Skip to main content
Araçlar

GA4 Kurulumu ve Kullanımı Rehberi

By 30/05/2023Haziran 4th, 2024No Comments28 min read

GA4, Google Analytics’in dördüncü ve en yeni sürümüdür. Adını sıklıkla duyurmuş olan bu sürüm, Universal Analytics (UA) hesabına girildiğinde verdiği uyarı ile de herkes tarafından bilinir hale gelmiştir. 1 Temmuz 2023’ten itibaren UA mülkleri kaldırılacağı için ise web site ve uygulama verilerini izlemek için tek seçeneğimiz GA4 olacak.

Google Analytics 4 (GA4) Nedir?

GA4 hem uygulamalardan hem de web sitelerinden alınan verileri birleştiren Google Analytics’in (GA) en son sürümüdür. Tüm UA mülkleri GA4’e “yükseltilebilir” ve bu, verilerin toplanması için yeni bir Analytics mülkünün oluşturulacağı ve mevcut GA hesabının etkilenmeyeceği anlamına gelir.

Ayrıca GA4, gelecek düşünülerek inşa edilmiştir. Bu nedenle kullanıcı etkileşimini UA gibi oturumlara, cihazlara veya platformlara bölmek yerine; kullanıcı yolculuğunun tamamını izlemektedir.

GA4 ve UA Arasındaki Farklar

UA, verileri toplamak ve raporlamak için oturum tabanlı bir model kullanır. Bu, kullanıcı etkileşimlerinin belirli bir zaman çerçevesi içinde gruplandırıldığı anlamına gelir. GA4 ise daha esnek ve etkinlik tabanlı bir model kullanır. Bu modelde her kullanıcı etkileşimi GA’ya bağımsız bir etkinlik olarak gönderilir. Yani bu etkinlikler bir oturum içinde yer almaz. Bu, GA4’e gönderilen her etkinlikle birlikte 25 ek etkinlik parametresi gönderebileceğiniz anlamına gelir; bu, UA’nın izin verdiğinden (Kategori, İşlem, Etiket, Değer) çok daha fazladır.

Ayrıca UA’daki “Hedefler” artık GA4’te “Dönüşümler” olarak adlandırılmaktadır. UA maksimum 20 hedefe izin verir; ancak bu, GA4’te 30 dönüşüme kadar genişletilmiştir. Bunun yanı sıra GA4, dönüşümlere yalnızca etkinliklere dayalı olarak izin verir. Bu, herhangi bir dönüşümün bir etkinlik olarak bulunması gerektiği anlamına gelir.

GA4 Kurulumu Nasıl Yapılır?

Eğer bir Google Analytics hesabınız yoksa hesap açmak için bu linke tıklayın ve aşağıdaki adımları izleyin. Dilerseniz yukarıda yer alan videodan da yardım alabilirsiniz.

  1. Karşınıza çıkan sayfada “Ölçüme Başla” seçeneğine tıklayın.
  2. Açılan pencerede “Hesap Adı” alanına web sitenizin adını girin ve “Devam” seçeneğine tıklayın.
  3. Mülk Bilgileri sayfasında “Mülk Adı” alanına web sitenizin adını girin ve raporlama saat dilimi ve para birimini ayarlayın.
  4. Ardından işletmeniz ile ilgili gereken bilgileri doldurun.
  5. Sonraki sayfada raporlarınızda yer verilmesi için istediğiniz hedefleri seçin ve “Oluştur” seçeneğine tıklayın.
  6. “Veri toplamaya başla” alanında veri toplayacağınız kaynağı “Web sitesi” olarak seçin ve sitenizin URL’ini girin.
  7. Son olarak ölçüm yapılabilmesi için Google etiketini sitenize yükleyin. Manuel olarak yükleme yapmak istiyorsanız sitenizin her sayfasında olacak şekilde <head> bölümüne eklemeniz gerekir. Buna ek olarak Google Tag Manager aracılığıyla da kodu yükleyebilirsiniz.

GA4 Etiketinin Web Siteye Eklenmesi

GA4 etiketini web sitenize eklemek için dilerseniz manuel olarak kod yükleyebilirsiniz. Ancak GTM (Google Tag Manager) ile GA4 etiketi yapılandırması daha kolay olacaktır. GTM ile GA4 etiketinin nasıl yüklenebileceğini öğrenmek için ise yukarıda yer alan videodan yardım alabilirsiniz.

