Skip to main content
Araçlar

En İyi WordPress Eklentisi: Rank Math SEO Ayarları

By 17/11/2023Haziran 4th, 2024No Comments29 min read

Rank Math, tercih edebileceğiniz en iyi WordPress eklentilerinden biridir ve uzmanlık düzeyiniz ne olursa olsun içeriğinizin SEO’sunu iyileştirmenizi kolaylaştırır. Bu yazıda Rank Math SEO ayarları ve kurulumu hakkındaki bilgileri ele alacağız.

Rank Math Nedir?

Rank Math, pek çok kişi tarafından tercih edilen ve web sitesindeki içeriklerin optimize edilmesini kolaylaştıran bir WordPress SEO eklentisidir. Bu eklenti ile yapılandırılmış veriler ekleyebilir, hangi sayfaların dizine eklenebilir olduğunu öğrenebilir ve içeriklerin SEO uyumluluğu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Rank Math Nasıl Yüklenir?

Rank Math’i yüklemek için ilk olarak Eklentiler > Yeni Ekle adımlarını izlemelisiniz. Ardından arama çubuğuna “Rank Math” yazarak ilk başta çıkan eklentiyi yükleyebilirsiniz. Eklenti yüklendikten sonra “Etkinleştir” butonuna tıklayarak Rank Math SEO ayarlarını yapmaya başlayabilirsiniz.

Rank Math SEO Ayarları ve Kurulumu

Rank Math; “Kolay”, “Gelişmiş” ve “Özel Mod” olmak üzere 3 modu desteklemektedir. Bunlardan herhangi birini seçebilirsiniz, ancak “Özel Mod” yalnızca Rank Math PRO kullanıcıları tarafından kullanılabilir. Ayrıca modları istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Bu nedenle gelişmiş moddaki adımları uygulayıp uygulayamayacağınızdan emin değilseniz bile seçmeniz önerilir.

Ayrıca Rank Math, diğer eklentilerin verilerini içe aktararak Rank Math’a geçiş yaparken hiçbir şey kaybetmemenizi sağlar.

Bu sekme, Rank Math’e web sitenizin ne hakkında olduğunu söylemenizi sağlar. Yanıtınıza bağlı olarak Rank Math, web sitenize uygun kodu ekler ve böylece Google, web sitenizin ne hakkında olduğunu bunu anlar. Yapmanız gereken ilk şey, web sitenizin ne olduğudur. Burada karşınıza şu seçenekler çıkar:

  • Kişisel Blog: Bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı kişisel bloglar için uygundur.
  • Topluluk Blogu/Haber Sitesi: Haber siteleri için uygundur.
  • Kişisel Portföy: Şimdiye kadarki çalışmalarınızı ve yeteneklerinizi sergilemek için uygundur.
  • Küçük İşletme Sitesi: Küçük işletmeler için uygundur.
  • Sanal Mağaza: Ürün ve hizmet satan e-ticaret siteleri için uygundur.
  • Diğer Kişisel Web Siteleri: Yukarıdaki tanımlamalara girmeyen kişisel web siteleri için uygundur.
  • Diğer İş Web Sitesi: Yukarıdaki tanımlamalara girmeyen işletme web siteleri için uygundur.

Eğer web siteniz bir e-ticaret sitesi ya da iş web sitesi ise iş türünü de seçmeniz gerekir. Bunun ardından sitenizin adını girmelisiniz. Çünkü Google, kullanıcıların arama sonuçlarında belirli bir web sitesini tanımasını kolaylaştırmak için site adlarını kullanır. Ayrıca dilerseniz web siteniz için alternatif bir ad, yani bir kısaltma veya potansiyel olarak daha kısa bir ad da girebilirsiniz. Son olarak logonuzu yükleyip kuruluma devam edebilirsiniz. Rank Math daha sonra web sitenize uygun kodu ekleyecektir, böylece Google ve diğer arama motorları logonuzu bilecektir.

Rank Math, WordPress içinden işletmenizdeki tüm önemli verilere erişmenizi sağlayacak bir analiz modülüne sahiptir. Dilerseniz bu aşamada Google Search Console, Google Analytics ya da Google Ads hesabınızı bağlayabilirsiniz.

Rank Math, web sitenizin site haritasını otomatik olarak oluşturacak yerleşik bir site haritası oluşturucuya sahiptir. Bu, site haritanızı oluşturmak için başka bir eklenti kullanmak zorunda kalmayacağınız anlamına gelir.

“Görselleri Dahil Et” seçeneği, site haritanıza web sitenizdeki görselleri eklemek isteyip istemediğinizi seçmenizi sağlar. Varsayılan olarak açıktır ve bu şekilde tutmanız önerilir.

