Bugün için web siteniz belirli bir anahtar kelimede birinci sırada çıkıyor olabilir, ancak bu durum sonsuza kadar sürmez. Zamanla çoğu rakibiniz, içeriklerini nasıl optimize edeceklerini ve sitenizi nasıl geride bırakacaklarını öğrenecektir. Bu nedenle SEO rakip analizinin herhangi bir işletme için devam eden bir süreç olması gerekir.
SEO Rakip Analizi Nedir?
Gerçek şu ki web sayfalarının %90’ı Google’dan hiç organik trafik almıyor. Kalan %10’luk dilimde siz yer almıyorsanız kim yer alıyor? Rakipleriniz.
SEO rakip analizi, en başarılı SEO stratejilerini kendi stratejinize dönüştürmek amacıyla, hedef anahtar kelimelerini, içerik stratejilerini, link inşasını ve daha fazlasını anlamak için doğrudan arama yapan rakiplerinizi araştırmayı içerir. Hangi anahtar kelimeleri hedefleyeceğinizi, oluşturacağınız içeriği veya oluşturacağınız link inşasını tahmin etmek yerine rakiplerinizi araştırabilir, halihazırda onlar için neyin işe yaradığını analiz edebilir ve bu başarıdan yararlanabilirsiniz.
Bir SEO rakip analizi, aşağıdaki gibi soruları başarıyla yanıtlamanıza yardımcı olabilir:
- Gerçek SEO rakiplerim kimler?
- Hangi anahtar kelimeleri hedeflemeliyim?
- Rekabet ortamı nasıl görünüyor?
- Hangi konuları ele almalıyım?
- Değerli backlinkleri nerede bulabilirim?
SEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
1. Adım: Gerçek Rakiplerinizi Belirleyin
Başarılı bir SEO rakip analizi, kimlerle rekabet ettiğinizi bilmekten geçer. Rakip analizinizde gerçek rakiplerinizi keşfetme sürecinde kapsamlı ve doğru olmanız gerekir. Bu, SEO karşılaştırması yapmayı ve birden fazla anahtar kelime üzerinde araştırma yapmayı ve hepsi için tutarlı bir şekilde görünen en iyi 10 veya 20 web sitesini not etmeyi içerir.
Bunu yapmanın bir yolu, Ubersuggest gibi bir SEO analiz aracı kullanmak ve bir anahtar kelime yazmaktır.
Bu sayede belirlediğiniz anahtar kelimeler için en üst sıralarda yer alan alan web sitelerini görebilirsiniz. Ancak bu aşamada birden çok anahtar kelimeyi araştırmalı ve ortak bir rakip bulmalısınız. İlk sıralarda yer alan çoğu web sitesi rakibiniz olmayabilir. Bunun yanı sıra sektörel rakiplerinizin de SEO yapıp yapmadığına bakabilirsiniz. Çünkü sektörel bir rakip her zaman SEO’da rakibiniz olmayabilir.
2. Adım: Kiminle Rekabet Etmeyeceğinize Karar Verin
SERP’lerde üstünüzde çıkan her rakip gerçek bir rakip olmayacaktır. Aynı şekilde bazı sitelerin sıralamasını geçmeye çalışmak o kadar gerekli ve hatta uygulanabilir olmayabilir.
Hangi sitelerin rakibiniz olmadığını belirlemek için mevcut sıralamaları, kaynakları ve zaman yatırımı gibi faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Bazen belirli anahtar kelimeler için Wikipedia veya Pinterest gibi siteleri geçmeye çalışmak gerekli olmayabilir. Buna ek olarak genel stratejinizi etkileyebilecek çok daha büyük veya çok daha köklü siteleri geride bırakmak için daha fazla çaba harcamanız gerekebilir.
Bunun yerine trafiğinizi en çok etkileyebilecek rakiplere odaklanmalısınız. Bunlar muhtemelen kayıp trafiğinize en çok katkıda bulunan web siteleri olacaktır.
3. Adım: Sitenizde Odaklanılmayan Anahtar Kelimelerin Analizini Yapın
Web sitenizin rekabette öne çıkmasını ve Google sonuçlarında üst sıralarda yer almasını istiyorsanız “Keyword Gap” analizi yapmanız gerekir. Bu süreç, rakip web siteleri tarafından yaygın olarak kullanılan anahtar kelimelere bakmayı içerir.
Doğrudan rakipleriniz tarafından hangi anahtar kelimelerin hedeflendiğini anlayarak doldurabileceğiniz boşlukların olduğu alanları belirleyebilirsiniz. Bunun için ise Semrush’ı kullanabilirsiniz.
4. Adım: Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Belirleyin
Sektörünüzdeki büyük markaların bile yararlanabileceğiniz zayıf noktaları vardır. Rakiplerinizin hangi alanlarda güçlü olduğunu ve bu gücün sizde hangi alanda eksik olduğunu belirleyerek markanız için fırsat alanları bulabilirsiniz. Ancak rakiplerinizi çok yakından incelemeye başlamadan önce, önce kendi iç dünyanıza bir göz atmalısınız.
Kendi markanızı ve SEO stratejilerinizde nerede geride kaldığınızı incelemek için biraz zaman ayırın. Bu aşamada özellikle aşağıdaki alanları incelemeniz önemlidir:
Otorite
Marka otoriteniz, arama motoru algoritmalarının ve kullanıcıların markanıza ne kadar güvendiğini ifade eder. Otorite oluşturmak, rakip sitelerden daha fazla backlink getirmek ve daha önemli arama terimlerini sıralamak için anahtar kelime boşluklarını kapatmak anlamına gelir.