Google Analytics 4 Arayüzü

1. Anasayfa

GA4 mülkünüze giriş yaptığınız zaman raporlarınızı, gerçek zamanlı analizlerinizi, son hareketlerinizi ve sıklıkla ziyaret ettiğiniz GA4 alanlarını özetleyen bir anasayfa ile karşılaşıyorsunuz. UA’ya göre daha sade ve daha az özet bilgiye sahip olan bu anasayfa, bilgi karmaşasından biraz olsun kurtulmanıza da yardımcı oluyor. Üstelik anasayfanın en güzel özelliği ise sağ üst köşede bulunan “Analizler” butonu. UA’da da yer alan bu buton, GA4 ile bir gelişmeye uğramış. Butona tıkladığınız zaman Analytics Intelligence‘a soru sorabiliyorsunuz. Dilerseniz bu aşamada önerilen sorulara tıklayarak web siteniz ile ilgili merak ettiğiniz analizleriniz yanıtlarını hızlı bir şekilde alabilir, dilerseniz de arama çubuğuna bir soru yazabilirsiniz.

Bunun yanı sıra sizin için öncelikli olan metrikleri de öne çıkarabilirsiniz. Bunun için yukarıdaki görselde yer alan “Görüntülenme Sayısı”, “Kullanıcılar” vb. metriklerinin yanında bulunan “↓” işaretine tıklayarak metriği değiştirebilirsiniz. Ayrıca sunulan raporların tarih aralığını da “Son 7 gün” yazan alandan güncelleyebilirsiniz.

2. Raporlar

2. 1. Raporlar Anlık Görüntüsü

Raporlar sayfasına geldiğinizde ise tıpkı UA’da olduğu gibi kategorilerle karşılaşıyoruz. Karşımıza çıkan “Raporlar Anlık Görüntüsü” sayfasında aslında UA’nın anasayfasında yer alan raporların bir özetini görüyoruz.

2. 2. Gerçek Zamanlı

“Gerçek Zamanlı” sayfasına geçiş yaptığınızda ise web sitenizi son 30 dakika içinde ziyaret eden kullanıcıların sayısını, kullandığı cihaz türünü, konumunu ve görüntüledikleri sayfaları ve sayfa sayısını görüntüleyebiliyorsunuz. Aslında bu sayfada UA’da yer alan “Gerçek Zamanlı” sayfasının daha sadeleştirilmiş halini yansıtıyor.

3. Kullanıcı – Demografi

3. 1. Demografiye Genel Bakış

“Kullanıcı” sekmesine geçtiğimizde ise “Demografi” ve “Teknoloji” olarak 2 ayrı sekme ile karşılaşıyoruz. “Demografi” sekmesinde yer alan “Demografiye Genel Bakış” sayfası, kullanıcıların hangi ülkeden ve şehirden web sitenizi ziyaret ettiğini, cinsiyetlerini, yaşlarını ve dillerini özetliyor.

3. 2. Demografik Grup Ayrıntıları

“Demografik Grup Ayrıntıları” sekmesinde ise bir önceki sayfada gördüğünüz verilerin daha detaylı bir raporunu görebiliyorsunuz.
Sayfayı aşağıya kaydırdığınızda ise grafiğin tablolaştırılmış haliyle karşılaşıyorsunuz. Dilerseniz bu alanda “Ülke” yazısına tıklayarak veri kaynağını değiştirebilir veya “+” işaretine tıklayarak ikinci bir veri kaynağı ekleyebilirsiniz.

4. Kullanıcı – Teknoloji

4.1. Teknolojiye Genel Bakış ve Teknoloji Ayrıntıları

“Teknoloji” sekmesine geçtiğimizde ise “Teknolojiye Genel Bakış” ve “Teknoloji Ayrıntıları” sayfasını görüyoruz. Tıpkı demografi bilgilerinde olduğu gibi bu sayfalar da kullanıcıların işletim sistemi, platformu, tarayıcısı, cihazı ve ekran çözünürlüğü hakkında özet ve detaylı bilgiler sağlıyor.

5. Yaşam Döngüsü – Edinme

5. 1. Edinmeye Genel Bakış

“Yaşam Döngüsü” alanı, UA’daki “Raporlar” alanında bulunan sekmelerin daha bir araya toparlanmış halini barındırıyor. Bu alanda “Edinme”, “Etkileşim”, “Para Kazanma” ve “Elde Tutma” olarak 4 farklı sekme yer alıyor.

“Edinme” alanında 3 farklı sayfa mevcut: “Edinmeye Genel Bakış”, “Kullanıcı Edinme” ve “Trafik Edinme”.

“Edinmeye Genel Bakış” sayfasında kullanıcılarınızı, yeni kullanıcılarınızı ve onlara dair oturum ve trafik kaynağı bilgilerinin özetini görüyorsunuz.

5. 2. Kullanıcı Edinme

“Kullanıcı Edinme” sayfasında ise kullanıcılarınız hangi kanallar üzerinden geldiğini, web sitenizdeki etkileşim oranlarını, etkileşim sürelerini, etkileşim sayılarını ve dönüşümlerini detaylı bir şekilde inceleyebiliyorsunuz.