“Genel Yazı Türleri”, site haritasına hangi gönderi türlerinin dahil edilmesi gerektiğini seçmenize olanak tanır. “Yazılar” ve “Sayfalar” varsayılan olarak açıktır ve herhangi bir özel gönderi türü kullanıyorsanız (WooCommerce Ürünleri, Elementor vb.), burada görünürler.

“Kamu Taksonomileri” site haritasına hangi taksonomilerin dahil edileceğini seçmenizi sağlar. Bu alanda web sitenizin kullandığı tüm taksonomileri görürsünüz ve site haritasına dahil etmek istediklerinizi seçebilirsiniz.

Çoğu zaman, gelecekte kullanmak umuduyla web sitenize pek çok kategori ve etiket eklersiniz ancak bunlar hiç kullanılmaz. WordPress’te her kategori, taksonomi ve etiket, o taksonomideki tüm gönderilerin bir koleksiyonu olan bir arşiv sayfasına sahiptir. Varsayılan olarak bu arşiv sayfaları dizine eklenir. Ancak hiç gönderisi olmayan kategoriler ve etiketlerin dizine eklenmesi, sayfa sıralaması ve tarama bütçesi için kötüdür. “Boş Kategori ve Etiket Arşivini İndexleme” seçeneği etkinleştirildiğinde içinde gönderi olmayan kategoriler ve etiketler otomatik olarak dizine eklenmez.

WordPress’in link yöneticisini kullanarak herhangi bir bağlantıyı nofollow yapabilirsiniz. Ancak gönderilerinize çok sayıda bağlantı ekliyorsanız bunları tek tek takip etmek zaman alabilir. “Nofollow Dış Bağlantılar” seçeneğininin etkinleştirilmesi, tüm dış bağlantıların varsayılan olarak nofollow olmasını sağlayacak ve bu da size oldukça zaman kazandıracaktır.

Ayrıca içeriğinizdeki linklerin yeni bir sekmede açılmasını istiyorsanız “Dış Bağlantıları Yeni Sekmede / Pencerede Aç” seçeneğini aktifleştirebilirsiniz.

Rank Math kurulumunu tamamladığınıza göre artık siteniz hazır. Ancak dilerseniz “Gelişmiş Kurulum Ayarları” seçeneği ile diğer ayarları da tamamlamaya devam edebilirsiniz.

Rank Math, yapılandırabileceğiniz kapsamlı rol yönetimi özelliklerine sahiptir. Rol yönetimi özelliklerini kullanmayı düşünüyorsanız yani bir ekiple çalışıyorsanız ve onlara belirli sorumluluklar atamak istiyorsanız bu seçeneği etkinleştirebilirsiniz. Bunu yaptığınızda, her rol için birçok ayarın açıldığını görürsünüz. Oluşturduğunuz rollere ve web sitenizde kullandığınız eklentilere bağlı olarak daha fazla veya daha az rol görebilirsiniz.

  • Yönetici
  • Editör
  • Yazar
  • İçerik Sağlayıcı
  • Abone
  • Müşteri
  • Mağaza Yöneticisi

Her rol için belirli işlemlere izin verebilirsiniz. Örneğin; yazar rolü için sitemap ayarları, 404 monitör ve yönlendirme gibi alanlara olan erişimi kaldırabilirsiniz.

Rank Math, 404 hata izleyicisine ve yönlendirme yöneticisine sahiptir. Burada bu ayarları etkinleştirme veya devre dışı bırakma seçeneğiniz vardır. Eğer bu işlemler için başka eklentiler kullanıyorsanız bu ayarları devre dışı bırakabilirsiniz.

Şema işaretlemesi, zengin arama sonuçları sağlar. Bu aşamada yazılarınız, ürünleriniz ya da diğer gönderi türleriniz için otomatik olarak yapılandırılmış veri oluşturabilirsiniz.

Tüm ayarları kaydettikten sonra Rank Math’in “Pano” sayfasına yönlendirilirsiniz. Bu alanda dilerseniz modülleri etkinleştirip kapatabilirsiniz.

Rank Math Ayarları

1. Genel Ayarlar

1.1. Linkler

“Linkler” sayfası, web sitenizdeki linklerin özelliklerini değiştiren ayarlara sahiptir. Varsayılan olarak kategori arşivleriniz URL’deki “kategori” tabanını içerecektir. Örneğin; bir “Hizmetler” kategoriniz varsa arşiv sayfası şöyle görünür:

  • https://dijitaldegorunurolmak.com/category/hizmetler/

Bu seçeneği etkinleştirirseniz Rank Math, URL’deki “kategori” kısmını çıkarır ve URL’yi kısaltır. Böylece URL şöyle olacaktır:

  • https://dijitaldegorunurolmak.com/hizmetler/

Bu seçenek yalnızca URL’in görünümünü etkiler ve kategoriyi URL’den kaldırmanın SEO’nuza herhangi bir şekilde yardımcı olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur. Ancak URL’yi daha kısa hale getirir.

