden ikisi olarak First Contentful Paint (FCP) ve DOM Content Loaded’ı (DCL) tercih ediyordu ancak o zamandan beri bu durum değişti.

Bu güncelleme, mobil sayfa hızını mobil arama sonuçlarında bir sıralama faktörü haline getirdi. Gerçekten hızlı mobil sayfalara sahip siteler, arama sonuçlarında daha iyi performans gösterirken; düşük hızlara sahip sayfalar sıralamada düşüş yaşadı.

Medic – 4 Mayıs 2018

Medic güncellemesi, tıbbi web sitelerinin yanı sıra potansiyel olarak yaşamı değiştiren kararlarla (finans, hukuk, eğitim) ilgili diğer web sitelerini orantısız bir şekilde etkiliyor gibi görünüyordu. Açıkça onaylanmasa da Google temsilcileri, güncellemenin Kalite Değerlendirici Yönergeleri belgesindeki bazı E-A-T (uzmanlık, yetki, güven) sinyallerini uyguladığını ima etti.

2019 Google Algoritma Güncellemesi

BERT – 22 Ekim 2019

BERT algoritması, doğal bir dil işleme makine öğrenimi sistemidir. Bir arama motorunun bir cümledeki kelimelerin bir insan için ne anlama geldiğini anlamasına yardımcı olur. BERT güncellemesi, Google’ın arama sorgularını daha etkili bir şekilde anlamasına ve hangi içeriğin daha kaliteli ve kullanıcı arama sorgularıyla daha alakalı olduğunu belirlemesine olanak tanır. BERT’den sonra Google, bağlama dayalı olarak kelimelerin nüanslarını ve ince anlam ayrımlarını belirleyebilir.

Örneğin; “he is the GOAT” derseniz onun bir çiftlik hayvanı olduğunu kastetmezsiniz. Onun “tüm zamanların en iyisi” olduğunu söylersiniz. Google’ın doğal dil işleme yeteneği sayesinde Google da bu ayrımı yapabilmektedir.

2020 Google Algoritma Güncellemesi

Featured Snippets – 22 Ocak 2020

Featured Snippets Güncellemesi, öne çıkan snippetları içeren arama sonuçları sayfalarından tekilleştirilmiş URL’leri günceller. Örneğin; web sayfanız belirli bir sorgu için öne çıkan snippet’te yer aldıysa ve aynı zamanda mavi bağlantılardan biriyle 2. sırada yer alıyorsa Google Öne Çıkan snippet’leri 10 sonuçtan biri olarak saymaya karar verdiği için URL’niz bu listeden kaldırılır.

2021 Google Algoritma Güncellemeleri

Passage Ranking – 10 Şubat 2021

Passage Ranking güncellemesi, Google’ın bir web sayfasındaki belirli bölümleri arama sonuçlarında sıralamasını mümkün kıldı. Bu güncelleme, yanıtların genellikle web sayfası içeriğinin derinliklerinde gömülü olması nedeniyle önceden çok özel aramalardan amacı karşılamanın zor olması gerçeğiyle yapıldı.

Product Review – 8 Nisan 2021

Önceden kalitesiz içeriğe sahip incelemelerin Google’da sıralanması kolaydı. Product Review güncellemesi sayesinde ise daha kapsamlı inceleme içeriğini bu sonuçların üzerinde sıralama kararı aldı. Google’ın bu güncellemeyle ilgili kendi belgelerinde, incelemeler oluştururken kullanılacak soruların bir listesini sağladılar.

MUM – Mayıs 2021

MUM, “Multitask United Model”in kısaltmasıdır. Bu güncelleme sayesinde arama motorları video ve ses de dahil olmak üzere çeşitli kaynakları kullanarak 75’ten fazla dilde okuyabilir, anlayabilir ve öğrenebilir.
Buradaki fikir, MUM’un karmaşık arama sorgularına çok katmanlı yanıtlar sunmak için birçok kaynaktan gelen bilgileri birleştirmesidir.

Page Experience – 15 Haziran 2021

2021’e kadar kademeli olarak kullanıma sunulacak olan Page Experience güncellemesi, gerçek dünya kullanıcı deneyimini ölçen metrikleri içeren yeni bir sıralama sinyali sunuyor.

Bu güncelleme, bir sıralama sinyali olarak tamamen yeni değildir. Bu güncellemede mevcut sayfa deneyimi sinyalleri, önemli kullanıcı deneyimi faktörlerinin gerçek hayattaki bir ölçümü olan Önemli Web Verileri ile birleştirilmiştir.

2022 Google Algoritma Güncellemesi

Helpful Content – 25 Ağustos 2022

Helpful Content güncellemesi, arama sonuçlarında görünen içeriğin kalitesine daha fazla odaklanılmasını sağladı. Her şey, kullanıcıların sorularını gerçekten yanıtlayan ve tatmin edici bir deneyim sağlayan “önce insan” içeriğini ödüllendirmekle ilgilidir.
Bu güncelleme, SERP’leri düzenlemek için devam eden bir çabayı temsil eder ve düşük kaliteli sonuçları ortadan kaldırır.