Burada karşılaşabileceğiniz kanallar ve tanımları şu şekilde:

  • Direct: Arama çubuğuna web sitenizin URL’ini girip web sitenize gelen kullanıcıları ifade eder.
  • Organic Search: Google aramaları ile web sitenize gelen organik trafiği ifade eder. Bu kanal aslında SEO ile bağlantılıdır.
  • Social: Sosyal medya hesaplarınızda yer alan web sitenizin URL’lerine tıklayan kullanıcıları ifade eder.
  • Email: E-posta aracılığıyla web sitenize gelen kullanıcıları ifade eder.
  • Affiliates: Başka bir kuruluş ya da işletme aracılığıyla web sitenizin URL’ine tıklayan kullanıcıları ifade eder. Bu kanal aslında bir kuruluşun size dönüşüm sağlamak amacıyla kendi web sitelerinde sizin web sitenizin linkini verdiğini anlatır.
  • Paid Search: Reklam (cpc, ppc, paidsearch) aracılığıyla web sitenize gelen kullanıcıları ifade eder.
  • Referral: Referral, web sitenize GA hesabınızla ilişkili olmayan bir alandan bir bağlantıya, düğmeye veya diğer öğelere yapılan bir tıklamadan kaynaklanan ziyaretleri ifade eder. Doğrudan ziyaretler, organik arama ve ücretli trafik, referral trafiğin dışında tutulur.
  • Other Advertising: Reklam (cpv, cpa, cpp) aracılığıyla web sitenize gelen kullanıcıları ifade eder.
  • Display: Display reklamları aracılığıyla web sitenize gelen kullanıcıları ifade eder.
    (unavailable) ya da (other): Kullanıcıların ziyareti, hiçbir kanal açıklamasıyla eşleşmemektedir.

Dilerseniz sayfada yer alan tabloda veri kaynağını da değiştirebilirsiniz. Burada yer alan kaynaklar aşağıdaki gibidir:

1. İlk kullanıcıyla ilişkilendirilen varsayılan kanal grubu: Kullanıcıların sosyal ağlardan, organikten ya da direkt olarak gelip gelmediği gösterir.

2. Kullanıcıyla ilk ilişkilendirilen aracı: Burada karşınıza organic, referral, traffic ve (none) olarak veriler çıkabilir. Referral, web sitenize GA hesabınızla ilişkili olmayan bir alandan bir bağlantıya, düğmeye veya diğer öğelere yapılan bir tıklamadan kaynaklanan ziyaretlerdir. Organic ise Google organik aramalarından gelen kullanıcıları ifade eder. (none), tanımlanmış herhangi bir Google İzleme URL’ine sahip olmayan trafik kaynağıdır.

3. Kullanıcıyla ilk ilişkilendirilen kaynak: Kanal grubunun daha detaylı bir verisini gösterir. Burada Google, LinkedIn, Facebook, Instagram vb. kanalları görebilirsiniz.

4. Kullanıcıyla ilk ilişkilendirilen kaynak/aracı: Kullanıcılarınızın hangi kaynaktan ve araçtan geldiğini gösterir. Örneğin; Instagram/Referral olarak bir veri görürseniz bu, kullanıcının Instagram’da yer alan web sitenizin URL’ine tıkladığını ve bu sayede sitenizi ziyaret ettiğini anlatır.

5. Kullanıcıyla ilk ilişkilendirilen kaynak platform: Satın alma etkinliğini yönettiğiniz platformları içerir. Bu alanda şunları görebilirsiniz:

  • “DV360”: Display & Video 360 reklamlarından gelen trafik;
  • “Google Ads”: Google Ads reklamlarından gelen trafik;
  • “Manual”: Google görsel reklamlarından olmayan trafik;
  • “SA360”: Search Ads 360 reklamlarından gelen trafik;
  • “SFMC”: Salesforce Marketing Cloud reklamlarından gelen trafik;
  • “Shopping Free List”: Google Merchant Center reklamlarından gelen trafik.

5. 3. Trafik Edinme

Bu alanın son sayfası ise “Trafik Edinme“. Bu sayfada web sitenizin trafiğinin kaynaklarını öğrenebilirsiniz. Yine diğer sayfalarda olduğu gibi sayfanın alt tarafında yer alan tabloda veri kaynaklarını değiştirerek daha detaylı bilgilere de erişebilirsiniz.