“Ekleri Yeniden Yönlendirme” ayarın etkinleştirilmesi, ek sayfalarınızın URL’lerini kullanılan gönderiye yönlendirir. Örneğin; dijitaldegorunurolmak.com/post-with-image URL’ine sahip bir gönderiyi ele alalım. Gönderinin seo-hizmeti.jpg adlı bir görseli olduğunu varsayalım. Görselin ek URL’i dijitaldegorunurolmak.com/post-with-image/seo-hizmeti/ olacaktır.

Bu seçeneği etkinleştirirseniz herhangi bir arama motoru görsele erişmeye çalışırsa dijitaldegorunurolmak.com/post-with-image/seo-hizmeti/ URL’i dijitaldegorunurolmak.com/post-with-image URL’ine yönlenecektir.

Web sitenizdeki herhangi bir gönderiyle ilişkili olmayan görseller ve ekler “orphan attachments” olarak adlandırılır. Bu eklerin URL’lerinin yönlendirilmesini istediğiniz URL’yi buraya girebilirsiniz. Tercih edilen ayar, ana sayfanızın URL’idir.

1.2. Gezinti Çubuğu

“Gezinti Çubuğu” (breadcrumb) ayarı, Breadcrumbs’ı yapılandırmanıza izin verir. Bu bölümü açtığınızda yalnızca bir ayar göreceksiniz. Bunun nedeni Breadcrumbs’ın kapalı olması ve diğer ayarların gösterilmesine gerek olmamasıdır. İçerik haritalarını etkinleştirdikten sonra diğer tüm ayarlar ekranda görünecektir.

Bu ayar, web sitenizdeki gezinti çubuklarını etkinleştirir. Breadcrumbs, kullanıcıların web sitenizde gezinmesine yardımcı olur ve ayrıca arama motorlarının içeriğinizi verimli bir şekilde dizine eklemesine yardımcı olur. Bu ayarı etkinleştirmeniz önerilir.

1.3. Görseller

“Eksik ALT Nitelik Ekle” seçeneğini etkinleştirirseniz Rank Math, alt metni olarak dosyanın adını kullanılacaktır.

“Eksik Görsel Başlığı Ekle” seçeneği, tüm resimler için otomatik olarak bir başlık ekler.

1.4. Web Yöneticisi Araçları

Web Yöneticisi Araçları, web sitenizi çeşitli web yöneticisi araçlarıyla doğrulamak için gerekli adımları atabileceğiniz bölümdür.

1.5. Robots.txt

Rank Math, bazı varsayılan ayarları zaten yapılandırıyor. Ancak bir robots.txt dosyası zaten varsa bu alanda yaptığınız değişikliklerin web siteniz üzerinde bir etkisi olmayacaktır. Bu nedenle mevcut robots.txt dosyanızdan ziyade Rank Math’in sağladığı dosyayı kullanmanız önerilir. Bunun nedeni Rank Math’te dosyanın daha yönetilebilir olmasıdır.

1.6. Diğerleri

Diğerleri bölümü, hiçbir kategoriye yerleştirilemeyen çeşitli ayarları içerir.

Web siteniz WordPress’i headless CMS olarak kullanıyorsa “Headless CMS Support” seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Böylece front-end uygulamanızda kullanmak üzere sayfanızın HTML meta etiketlerini almak için REST API’dn yararlanabilirsiniz.

Web sitenizde tonlarca içerik varsa ve Rank Math’ı yeni kullanmaya başladıysanız içeriklerinizin ne kadar iyi optimize edildiğini kontrol etmek için “Show SEO Score to Visitors” seçeneğini etkinleştirebilirsiniz.

“RSS Before Content” seçeneği, RSS’inizin başına ek içerik eklemenizi sağlar. Metin alanına istediğiniz içeriği girebilir ve ayrıca buradaki metni özelleştirmek için çeşitli değişkenleri kullanabilirsiniz.

“İçerik Sonrası RSS” seçeneği, RSS’inizin sonuna içerik eklemenizi sağlar. Önceki içerik seçeneğindekiyle aynı değişkenleri kullanabilirsiniz.

1.7. Blocks

Bu bölüm, “İçindekiler” ile ilgili tüm seçenekleri ele alır. Ancak “Blocks” sayfası yalnızca Şema modülünü etkinleştirdiğinizde kullanılabilir.

Bu sayfada “İçindekiler” tablonuz için bir başlık ekleyebilir, tablonuzun stilini seçebilir ve hariç tutmak istediğiniz başlıkları işaretleyebilirsiniz.