İçerik
İçeriğinizin yüksek kaliteli, faydalı ve alakalı olması gerekir. Arama motoru algoritmaları, bir içeriğe doldurulmuş anahtar kelimelerin sayısına bakmak yerine, içeriğinizin okuyuculara sağladığı değere çok daha fazla odaklanır.
Anahtar Kelime Sıralamaları
Rakiplerinizin nerede sıralandığını bilmek ve anahtar kelime boşluklarını kapatmak önemli olmakla birlikte, kendi yükselen ve düşen anahtar kelime sıralamalarınızı da takip etmelisiniz. SEO rakip analizinizin bir parçası olarak rakiplerinizin sizi nerede geride bıraktığını ve hangi yeni anahtar kelimelerde sıralandığınızı görebilirsiniz.
Teknik SEO
Teknik performansınızın SEO sıralamalarınız üzerinde büyük bir etkisi vardır. Teknik SEO sorunları yaşıyorsanız otoritenizin ve sıralamalarınızın düşmesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Link İnşası
Link inşanız, arama motorlarının içeriğinizi ve sayfalarınızı taramasına, dizine eklemesine ve sıralamasına yardımcı olmak için önemlidir.
Mobil Uyumluluk
İçerik oluşturmak için yaptığımız işler genellikle masaüstünde yapıldığından web sitelerini ve içerikleri bir masaüstü ekranı olarak düşünme eğilimindeyiz. Ancak sayfalarınızı mobil cihazlar için optimize etmek, rekabette öne geçmenize yardımcı olabilir.
5. Adım: Bir İçerik Planı Oluşturun
Bir sonraki adım, verilerinize dayalı olarak SEO içerik stratejisini geliştirmektir. İlk olarak içerik fikirleri ve/veya anahtar sözcüklerden oluşan bir liste oluşturun. Daha sonra içerik stratejisini uygulamaya başlayın.
6. Adım: İlerlemenizi İzleyin
Yeni içerik yayınladıktan veya eski içerikleri yeniden optimize ettikten sonra performanslarını izlemeniz gerekir. Düzenli anahtar kelime denetimleri yapılmalı ve stratejinizin işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek için rakip analizi SEO raporları oluşturulmalıdır.
SEO Rakip Analizi Yaparken Kaçınılması Gereken Hatalar
1. Açıkça Tanımlanmış Bir Hedefe Sahip Olmamak
Açıkça tanımlanmış bir hedefe sahip olmamak, çabalarınızı en baştan engelleyebilir ve arama sonuçlarında sıralama almanızı zorlaştırabilir.
Rakip analizinizle en yüksek başarıyı elde ettiğinizden emin olmak için trafiği artırmak, hemen çıkma oranını azaltmak veya dönüşümleri artırmak gibi neyi başarmaya çalıştığınızı tanımlamanız önemlidir. Bunu tanımladıktan sonra hedefiniz etrafında bir strateji oluşturabilecek ve daha fazla çevrimiçi görünürlük elde etme olasılığını artırabileceksiniz.
2. Sabırsız Olmak
Rekabet analizi yapmak zaman alır – bunun üstesinden gelmek mümkün değil. Ancak birçok işletme adım atlayarak ya da gerekli çabayı göstermeyerek süreçte kestirme yollara başvurmaya çalışıyor. Bu genellikle ortalamanın altında sonuçlara yol açar ve sıralamanızı yükseltmek için önemli fırsatları kaçırdığınız anlamına gelebilir.
3. İlerlemeyi Takip Etmemek
En yaygın hatalardan biri, kendi ilerlemenizi takip etmemektir. Rakiplerinizi izlemeye kendinizi kaptırmak ve kendi hedeflerinizi ve ilerlemenizi gözden kaçırmak kolaydır. Rakiplerinize göre ne durumda olduğunuzu görebilmek için kendi SEO çabalarınızı takip ettiğinizden emin olmalısınız.
Bu önemlidir, çünkü çabalarınızın karşılığını nasıl aldığınızı ve sıralamalarda yükselmenize yardımcı olup olmadıklarını görebilmeniz gerekir.
4. Mobil Uyumluluğu İşin İçine Katmamak
Web sitenizin mobil kullanıcılar için optimize edilmesi önemlidir. Bu, yalnızca responsive tasarıma sahip olmak değil, aynı zamanda içeriğinizin mobil cihazlarda hızlı bir şekilde yüklenmesini ve sayfalarınızda daha küçük bir ekranda kolayca gezinilmesini sağlamak anlamına gelir.
SEO rakip analizinizin bir parçası olarak rakiplerinizin web sitelerinin hem mobil cihazlarda hem de masaüstü bilgisayarlarda nasıl göründüğünü ve çalıştığını kontrol ettiğinizden emin olmalısınız.
SEO Rakip Analizi için Kullanabileceğiniz Araçlar
Bir SEO rekabet analizi yapmak, farklı SEO araçlarının kullanılmasını gerektirecektir. Analiz araçlarının bazı yaygın kullanımları arasında anahtar kelime araştırması, backlink ve içerik optimizasyonu yer alır. Aklınızda belirli bir kullanım varsa bu özellikleri sunan bir araç aradığınızdan emin olun. Bu açıdan kullanabileceğiniz araçlar aşağıdaki gibidir:
- Semrush
- Ahrefs
- MOZ
- Ubersuggest
- Spyfu
- SEObility
- KWFinder