Burada aşağıda yer alan “Google Ads”, “Display & Video 360” ve “Manual” kanallarını ve bu kanalların araçlarını görebilirsiniz.
İlk olarak Google Ads trafiği için kanal grubunu inceleyelim:

  • Paid Search: Google Ads ve Google Ads reklam ağı türü (Google Search, Google Partners)
  • Paid Video: Google Ads ve Google Ads reklam ağı türü (YouTube Search, YouTube Videos)
  • Display: Google Ads ve Google Ads reklam ağı türü (Google Display Network)
  • Cross-Network: Google Ads ve Google Ads reklam ağı türü (Cross-Network)
  • Paid Social: Google Ads ve Google Ads reklam ağı türü (Social)
  • Display & DV360 trafiği için kanal grupları şu şekildedir:
  • Display: DV360 ve DV360 reklam öğesi biçimi (Standard, Expandable, Native Site Square, Backdrop, Templated App Install Interstitial, Deprecated, Native App Install, Native App Install Square, Templated App Install, Lightbox)
  • Paid Video: DV360 ve DV360 reklam öğesi biçimi (Native Video, Video, Flipbook, Templated App Install Video)
  • Audio: DV360 ve DV360 reklam öğesi biçimi (Audio)
  • Paid Other: DV360 ve DV360 reklam öğesi biçimi (Unknown, Tracking, Publisher Hosted)

Aşağıda yer alan kanallar ise Google Ads dışı trafik için kanalları içerir:

  • Paid Search: SA360 hesap türü (Bing, Yahoo Gemini, Yahoo.jp, Baidu, Naver, Admarketplace, Yandex, 360.cn)
  • Paid Social: SA360 hesap türü (Facebook, Twitter)

Son olarak Manual trafik için kanallar şu şekildedir:

  • Direct: Burada (not set) ya da (none) kanallarını da görebilirsiniz. Bu, bir kullanıcının arama çubuğuna web sitenizin URL’ini girerek sitenizi ziyaret ettiği anlamına gelir.
  • Cross-Network: Kampanya adı, “cross-network” içerir. Ayrıca “Performance Max” ve “Smart Shopping” içerir.
  • Paid Shopping: Kaynak, alışveriş sitelerinin bir listesiyle eşleşir ya da kampanya adı “shop”, “shopping” ve aracı “ppc”, “paid” ile eşleşir.
  • Paid Search: Kaynak, arama siteleri listesiyle ve aracı “ppc”, “paid” ile eşleşir.
  • Paid Social: Kaynak, sosyal medya hesapları listesiyle ve aracı “ppc”, “paid” ile eşleşir.
  • Paid Video: Kaynak, video siteleri listesiyle ve aracı “ppc”, “paid” ile eşleşir.
  • Display: Aracı; “display”, “banner”, “expandable”, “interstitial”, “cpm”den biridir.
  • Organic Shopping: Kaynak, alışveriş siteleri listesiyle ve aracı “shop”, “shopping” ile eşleşir.
  • Organic Social: Kaynak, sosyal medya hesapları listesiyle ve aracı “social”, “social-network”, “social-media”, “sm”, “social network”, “social media” ile eşleşir.
  • Organic Video: Kaynak, video siteleri listesiyle ve aracı “video” ile eşleşir.
  • Organic Search: Kaynak, arama siteleri listesiyle ve aracı “organic” ile eşleşir.
  • Email: Kaynak ve aracı “email”, “e-mail”, “e_mail” ve “e mail” ile eşleşir.
  • Affiliates: Aracı “affiliate” ile eşleşir.
  • Referral: Aracı “referral” ile eşleşir.
  • Audio: Aracı “audio” ile eşleşir.
  • SMS: Aracı “sms” ile eşleşir.
  • Mobile Push Notifications: Aracı “push” ile biter veya “mobile” ya da”notification” içerir.

Son olarak unassigned, Analytics’in etkinlik verileriyle eşleşen başka kanal kuralı olmadığında kullandığı değerdir.

(other) ise kardinalite sınırları nedeniyle Analytics’in birleştirilmiş bir satır için kullandığı değerdir.

6. Yaşam Döngüsü – Etkileşim

6.1. Etkileşime Genel Bakış

“Yaşam Döngüsü” alanında yer alan bir sonraki sekmemiz “Etkileşim. Bu sekmede “Etkileşime Genel Bakış”, “Etkinlikler”, “Dönüşümler”, “Sayfalar ve Ekranlar” ve “Açılış Sayfası” olmak üzere 5 farklı rapor alanı görüyoruz. “Etkileşime Genel Bakış” raporu, tıpkı diğer genel bakış raporlarında olduğu gibi özet bilgiler içeriyor.