1.8. WooCommerce

Bu sayfa, yalnızca WooCommerce kullanıyorsanız ve ürün satıyorsanız kullanmanız gereken bir sayfadır. Ayrıca WooCommerce eklentisi kurulu değilse bu bölüm ayarlarınızda görünmez.

WordPress; URL’leri, WooCommerce etkinleştirildiğinde kendilerine eklenen bir “mağaza” tabanına sahiptir. Bu nedenle her ürünün URL’i şu biçimde olur: kediurunleri.com/urun/oyuncaklar/pelus-kedi-oyuncagi. Eğer “Tabanı Kaldır” seçeneğini aktifleştirirseniz URL şu şekilde değişecektir: kediurunleri.com/oyuncaklar/pelus-kedi-oyuncagi.

Geniş bir ürün tabanınız varsa ve bunları yönetmek için birden çok kategori kullanıyorsanız WooCommerce URL’leriniz ürün kategorisini de içerecektir. Örneğin; kediurunleri.com/product-category/oyuncaklar/pelus-kedi-oyuncagi. Bu seçenek, /product-category/ bölümünü URL’den kaldırmanıza izin verir, böylece ortaya çıkan URL şu hale gelir: kediurunleri.com/oyuncaklar/pelus-kedi-oyuncagi.

WordPress’teki kategoriler hiyerarşiktir, yani bir kategorinin bir üst kategorisi olabilir. Bir üst kategorisi olan ürünleriniz varsa WooCommerce’in varsayılan özelliği, ürüü üst kategoriyle birlikte listelemektir. Örneğin; kediurunleri.com/product-category/oyuncaklar/pelus-kedi-oyuncagi.

“Üst Yazı Kısa İsimlerini Kaldır” seçeneği aktifleştirerek, URL’den üst kategori bilgisini kaldırabilir ve daha kısa bir URL elde edebilirsiniz. Bunun sonucunda URL’iniz şu şekilde değişir: kediurunleri.com/oyuncaklar/pelus-kedi-oyuncagi.

WooCommerce kullandığınızda, kaynak kodunda bol miktarda meta bilgi içerir. Bu bilgiler yararlı olabilse de aynı zamanda bir güvenlik riski de sunar. “Oluşturucu Etiketi Kaldır” seçeneğini etkinleştirdiğinizde, Rank Math web sitenizin kaynağındaki bu meta bilgilerin çıktısını devre dışı bırakır. Bu aslında bir güvenlik özelliği olduğundan, bu seçeneği etkinleştirmeniz önerilir.

“Mağaza Arşivlerindeki Şema İşaretlemesini Kaldır” seçeneği, şema verilerini WooCommerce mağaza arşiv sayfalarından kaldırır. Bu seçeneğin etkinleştirilmesi/devre dışı bırakılması, WooCommerce mağazanızı nasıl yapılandırdığınıza bağlıdır ve tamamen sizin tercihinizdir.

Rank Math, web sitenize ve ürün sayfalarınıza çok sayıda zengin snippet verisi ekler. Bu zengin snippet verilerinin temel bileşenlerinden biri, sattığınız ürünlerin markasıdır. “Marka” ayarında, Rank Math’ın buna göre ayarlayabilmesi için web sitenizdeki marka listelerini yapılandırmak için kullandığınız sınıflandırmayı seçebilirsiniz.

1.9. .htaccess

.htaccess dosyası, kullanıcıların ve arama motorlarının web sitenizde gezinmesine yardımcı olan bir yapılandırma dosyasıdır. Kimi zaman .htaccess dosyasında değişiklik veya güncelleme yapılması gerekir.

Yukarıdaki görselde .htaccess dosyasını düzenlemek için kullanılabilecek tek bir metin alanı olduğunu görebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta, metin alanının üstündeki uyarıdır. Bu uyarı, .htaccess dosyasını değiştirmenin web sitenizi bozabileceği konusunda sizi bilgilendirir. Teknik olarak yetenekli olsanız bile hata yapma olasılığınız vardır. Bunları önlemek için Rank Math, siz değiştirmeden önce .htaccess’inizi otomatik olarak yedekler. Bu nedenle yanlışlıkla sitenizi bozan herhangi bir değişiklik yaparsanız yedeklemeyi kullanarak değişiklikleri geri alabilirsiniz.

1.10. 404 Monitor

Çok fazla 404 hatanız yoksa “Basit” modu kullanmanız önerilir. Ancak sürekli olarak 404 hatası görüyorsanız sorunun kaynağını teşhis etmek için “Gelişmiş” modu bir süreliğine etkinleştirmek yararlı olabilir.

“Günlük Sınırı” monitörün üreteceği maksimum satır sayısını ifade eder. Çoğu site için varsayılan 100 ayarı yeterlidir, ancak web sitenize bağlı olarak sayıyı artırabilir veya azaltabilirsiniz.