6.2. Etkinlikler

“Etkinlikler” raporu ise en büyük değişikliği yaşayan alan. UA’da yer alan “Kategori”, “İşlem”, “Etiket” ve “Değer” etkinliklerine GA4 ile veda ediyoruz. Bunun yerine “Otomatik Olarak Toplanan Etkinlikler”, “Gelişmiş Ölçüm Etkinlikleri”, “Önerilen Etkinlikler” ve “Özel Etkinlikler” ile ölçüm yapmaya devam edeceğiz. Gelin birlikte bu etkinlikleri detaylı bir şekilde inceleyelim.

6. 2. 1. Otomatik Olarak Toplanan Etkinlikler

Otomatik olarak toplanan etkinlikler, uygulamanız veya sitenizle yapılan temel etkileşimler tarafından tetiklenir. Google Analytics for Firebase SDK’sını veya gtag.js’yi kullandığınız sürece, bu etkinlikleri toplamak için herhangi bir ek kod yazmanıza gerek yoktur. Web siteleri için bu etkinlikler şu şekildedir (Uygulama etkinlikleri hakkında bilgi almak için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz):

  • click: Bir kullanıcı halihazırda bulunduğu sayfadan her başka linke tıklayıp bulunduğu sayfadan ayrıldığında tetiklenir.
  • file_download: Bir kullanıcı, “document”, “text”, “executable”, “presentation”, “compressed file” ve “video audio” türlerinden bir dosyaya giden bağlantıya tıkladığı zaman tetiklenir.
  • first_visit: Bir kullanıcı, ilk kez bir web sitesini ziyaret ettiğinde veya bir uygulamayı başlattığında tetiklenir.
  • form_start: Bir kullanıcı bir oturumda bir formla ilk kez etkileşime geçtiğinde tetiklenir.
  • form_submit: Bir kullanıcı, form gönderdiğinde tetiklenir.
  • page_view: Sayfa her yüklendiğinde veya tarayıcı geçmişi durumu aktif site tarafından değiştirildiğinde tetiklenir.
  • scroll: Bir kullanıcı her sayfanın altına ilk kez ulaştığında tetiklenir.
  • session_start: Bir kullanıcı uygulama veya web sitesiyle etkileşime geçtiğinde ve yeni bir oturum başlattığında tetiklenir.
  • user_engagement: Bir kullanıcı, bir sayfada kaldıktan 10 saniye sonra tetiklenir. Ancak uygulama ön plandayken de periyodik olarak tetiklenebilir.
  • video_complete: JS API desteğinin etkinleştirildiği gömülü YouTube videoları için video sona erdiğinde tetiklenir.
  • video_progress: JS API desteğinin etkinleştirildiği gömülü YouTube videoları için video %10, %25, %50 ve %75 süreyi geçtiğinde tetiklenir.
  • video_start: JS API desteğinin etkinleştirildiği gömülü YouTube videoları için video oynatılmaya başladığında tetiklenir.
  • view_search_results: Bir kullanıcı, bir URL sorgu parametresinin varlığıyla gösterilen bir site araması gerçekleştirdiğinde tetiklenir.
6. 2. 2. Gelişmiş Ölçüm Etkinlikleri

Gelişmiş ölçüm etkinlikleri, Google Analytics arayüzünde belirli etkinlikleri etkinleştirerek web sitenizle olan etkileşimleri ölçmenizi sağlar. Üstelik bu etkinlikleri takip edebilmek için GTM kullanmanız ya da kod yazmanız gerekmez. Bir web veri akışı için bu seçenekleri etkinleştirdiğinizde, Google Analytics etiketiniz etkinlikleri hemen göndermeye başlar.

Gelişmiş ölçüm etkinliklerini etkinleştirmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir:

  1. İlk olarak doğru GA4 mülkünde olduğunuzdan emin olun. Ardından sol sütunun en altında yer alan “Yönetici” butonuna tıklayın.
  2. Sonrasında karşınıza açılan sayfada “Mülk” alanının altında bulunan “Veri Akışları” sekmesine tıklayın
  3. Ardından web sitenizin URL’inin üzerine tıklayın ve açılan pencerede “Geliştirilmiş Ölçüm” alanında bulunan ayarlar çarkına tıklayın. Burada dilediğiniz etkinlikleri kapatabilir veya açabilirsiniz.
  4. Ayrıca bazı etkinlikler ek olarak özelleştirilebilir. Bu özelleştirmeleri görmek için “Gelişmiş ayarları göster” butonuna tıklayabilirsiniz.
6. 2. 3. Önerilen Etkinlikler