“Yolları Hariç Tut” seçeneği, monitöre kaydedilmesini istemediğiniz kesin URL’leri, kategorileri ve anahtar kelimeler için kullanılabilir.

“Sorgu Parametrelerini Yoksay” seçeneği, 404 hatalarını günlüğe kaydederken sorgu parametrelerini göz ardı edip etmeyeceğini ayarlamanızı sağlar. Bu ayarı etkinleştirmeniz veya devre dışı bırakmanız web sitenize bağlıdır. İlk başta bunu devre dışı bırakmanız, ardından günlük dosyasında aynı URL’e ancak farklı sorgu parametrelerine sahip çok sayıda hata görürseniz etkinleştirmeniz önerilir.

1.11. Yönlendirmeler

Yönlendirmeler, özellikle Regex ve diğer karmaşık teknikleri kullandığınızda zor bir iş olabilir. Yöntem ne kadar karmaşıksa bir şeylerin ters gitme olasılığı o kadar artar. Web sitenizde gerçekleşemeyen yönlendirmeler görürseniz “Hata Ayıklama Yönlendirmeleri” size yardımcı olabilir. Bu, kaynak URL ile hedef URL arasına bir geçiş penceresi yerleştirir ve belirli yönlendirmeleri tetikleyen kuralların bulunmasına yardımcı olur. Geçiş penceresi yalnızca yöneticiler tarafından görülebilir ve web sitenizin ziyaretçileri bu pencere hakkında hiçbir şey bilmez. Ancak bu özelliği devre dışı bırakmanız önerilir.

“Geri Dönüş Davranışı”, hedef URL bulunmadığı zaman kaynak URL’in nereye yönleneceğini belirlemenizi sağlar. Bu aşamada hedef URL’i 404 sayfasına, ana sayfaya veya özel bir URL’ye yönlendirebilirsiniz. Özel Yönlendirme seçeneğini seçerseniz yedek URL’yi girebileceğiniz başka bir alan açılır. Bu alana ziyaretçilerinizin yönlendirileceği başka bir yedek URL girersiniz.

“Yönlendirme Türü” ayarı, Rank Math’ın yeni bir yönlendirme oluştururken kullanacağı varsayılan türün ayarlanmasına yardımcı olur.

“Otomatik Gönderi Yönlendirme” seçeneği, yalnızca varsayılan özellik herhangi bir nedenle çalışmıyorsa gereklidir. Bu özelliği etkinleştirmeniz önerilir.

1.12. İstatistikler

İstatistikler bölümü, hesabınızı Google Analytics, AdSense ve Google Search Console’a bağlamanızı sağlar. Bu sayfayı görüntülemek için Analytics modülünü etkinleştirmeniz gerekir.

1.13. Content AI

Content AI bölümü, içeriğinizi odak anahtar kelime etrafında optimize etmenize yardımcı olur. Bu seçenek, yalnızca Content AI modülünü etkinleştirdiyseniz kullanılabilir.

Content AI, hedef ülkeye göre anahtar kelimeleri araştırabilir ve daha alakalı öneriler sunabilir. Hedef ülkenizi seçmek için açılır liste tıklayabilir veya küresel bir kitleyi hedefliyorsanız alanı “Dünya Çapında” seçeneğiyle bırakabilirsiniz.

Bir sonraki seçenek, Content AI’yı kullanmak istediğiniz gönderi türlerini seçmenizi sağlar. Rank Math, kullanıcıların Content AI ile anahtar kelimeleri araştırmasını sağlamak için bir kredi sistemi kullanır. Sahip olduğunuz üyeliğe bağlı olarak Rank Math kredi sunar ve kalan kredi sayısını görebilirsiniz.

2. Başlıklar ve Meta

2.1. Global Meta

Global Meta ayarları, web sitenizdeki tüm sayfalar için varsayılan ayarları belirlemenize yardımcı olur.

“Robots Meta”, indeksleme tercihlerinizi arama motorlarına iletmenize yardımcı olur. Meta etiketler gönderi bazında ayarlanabilse de burada bulunan seçenekler bu etiketler için varsayılan değerler belirlemenizi sağlar.

  • Dizin: Arama motorlarına dizine ekleme talimatı verir ve bu sayfaları arama sonuçlarında gösterir.
  • Dizin Yok: Sayfaların indekslenmesini ve arama motoru sonuç sayfalarında görüntülenmesini engeller.
  • No Follow: Arama motorlarının sayfalardaki linkleri takip etmesini engeller.
  • Arşiv Yok: Arama motorlarının sayfalar için önbelleğe alınmış bağlantıları göstermesini engeller.
  • Görsel İndeksi Yok: Sayfadaki görsellerin arama motorları tarafından indekslenmesini engeller.
  • Kod Parçacığı Yok: Bir snippet’in arama sonuçlarında gösterilmesini engeller.

“Gelişmiş Robot Meta”, içeriğinizin arama sonuçlarında snippet olarak nasıl görüneceğini kontrol etmenize yardımcı olur. Bunu her sayfa için yapılandırabilirken, burada varsayılan değerleri ayarlayabilirsiniz.

  • Snippet: Sayfanızın snippet’i için karakter cinsinden maksimum metin uzunluğunu belirtmenizi sağlar.
  • Video Önizlemesi: Animasyonlu bir video önizleme için maksimum süreyi saniye cinsinden belirtmenizi salar. Varsayılan “-1” seçeneği, herhangi bir sınırınız olmadığını belirtir.
  • Resim Önizleme: Bu sayfadaki görüntüler için maksimum görüntü önizleme boyutunu belirtmenizi sağlar. Burada üç seçenekten birini seçebilirsiniz.

WordPress, web sitenizde kullandığınız her kategori, etiket ve diğer taksonomiler için otomatik olarak “arşiv” sayfaları oluşturur. Bir arşiv sayfası, bu taksonomideki tüm gönderilerin sayfalar halinde düzenlenmiş bir koleksiyonudur. Bir sürü kategori ve etiket oluşturduysanız ancak bunlarla ilişkili gönderi yoksa o zaman boş arşiv sayfaları oluşturulur ve bunlar dizine eklenirler. “Boş Kategori ve Etiket Arşivini İndexleme” seçeneğin etkinleştirilmesi, bu sorunu ortadan kaldırır.

“Ayırıcı Karakter” seçeneği, gönderilerinizin başlığında kullanılacak ayırıcı karakteri belirlemenizi sağlar. Mevcut birkaç seçenek vardır ve tercihinize göre herhangi birini seçebilirsiniz.

“Başlıkları Büyük Harfle Yaz” ayarını etkinleştirmek, gönderinizin başlığındaki her kelimenin ilk karakterini büyük yapar.

“OpenGraph Küçük Resmi” seçeneği, varsayılan bir resim ayarlamanıza izin verir. OpenGraph resimleri, Facebook’ta bir gönderi paylaşıldığında Facebook tarafından kullanılır.

“Twitter Kart Türü” seçeneği, gönderileriniz için varsayılan bir Twitter kartı belirlemenizi sağlar. Bu kart, gönderileriniz Twitter’da paylaşıldığında kullanılacaktır.

2.2. Yerel SEO

Yerel SEO bölümü, yerel işletmeler ile ilgili tüm ayarları içerir. Bu bilgiler, kurulum aşamasında anlatılmıştır. Eğer kurulum esnasında verdiğiniz bir bilgiyi değiştirmek istiyorsanız bu alandan güncelleyebilirsiniz.

2.3. Sosyal Meta

“Sosyal Meta” alanında Facebook ve Twitter hesaplarınızın bilgilerini girebilir, dilerseniz ek hesaplarınızı da ekleyebilirsiniz.

2.4. Anasayfa

“Anasayfa” bölümünde web sitenizin ana sayfasının başlığını ve meta açıklamasını girebilirsiniz.

“Anasayfa Robotlar Meta” seçeneği, ana sayfanız için Robots Meta’yı ayarlamanıza izin verir. Burada “Global Meta” bölümünde belirlediğiniz varsayılan ayarları seçebilir veya anasayfanıza özel ayarlar yapabilirsiniz.

“Facebook için Anasayfa Başlığı”, “Facebook için Anasayfa Açıklaması” ve “Facebook için Küçük Resim” seçenekleri, sosyal medya hesaplarınızda web sitenizi paylaştığınızda görünecek alanları düzenlemenizi sağlar.

2.5. Yazarlar

“Yazar Arşivleri” seçeneği, yazar arşivlerini tamamen etkinleştirmenize veya devre dışı bırakmanızı sağlar. Web sitenizi ve Rank Math’ı nasıl kurduğunuza bağlı olarak bu seçenek sizin için devre dışı bırakılabilir.

Tek yazarlı bloglar için yazar arşivlerini etkin tutmaya gerek yoktur, çünkü bu sadece yinelenen içeriğe yol açar. Ancak daha sonra yeni yazarlar eklemeyi planlıyorsanız bu seçeneğini etkin durumda tutabilir ancak aynı içeriğin birden fazla kez dizine eklenmesini önlemek için “Dizin Yok” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Yazar arşiv sayfalarında varsayılan olarak /yazar/ slugı bulunur. Örneğin; bir kullanıcı için yazar arşivi selencetin.com/yazar/selencetin olabilir. “Yazar Tabanı” seçeneği, bu slugı istediğiniz metne göre adlandırmanızı sağlar. “Yazar Robot Metaları” seçeneği, yazar arşivleri için robots metayı yapılandırmanıza izin verir. Web siteniz için ayarladığınız varsayılan metayı yazar arşivleriniz için de seçebilirsiniz.