Önerilen etkinlikleri web sitenize veya mobil uygulamanıza eklemek, ek özellikleri ve davranışları ölçmenize ve daha kullanışlı raporlar oluşturmanıza yardımcı olur. Bu etkinliklerin anlamlı olması için ek bağlam gerektirdiğinden otomatik olarak gönderilmezler. Bu nedenle yanlış bir adım atmamak için ilk olarak otomatik olarak toplanan etkinlikleri, eğer takip etmek istediğiniz etkinlik burada yer almıyorsa gelişmiş ölçüm etkinlikleri kontrol etmelisiniz. Bu alanda da takip etmek istediğiniz etkinliği göremezseniz önerilen etkinlikleri kullanabilirsiniz. Bu etkinlikler bütün mülkler için şu şekildedir:

  • ad_impression: Bir kullanıcı, yalnızca uygulama için bir reklam gösterimi görürse tetiklenir.
  • earn_virtual_currency: Bir kullanıcı, sanal para birimi (coin, token vb.) kazanırsa tetiklenir.
  • join_group: Bir kullanıcı, bir gruba katıldığında tetiklenir.
  • login: Bir kullanıcı, oturum açtığı zaman tetiklenir.
  • purchase: Bir kullanıcı, satın alma işlemini gerçekleştirdiğinde tetiklenir.
  • refund: Bir kullanıcı, geri ödeme aldığında tetiklenir.
  • search: Bir kullanıcı, içeriğinizi aradığı zaman tetiklenir.
  • select_content: Bir kullanıcı, içeriğinizi seçtiğinde tetiklenir.
  • share: Bir kullanıcı, içeriğinizi paylaştığında tetiklenir.
  • sign_up: Bir kullanıcı, kayıt olduğu zaman tetiklenir.
  • spend_virtual_currency: Bir kullanıcı ,sanal para birimi (coin, token vb.) harcarsa tetiklenir.
  • tutorial_begin: Bir kullanıcı, eğitim içeriğinizi başlattığında tetiklenir.
  • tutorial_complete: Bir kullanıcı, eğitim içeriğinizi bitirdiğinde tetiklenir.

Google, yukarıda yer alan etkinlikleri, tüm sektörler için tavsiye etmektedir. Bunun yanı sıra satışlarınızı ölçmek istiyorsanız aşağıdaki etkinlikleri önermektedir:

  • add_payment_info: Bir kullanıcı, ödeme bilgilerini gönderdiğinde tetiklenir.
  • add_shipping_info: Bir kullanıcı, adres bilgilerini gönderdiğinde tetiklenir.
  • add_to_cart: Bir kullanıcı, sepetine ürün eklediğinde tetiklenir.
  • add_to_wishlist: Bir kullanıcı, wishlistine ürün eklediğinde tetiklenir.
  • begin_checkout: Bir kullanıcı, ödeme başlattığı zaman tetiklenir.
  • generate_lead: Bir kullanıcı, bilgi talebi ya da form doldurduğu zaman tetiklenir.
  • purchase: Bir kullanıcı, satın alma işlemini tamamladığında tetiklenir.
  • refund: Bir kullanıcı, geri ödeme aldığında tetiklenir.
  • remove_from_cart: Bir kullanıcı, sepetinden ürün çıkardığı zaman tetiklenir.
  • select_item: Bir kullanıcı, bir ürün seçtiği zaman tetiklenir.
  • select_promotion: Bir kullanıcı, promosyon seçtiği zaman tetiklenir.
  • view_cart: Bir kullanıcı, sepetini görüntülediği zaman tetiklenir.
  • view_item: Bir kullanıcı, bir ürünü görüntülediği zaman tetiklenir.
  • view_item_list: Bir kullanıcı, ürün listesi gördüğü zaman tetiklenir.
  • view_promotion: Bir kullanıcı, promosyon/indirim gördüğü zaman tetiklenir.
6. 2. 4. Özel Etkinlikler

Özel etkinlikler, işletmenize özgü bilgileri toplayabilmeniz için tanımladığınız bir isme ve bir dizi parametreye sahip etkinliklerdir. Örneğin; birisinin bir kuruluşa bağışta bulunması için özel bir bağış etkinliği oluşturabilirsiniz. GA4 burada tamamen esnektir. Ancak bir etkinlik adının maksimum uzunluğu söz konusu olduğunda bazı sınırlamaları vardır. Ayrıca GA4 mülkü başına 500 etkinlik izleyebileceğinizi unutmayın. Özel etkinlikleri nasıl oluşturabileceğinize dair sorularınıza bu link üzerinden cevap alabilirsiniz.

GA4’te Etkinlik Oluşturma

UA’da “Hedefler” adıyla anılan rapor sayfası artık “Dönüşümler” olarak adlandırılıyor. Üstelik dönüşüm oluşturma süreci GA4’te oldukça kolay. Bunun için tek yapmanız gereken “Yönetici” sekmesine tıklayıp “Mülk” alanının altında bulunan “Etkinlik” sekmesine tıklamak. Ardından karşınıza çıkan tabloda açılır kapanır butonlar aracılığıyla etkinliklerin dönüşümlerini takip edebilirsiniz.