“Yazar Arşiv Başlığı” ve “Yazar Arşiv Açıklaması” seçenekleri, yazar arşiv sayfaları için bir başlık ve açıklama oluşturmanızı sağlar.

2.6. Çeşitli Sayfalar

“Tarih Arşivleri”, içeriğinizi yayınlandıkları tarihlere göre düzenleyerek WordPress tarafından oluşturulan sayfalardır. Örneğin; selencetin.com/2023/04/. Bu ayar, yalnızca belirli durumlarda kullanışlıdır ve çoğu web sitesinde devre dışı bırakılmalıdır.

“404 Başlık” seçeneği, 404 sayfanızın başlığını oluşturmanızı sağlar.

“Arama Sonuçları Başlığı” seçeneği, dizine eklenen sayfalarınızın başlıklarının nasıl görüneceğini belirlemenizi sağlar.

“Noindex Arama Sonuçları” seçeneği, arama sonucu sayfalarının dizine eklenmesini etkinleştirmenizi veya devre dışı bırakmanızı sağlar. Arama sonucu sayfaları genellikle içerik açısından yoğun değildir ve dizine eklenmezler. Ancak yine de bu ayarı açmanızı ve arama sonuçları sayfalarınızı dizine eklememeniz önerilir.

WordPress sayfaları birden çok sayfaya bölmenize izin verir. Örneğin; selencetin.com/özel-post URL’ine sahip bir sayfayı, selencetin.com/özel-post/2 ve selencetin.com/özel-post/3 vb. URL’lere sahip birden çok sayfaya bölebilirsiniz. Bunu yapmak için

“Noindex Subpages” ayarını etkinleştirmeniz gerekir.

“Noindex Paginated Single Pages” seçeneği ile arşiv alt sayfalarının indekslenmemesini etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Bu seçeneğin etkinleştirilmesi, tüm alt sayfaları noindex yapar.

WordPress, çeşitli amaçlar için kullanabileceğiniz şifre ile korunan sayfalar oluşturmanızı sağlar. Bu seçenek, parola korumalı sayfaların dizine eklenmesini isteyip istemediğinizi kontrol etmenizi sağlar. Bu sayfaları noindex yapmak için bu ayarı etkinleştirmeniz önerilir.

2.7. Yazılar

“Yazılar” bölümü, içeriklerinizin başlığı, açıklaması ve şema yapılandırması için şablonlar seçmenizi sağlar. Bunun yanı sıra “Sayfalar”, “Ekler”, “Açılış Sayfaları”, “Ürünler”, “Forms”, “Kategoriler” ve “Etiketler” bölümleri de bu bölüm ile aynıdır ve aynı ayarları yapmanızı sağlar.

3. Sitemap Ayarları

3.1. Genel

“Genel” alanı site haritanızı yapılandırmanızı sağlar. “Site Haritası Başına Linkler” site haritanızdaki maksimum link sayısını temsi eder.

“Site Haritalarındaki Görüntüler” seçeneğini etkinleştirmeniz, web sitenizdeki görsellerin dizine eklenmesine yardımcı olur.

“Yazıları Hariç Tut” ve “Şartları Hariç Tut” seçenekleri, site haritasına eklenmesini istemediğiniz sayfaları ve taksonomileri girmenizi sağlar.

3.2. HTML Sitemap

HTML site haritasını görüntülemek için “Kısa Kod” veya “Sayfa” seçeneğini belirleyebilirsiniz. Eğer “Kısa Kod” seçeneğini seçtiyseniz HTML site haritasını görüntülemek istediğiniz yere kısa kodu kopyalayıp yapıştırmalısınız. “Sayfa” seçeneğini seçtiyseniz HTML site haritasını görüntülemek istediğiniz bir sayfa seçmelisiniz.

“Sort By” bölümünde ise HTML site haritasındaki öğeleri nasıl sıralamak istediğinizi seçmelisiniz. Mevcut seçenekler “Yayın Tarihi”, “Değiştirilme Tarihi”, “Alfabetik” ve “Gönderi Kimliği” şeklindedir.

“Show Dates” seçeneği etkinleştirirseniz her gönderi ve sayfa için yayınlanma tarihleri görüntülenir.

“Item Titles” seçeneği ise her gönderi için başlıkları görüntüler. Mevcut seçenekler “Item Titles” ve “SEO Titles” şeklindedir.

4. Instant Indexing

4.1. Submit URLs

URL’leri manuel olarak göndermek için “Submit URLs” alanına blog gönderilerinizin, ana sayfanızın veya herhangi bir içeriğin URL’ini (her satıra bir tane) ekleyebilirsiniz. Ardından “Submit URLs” butonuna tıklayın ve eklenen tüm URL’ler dizine eklenmesi için gönderilecektir.