Ancak burada yer alan etkinlikleri dönüşüm olarak görmüyor olabilirsiniz. Bu aşamada yukarıdaki görselde de görülen “Etkinlik Oluştur” butonuna tıklayabilirsiniz. Ardından karşınıza çıkan sayfada sağ üstte yer alan “Oluştur” seçeneğine tıklayın. Örneğin; ziyaretçileriniz bir form doldurduktan sonra “Teşekkürler” sayfasına yönlendiriliyorsa bunu ölçebilirsiniz.

Teşekkürler sayfasının dönüşümlerini ölçmek için ise alanları yukarıdaki görselde olduğu gibi doldurabilirsiniz. Ancak burada bir noktaya değinmem gerekiyor. Etkinliğinizi oluşturduktan sonra 24 saate kadar beklemelisiniz. Ardından etkinliğiniz mevcut etkinlikler alanında görünecektir. Göründüğü zaman ise bu etkinliği dönüşüm olarak işaretleyebilirsiniz.

Etkinlik oluşturmanın yanı sıra mevcut etkinliklerinizi de düzenleyebilirsiniz. Bunun için “Etkinlikler” sayfasında yer alan “Etkinliği Değiştir” butonuna tıklamanız yeterli. Ardından istediğiniz etkinliği değiştirebilirsiniz.

Gerçek Zamanlı Olarak Etkinlikleri İzleme

Etkinliklerinizi test etmek ya da gerçek zamanlı olarak izlemek için “Yönetici” alanının “Mülk” sekmesinin altlarında yer alan “DebugView” sayfasını açmanız gerekir. Bu sayfayı açtığınızda hata ayıklama modunu etkinleştirmenize dair bir uyarı alabilirsiniz. Bu sorunu ortadan kaldırmak için GTM hesabınızı açıp GA4 Yapılandırması’nı düzenlemeniz gerekir.

Burada yapmanız gereken tek şey “Ayarlanacak Alanlar” kısmına satır eklemeniz ve satırları görselde gördüğünüz şekilde doldurmanız. Ardından etkinliklerinizi izlemeye başlayabilirsiniz.

DebugView çalışmaya başladığında yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi bir sayfa ile karşılaşacaksınız. Mavi renkliler etkinlik, yeşil renkliler ise dönüşümlerinizi ifade eder. Burada son 30 dakika içinde web sitenizi ziyaret etmiş kullanıcıların etkinliklerini izleyebilirsiniz.

6. 3. Dönüşümler

“Raporlar” alanında bulunan bir sonraki verimiz “Dönüşümler“. Bir önceki alt başlıkta ele aldığımız gibi dönüşümler, etkinliklerinize göre şekillenebiliyor. Bu alanda sizin için dönüşüm olarak sayılan etkinliklerin dönüşümlerini izleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra sıfırdan bir dönüşüm de kurabilirsiniz.

6. 4. Sayfalar ve Ekranlar

“Sayfalar ve Ekranlar” alanında kullanıcılarınızın hangi sayfalarınızı ziyaret ettiğini, sayfalarınızın görüntüleme sayısını, kullanıcı sayısını, etkileşim oranlarını, etkileşim sürelerini, etkinlik sayılarını ve dönüşümleri görebilirsiniz.

Son olarak “Açılış Sayfası” alanı da bu bilgileri sağlamaktadır.

7. Yaşam Döngüsü – Para Kazanma

“Para Kazanma” alanına geçiş yaptığınız zaman burada “Para Kazanmaya Genel Bakış”, “E-ticaret Satın Alma İşlemleri”, “Uygulama İçi Satın Alma İşlemleri” ve “Yayıncı Reklamları” olmak üzere 4 farklı rapora erişebiliyorsunuz.

“Para Kazanmaya Genel Bakış” raporu, diğer genel bakış raporlarında olduğu gibi özet bilgiler sunuyor.

“E-ticaret Satın Alma İşlemleri” raporu ise e-ticaret web siteniz için çeşitli bilgileri içeriyor. Burada görüntülenen ürün sayınızı, alışveriş sepetine eklenen ürün sayısını, satın alınan ürünleri ve öğe gelirini görebilirsiniz.

“Uygulama İçi Satın Alma İşlemleri” raporunda ise uygulamanız aracılığıyla yaptığınız satışların verisine ulaşabilirsiniz.

Son olarak “Yayıncı Reklamları” raporu, mobil uygulamanıza yerleştirdiğiniz her bir reklamı ve her bir reklamla ilişkili etkileşimi ve geliri gösterir.