4.2. Ayarlar

“API Key” alanı, Rank Math’ın web siteniz için otomatik olarak oluşturduğu API anahtarını görüntüler. Bu API anahtarı, sitenizin sahipliğini kanıtlamanıza yardımcı olur.

4.3. History

Gönderdiğiniz URL’leri kontrol etmek için her zaman “History” bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Genel olarak geçerli bir URL gönderdiğinizde “200 – OK” bildirimini alırsınız. Bu, gönderdiğiniz URL’in sorunsuz bir şekilde gönderildiği anlamına gelir.

5. Rol Yöneticisi

Kurulum aşamasında da bahsettiğim gibi “Rol Yöneticisi” sayfası, web sitenizde rol atadığınız kullanıcıların nelere erişim sağlayabileceğini ayarladığınız bir sayfadır.

6. 404 Monitör

“404 Monitör” sayfası, 404 hatası veren URL’leri görebildiğiniz bir alandır. Ancak bu sayfada gördüğünüz URL’ler sizin oluşturmamış olduğunuz URL’ler olabilir. Herhangi bir kullanıcı arama çubuğuna domaininizi yazıp sonuna bir şeyler yazsa dahi de bu URL bulunmadığı için 404 verecek ve bu alana düşecektir. Örneğin; arama çubuğuna selencetin.com/abcd/ yazıp entera basarsam bu URL, 404 sayfama gidecektir. Bu nedenle 404 veren sayfalarınızı görmek için bu alandan ziyade Google Search Console ya da Semrush gibi ölçüm araçlarını kullanmanızı öneririm.

7. Yönlendirmeler

Rank Math’in “Yönlendirmeler” alanı, web sitenizde artık bulunmayan sayfaları başka bir sayfaya yönlendirmek için çok kullanışlıdır. Bu alanda “Yeni Ekle” seçeneğine tıklayarak yeni bir yönlendirme oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki görselde de görebildiğiniz gibi yönlendirme yaparken ilk olarak yönlendireceğiniz sayfanın URL’ini girmelisiniz. Ardından bu sayfayı hangi sayfaya yönlendirecekseniz o sayfanın URL’ini girip “Yönlendirme Ekle” seçeneğine tıklayabilirsiniz.

Not: Eğer yönlendireceğiniz sayfayı sildiyseniz 301 yönlendirme yapmalısınız. 302, geçici yönlendirme olduğu için bunu tercih etmeniz önerilmez.

8. SEO Analyzer

“SEO Analyzer”, web sitenizde oluşan sorunları görmenizi sağlar. Ancak Rank Math ile SEO analizi yapmaktansa Semrush gibi site analizi konusunda daha gelişmiş araçlarla analiz yapmayı tercih ederim. Bu nedenle bu alanı dilerseniz kullanabilirsiniz.

Rank Math ile İçerikleri Optimize Etme

Rank Math, içeriğiniz için girdiğiniz odak anahtar kelimeye göre çeşitli sonuçlar sunar. Örneğin; anahtar kelimeniz “keyword cannibalization” ise bu anahtar kelimeyi; başlığınızda, meta descriptionınızda, URL’inizde ve içeriğinizde kullanıp kullanmadığını ölçer. Ardından içeriğinize bu doğrultuda bir SEO puanı atar. Ancak yukarıdaki görsellerde de görebileceğiniz gibi tüm kuralları karşılamak zorunda değilsiniz. Örneğin; “SEO başlığınız bir numara içermiyor.” uyarısı, içeriğimin başlığında bir sayı geçirmememden kaynaklı olarak kırmızı. Eğer içeriğimin başlığını “Keyword Cannibalization’ı Ortadan Kaldırmak için 11 İpucu” olarak değiştirseydim bu uyarı ortadan kalkacaktı. Fakat içeriğinizin başlığının illa bir sayı içermesi gerekmiyor. Bu nedenle buradaki uyarıların bazılarını görmezden gelebilirsiniz. Genel olarak dikkat etmeniz gerekenler “Teknik SEO” ve “Ekstra” alanında bulunan uyarılar. Özet olarak seçtiğiniz anahtar kelime;

  1. Başlığınızda geçmeli,
  2. Meta descriptionda geçmeli,
  3. URL’inizde bulunmalı,
  4. İçeriğinizin ilk 100 kelimesinde geçmeli,
  5. Orantılı olarak dağıtılmalı,
  6. Alt başlıklarınızda geçmeli,
  7. İçeriğinizde yer alan bir görselin alt etiketinde geçmeli,
  8. Daha önceden kullanılmamış olmalıdır.