8. Yaşam Döngüsü – Elde Tutma

Raporlar alanının son raporu “Elde Tutma“. Bu raporda geri gelen kullanıcı sayınızı, kullanıcılarınızın ne kadarını elde tutmaya devam ettiğinizi ve yaşam boyu değerini görebilirsiniz.

9. Yönetici

Son olarak GA4’ün sunduğu “Yönetici” seçeneği ile neler yapabileceğimizi göreceğiz.

Sayfanın sol en altında bulunan “Yönetici” butonuna tıkladığınız zaman yukarıdaki ekran görüntüsü ile karşılaşıyoruz. Burada “Hesap” ve “Mülk” olarak iki ayrı alan mevcut. “Hesap” alanında yer alan sayfalar daha çok GA4 kurulum ve erişim ayarlı ile ilgili. “Hesap Ayarları” sayfasını açarsanız hesabınızın adını veya işletmenizin bulunduğu ülkeyi değiştirebilirsiniz. “Hesap Erişim Yönetimi” sayfasında ise GA4 hesabınıza kimlerin erişebileceğinizi ayarlamanızı sağlar. Yeni bir kullanıcı eklemek isterseniz sağ üstte yer alan “+” işaretine tıklamanız ve “Kullanıcı Ekle” butonuna tıklayıp erişim yetkisi vermek istediğiniz kişinin e-posta adresini girebilir ve yetkisini belirleyebilirsiniz. “Tüm Filtreler” alanı ise GA4 için geçerli değildir. Burada yalnızca UA mülkleri için filtre ekleyebilirsiniz. “Hesap Değişikliği Geçmişi” alanında ise bugüne kadar yapılan tüm değişiklikleri görebilirsiniz. Son olarak “Çöp Kutusu” sayfasında silinen mülkleri, hesapları ve görünümleri görebilirsiniz.

“Mülk” alanında ise GA4 mülkünüzü özelleştirmenizi sağlayan birçok sayfa mevcut. “Kurulum Asistanı” GA4’ten en iyi şekilde yararlanmanız için bazı özellikleri ayarlamanızı önerir. “Mülk Ayarları” sayfasında mülkünüzün adını değiştirebilir, mülkünüzü taşıyabilir ve silebilirsiniz. “Mülk Erişim Yönetimi” ise hesap erişim yönetimi ile aynı özelliğe sahiptir. “Veri Akışları” sayfası ise ölçümlerinizi daha fazla özelleştirmenizi sağlar. Burada yapılması gerekilen en önemli ayar kendi IP’nizi engellemektir. Bu sayede GA4 daha analizler ve ölçümler yapabilir. IP’nizi engellemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. “Veri Akışları” sayfasına gidin ve “Tümü” alanında bulunan web sitenizin URL’ine tıklayın.
  2. Açılan pencerede “Google Etiketi” altında bulunan “Etiket Ayarlarını Yapılandırın” sayfasını açın.
  3. “Ayarlar” alanının yanında bulunan “Tümünü Göster” butonuna tıklayın ve “Dahili Trafiği Tanımlayın” ayarını seçin.
  4. Ardından açılan sayfada “Oluştur” butonuna tıklayın ve “Kural Adı” alanına “IP Adresi” yazın. “traffic_type değeri” “internal” olarak kalsın ve “Eşleşme Türü” alanını dilerseniz “IP adresi şuna eşittir” olarak değiştirebilirsiniz. Ardından “Değer” alanına IP adresinizi girin ve “Kaydet” seçeneğine tıklayın.

Eğer birden fazla IP adresiniz varsa “Koşul Ekle” butonuna tıklayarak farklı IP adreslerinizi ekleyebilirsiniz.

“Etkinlikler” ve “Dönüşümler” alanında ise yeni etkinlik ve dönüşüm oluşturabilir. Var olan etkinliklerinizi “dönüşüm” olarak işaretleyebilirsiniz.

“Kitleler” alanı ise web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları gruplamanıza yardımcı olur. Burada “Yeni Kitle Oluştur” butonuna tıklayarak özel bir kitle oluşturabilir veya önerilen kitleleri kullanabilirsiniz.

“Özel Tanımlar” alanı size boyut oluşturma olanağı tanır.

“Veri Ayarları”, GA4’ün topladığı verilerin saklanması ve toplanması ile ilgili ayarları içerir. Dilerseniz “Verileri İçe Aktarma” seçeneği ile veri kaynağı da oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra “Veri Silme İstekleri” alanı ile verilerinizi silmeyi de talep edebilirsiniz.

Son olarak “Ürün Bağlantıları” altında bulunan Google ürünleri ile GA4 hesabınızın ilişkilendirmelerini yönetebilirsiniz.